20 C
Athens

Μ. Γιουνάιτεντ: Ο Τεν Χαγκ μπορεί να πετύχει κάνοντας τα αυτονόητα

Το πρώτο δείγμα του Έρικ τεν Χαγκ στον πάγκο των «Κόκκινων Διαβόλων» ήταν άκρως θετικό, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα που λέει και το γνωστό single

Η φιλική νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Λίβερπουλ δε λέει πολλά, παρά το μέγεθος του σκορ. Είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα και να κρίνουμε τις ομάδες κι αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Αν πράγματι βγήκε κάτι από τον μεταξύ τους αγώνα είναι τα νέα στοιχεία που παρουσίασε στο παιχνίδι της η ομάδα του Τεν Χαγκ και «γέμισε» με αισιοδοξία τους οπαδούς της για το άμεσο μέλλον. Αν και στην πραγματικότητα έκανε απλώς αυτά που προκλητικά αγνοούσε τις προηγούμενες χρονιές: τα απολύτως αυτονόητα!

Λίβερπουλ – Μαν. Γιουνάιτεντ 0-4: Απολαυστικό ντεμπούτο για Τεν Χαγκ στην Μπανγκόκ (vid)

Η παραπάνω μεγάλη εισαγωγή μόνο τυχαία δεν είναι. Καταδεικνύει πλήρως από τη μία μεριά την «κατάντια» των Κόκκινων Διαβόλων από το 2016 και μετά και από την άλλη αναδεικνύει τα οφέλη της πρόσληψης ενός προπονητή που έχει μάθει το ποδόσφαιρο από τα διδάγματα των Φαν Μπάστεν, Κρόιφ και Ράικαρντ.

Ποια είναι αυτά; Αρκεί να «δανειστούμε» μία φράση του σπουδαίου Γιόχαν Κρόιφ για να τα χωρέσουμε όλα μέσα σε λίγες λέξεις. «Το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι να παίξεις απλά». Ο Τεν Χαγκ το διδάχθηκε στον Άγιαξ και στο σήμερα θέλει να το διδάξει στους παίκτες του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνωρίζοντας εξ’ αρχής ότι το εγχείρημά του συγκεντρώνει πολλά ρίσκα καθώς στην Αγγλία έχουν μάθει να το… βλέπουν αλλιώς το τόπι.

Πάντως, το πρώτο του δείγμα από την άκρη του «κόκκινου» πάγκου ήταν άκρως θετικό. Υψηλό πρέσινγκ στην πρώτη πάσα της αμυντικής ζώνης του αντιπάλου, αποτελεσματικά τρεξίματα και σωστές επιλογές στους ανοιχτούς χώρους (στο open play που λένε και στο Νησί) και μία αγωνιστική ωριμότητα – ηρεμία που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχει στον «πλανήτη Γιουνάιτεντ». Αυτό φάνηκε έντονα στη διαχείριση του σκορ (4-0) και της κατάστασης στο δεύτερο ημίχρονο, όταν ο Κλοπ ίδρωσε παραπάνω από το συνηθισμένο υπό τον φόβο ενός ιστορικό… φιλικού κάζου και πέταξε στον αγωνιστικό χώρο σχεδόν όλα του τα βασικά όπλα.

Επειδή όμως είναι νωρίς για πολλές λέξεις και βαθυστόχαστες -έως και αόριστες- αναλύσεις, ο χρόνος αποτελεί τον δεδομένα μεγαλύτερο αντίπαλο του Τεν Χαγκ στη Γιουνάιτεντ και ήδη ξεκίνησε να μετρά εναντίον του, μέχρι το ξεκίνημα της Premier League. Ούτως ή άλλως το παραδέχθηκε και ο ίδιος. Τους παίκτες τους έχει, τώρα πρέπει να «φτιάξει» και την ομάδα. Από το μηδέν. Έτσι όπως έκανε και στον Άγιαξ, σε μία εντελώς διαφορετική ποδοσφαιρική πραγματικότητα…

Τεν Χαγκ: Ξέρω ότι έχουμε καλούς παίκτες αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτιάξουμε ομάδα

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς