18.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά μπορεί να δώσει κάτι διαφορετικό στην επίθεση

Ο Ολυμπιακός ενέταξε τον Αμπουμπακάρ Καμαρά στο έμψυχο δυναμικό του για συγκεκριμένους λόγους και ο επιθετικός από τη Μαυριτανία έχει την ευκαιρία να κάνει πιο πολυδιάστατη την επίθεση των Ερυθρόλευκων. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Κάθε προσθήκη από τη μέση και μπροστά έχει τη σημασία της και είναι καλοδεχούμενη. Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα και συγκριτικά με την τελευταία σεζόν, ο Ολυμπιακός καλείται να λύσει κυρίως το πρόβλημα της δημιουργίας και μετέπειτα της εκτέλεσης, καθώς ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς είναι απαραίτητο να πάρει γκολ και από όλους παίκτες και να μην τα περιμένει όλα από τον παικταρά Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Ο Πέδρο Μαρτίνς επέμεινε πολύ για την απόκτηση του Αμπουμπακάρ Καμαρά, ο οποίος έχει διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά από τους υπόλοιπους επιθετικούς που βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή στο ρόστερ (Ελ Αραμπί, Τικίνιο, Χασάν). Δεν είναι ο κλασικός γκολτζής, μπορεί να προσφέρει με την κινητικότητά του και εκτός μεγάλης περιοχής (από τους υπάρχοντες επιθετικούς, μόνο ο Ελ Αραμπί έχει αυτό το αγωνιστικό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του), παίζοντας περιφερειακά ή ακόμα και στα δύο άκρα της γραμμής κρούσης, ενώ ο προπονητής του Ολυμπιακού περιμένει ένταση και πίεση από τον 27χρονο κυνηγό.

Είναι δεδομένο πως ο Πορτογάλος τεχνικός σκέφτεται πολύ το 4-4-2 και χρειάζεται τουλάχιστον τρεις επιθετικούς στο ρόστερ προκειμένου να έχει ήσυχο το κεφάλι του. Ο Ελ Αραμπί ανανέωσε και είναι ακλόνητος, ο Τικίνιο έχει συμβόλαιο έως το 2024 και ο Χασάν επέστρεψε από δανεισμό και η συνεργασία του με την ομάδα ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι. Όλες οι λεπτομέρειες παίζουν ρόλο και μένει να δούμε πώς θα κινηθεί ο σύλλογος μέχρι το τέλος της θερινής μεταγραφικής περιόδου. Το γράψαμε και πρόσφατα… Είναι δύσκολο να παραμείνουν και οι τέσσερις επιθετικοί στο έμψυχο δυναμικό, οπότε ένας εκ των Τικίνιο και Χασάν αναμένεται να αναζητήσει αλλού την τύχη του.

Στην περίπτωση του Αμπουμπακάρ Καμαρά, έχουν καταγραφεί ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα ότι η μεταγραφή του από τον Άρη θα κοστίσει πέντε εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει αυτό το ποσό και για να είμαστε σωστοί δεν έχει διαρρεύσει από την πλευρά του Ολυμπιακού. Αγωνιστικά, είναι ένας παίκτης με θετικά και αρνητικά στοιχεία. Το αρνητικό είναι ότι δεν έχει συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, αν και προέρχεται από μία αξιόλογη σεζόν στους Θεσσαλονικείς, μετρώντας διψήφιο αριθμό γκολ για δεύτερη φορά στην καριέρα του (10 γκολ και τέσσερις ασίστ σε 36 συμμετοχές). Η προηγούμενη ήταν τη σεζόν 2016/17, όταν με τη φανέλα της Αμιάν είχε τελειώσει με 11 γκολ (και 2 ασίστ σε 29 συμμετοχές), παίζοντας στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας (τότε η ομάδα του είχε προβιβαστεί).

Αμπουμπακάρ Καμαρά: Είμαι ήδη χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, αλλά πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο (vid)

Ο 27χρονος επιθετικός από τη Μαυριτάνια είναι ένας all around επιθετικός, διαθέτοντας επαρκή τεχνική κατάρτιση. Μπορεί να παίξει και στην κορυφή, αλλά με έναν ακόμα σέντερ φορ δίπλα του αισθάνεται πιο άνετα, έχοντας τον περιφερειακό ρόλο. Είναι κοντρολαρισμένος και ξέρει να υποδέχεται και να προστατεύει την μπάλα λόγω σωματοδομής, που τού επιτρέπει το τζαρτζάρισμα και να τα βάλει με οποιονδήποτε αντίπαλο, καθώς είναι γερή κράση και δεν φοβάται τη σωματική επαφή. Έχει το παιχνίδι με πλάτη και την ικανότητα να τραβήξει πάνω του τους αμυντικούς και να «σπάσει» την μπάλα στα πλάγια, ενώ ακολουθεί τις φάσεις και τα περισσότερα γκολ του είναι σε ανοιχτό γήπεδο και στην επιθετική μετάβαση του παιχνιδιού. Έτσι, είχε σκοράρει και στο εντός έδρας ματς με τους Ερυθρόλευκους (6/3, 2-1). Δύο από τα δυνατά του σημεία είναι η ψυχραιμία και η ευστοχία στα τετ α τετ με τους τερματοφύλακες. Επίσης, παίζει με ενέργεια και ένταση, κάτι που χρειάζεται πολύ ο Πρωταθλητής Ελλάδας στο παιχνίδι του. Δεν τα είχε σε μεγάλο βαθμό την περασμένη σεζόν.

Ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει την πίεση ψηλά και τις αντεπιθέσεις, όπως δηλώνει ο κόουτς Μαρτίνς κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας, και ο Καμαρά έρχεται για να «κουμπώσει» στο πλάνο και να αποτελέσει μία εξτρά πηγή κινδύνων. Οι Πειραιώτες θέλουν τους χώρους που μπορεί να δημιουργήσει ο Αμπουμπακάρ με τη διαρκή κίνησή του και την πίεση που είναι σε θέση να ασκήσει στον αντίπαλο, οδηγώντας τον σε λάθη και αμυντική ανισορροπία. Αν και κατά βάση είναι δεξιοπόδαρος, εκτελεί και με το αριστερό, ενώ παρά το ύψος του (1,77μ.) είναι αποτελεσματικός και με το κεφάλι.

Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να «ακουμπήσει» και στις πτέρυγες, δίνοντας στον προπονητή ένα ευρύτερο πλαίσιο επιλογών. Προφανώς, δεν είναι εξτρέμ για να παίζει πάνω στη γραμμή, αλλά μπορεί να ξεκινήσει προσπάθειες από τα άκρα και να κινείται προς τα μέσα, έχοντας το στήριγμα του σέντερ φορ. Ο Καμαρά είναι «εργαλείο», δύσκολα θα αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά μέσα από την ομάδα και ένα καλοδουλεμένο σύνολο, είναι σε θέση να αναδείξει τις καλύτερες πτυχές του παιχνιδιού του.

Από τον ίδιο εξαρτάται, κυρίως, αν θα αυξήσει τους αριθμούς του (και στη συνέχεια από την ομάδα για το αν θα καταφέρει να αξιοποιήσει τα δυνατά σημεία στο παιχνίδι του), καθώς μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί σε ομάδες με περιορισμένες αγωνιστικές δυνατότητες και το προσωπικό κίνητρο είναι τεράστιο. Στον Ολυμπιακό και ιδιαίτερα εντός συνόρων, έχει τις προδιαγραφές για να «φτιάξει» τα τελειώματα και τους αριθμούς του. Άλλωστε, η υπόθεση γκολ είναι και κάπως σχετική στο ποδόσφαιρο, καθώς κάθε ομάδα είναι διαφορετική και στους Ερυθρόλευκους αναμένεται να βρεθεί για πρώτη φορά σε συνθήκες πρωταθλητισμού και τόσες πολλές φορές σε θέση βολής με την μπάλα στα πόδια. Το σημαντικό για τον ίδιο και την ομάδα είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει τόσο για τον εαυτό του όσο και για το υπόλοιπο σύνολο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς