18.9 C
Athens

Βρσάλικο: Το εγχειρίδιο ενός γνήσιου πολεμιστή του Σιμεόνε

Η υπόσχεση που τήρησε όταν υπέγραψε στην Ατλέτικο, η απόφασή του να παίξει με κάταγμα ζυγωματικού το κρίσιμο ματς με την Πόρτο και η νέα σελίδα στην καριέρα του μετά τη σπουδαία συμφωνία του με τους πρωταθλητές Ελλάδας: Το athlosnews.gr σκιαγραφεί το προφίλ του Σίμε Βρσάλικο, του ποδοσφαιριστή που δεν χρειάζεται πια συστάσεις

Τον Ιανουάριο έκλεισε τα 30 του και διατηρεί την ίδια όρεξη να παίξει ποδόσφαιρο όπως όταν πρωτοξεκίνησε την καριέρα του: Ο Σίμε Βρσάλικο αφήνει την Ατλέτικο Μαδρίτης και επιστρέφει στα Βαλκάνια για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, σε μια πολύ σπουδαία και απρόβλεπτη κίνηση για να ανέβει το επίπεδο των πρωταθλητών Ελλάδας.

Δεν είναι μόνο όσα μπορεί να προσφέρει ο γνωστός τοις πάσι Κροάτης δεξιός ακραίος αμυντικός στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και όσα μπορεί να δώσει με τη νοοτροπία που καλλιέργησε υπό τις οδηγίες του Τσόλο Σιμεόνε. Του προπονητή που άλλαξε την ιστορία της Ατλέτικο.

Τον αποκαλεί παθιασμένο μαχητή και του θυμίζει τον εαυτό του. Κακά τα ψέματα, ο Σιμεόνε τον ενθάρρυνε στους δύο σοβαρούς τραυματισμούς που πέρασε. Τον έκανε να πιστέψει ακόμα περισσότερο στον εαυτό του και να επανέλθει. Σαν να μη συνέβη τίποτα ποτέ.

Οι σοβαροί τραυματισμοί στο γόνατο δεν τον λύγισαν. Αντίθετα, φρόντισε να επιστρέψει και να μείνει πιστός στον προπονητή του. Ωστόσο, όπως συμβαίνει γενικότερα στη ζωή, έτσι και στην περίπτωσή του, ο κύκλος έκλεισε μετά από έξι χρόνια για να ανοίξει ένας καινούργιος.

Οι Ισπανοί ήξεραν εξ αρχής πως δύσκολα θα ανανέωνε το συμβόλαιό του με την Ατλέτικο αφού οι όροι δεν τον ικανοποιούσαν. Κάπως έτσι και παρά τις προτάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα, ο Ολυμπιακός του παρουσίασε το ιδανικό πλάνο για τον ίδιο, με εκείνον να ανταποκρίνεται θετικά. Καθόλου εύκολο.

Είναι δύσκολο να μην αγαπηθεί ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής. Και το επιβεβαιώνει το πρόσφατο παρελθόν του.

Τον Δεκέμβρη τραυματίζεται στο Ντραγκάο πολύ σοβαρά στο πρόσωπο αλλά συνεχίζει να αγωνίζεται. Όχι ως δεξιός μπακ, αλλά ως κεντρικός αμυντικός στο πλευρό του Κοντογκμπιά ελλείψει αρκετών ποδοσφαιριστών λόγω τιμωριών και τραυματισμών. Ο Βρσάλικο παρότι έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό παίζει ως το τέλος στο πιο κρίσιμο ματς της Ατλέτικο.

Όταν οι Ροχιμπλάνκος κερδίζουν και παίρνουν την πρόκριση, πέφτει στην αγκαλιά του Σιμεόνε και την επόμενη μέρα περνά την πόρτα του χειρουργείου. Τελειώνει τη σεζόν και αποφασίζει να ξεκινήσει κάτι καινούργιο και κάτι που δεν περίμενε κανείς. Ο Ολυμπιακός έχει αυτό το κάτι διαφορετικό που ήθελε για τον εαυτό του αλλά και συνολικά για την οικογένεια του.

Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή διεθνή εδώ και έντεκα χρόνια με την εθνική Κροατίας και φιναλίστ του Μουντιάλ του 2018 όπου είχε βασικό ρόλο και ήταν εκ των διακριθέντων αφού είχε τις περισσότερες σωστές μεταβιβάσεις. Ένας ακραίος αμυντικός που είναι ο ορισμός του πολεμιστή στο γήπεδο: Αξιόπιστος στον ρόλο του στην άμυνα, έχοντας αγωνιστεί στην Ατλέτικο τόσο σε όλη τη δεξιά πλευρά στο 3-5-2 όσο και στο κέντρο της άμυνας.

Το πιο θετικό από όλα είναι πως εδώ και δύο χρόνια ο Κροάτης άφησε πίσω του τους σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο που τον κράτησαν για μεγάλο διάστημα εκτός δράσης και έχει πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, όπως αναφέρει και ο ίδιος βλέποντας τα εργομετρικά του. Για αυτό πρωτίστως και επέλεξε να μην παραμείνει στην Ατλέτικο όπου πιθανότατα δεν θα είχε ρόλο βασικού.

Δυνατός στο ψηλό παιχνίδι και με πολύ καλή σέντρα – ειδικά τα παράλληλα γυρίσματά του στο δεύτερο δοκάρι έχουν γεωμετρική ακρίβεια – αλλά που πρωτίστως κοιτάει να είναι σοβαρός στο αμυντικό κομμάτι. Άλλωστε, έτσι έγινε ένας από τους ήρωες της Χρβάτσκα στο Μουντιάλ.

Σε συνθήκες πίεσης θα γίνει τρίτος στόπερ και θα καθαρίσει σέντρες. Όταν χρειαστεί η ομάδα του το γκολ δεν θα βρίσκεται μόνο στην πλάγια γραμμή για να συνεργαστεί με τον εξτρέμ, αλλά θα συγκλίνει και θα δώσει το πλάτος στον μεσοεπιθετικό.

Αν και όλα πάντα αποδεικνύονται μόλις ο ποδοσφαιριστής πατήσει το χορτάρι, ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο πως πήγε σε μια από τις καλύτερες μεταγραφές που θα μπορούσε να κάνει στη συγκεκριμένη θέση και συνολικά στην ιστορία του.

Μια κίνηση μηδενικού ρίσκου που του δημιουργεί ασφάλεια στο δεξί άκρο της άμυνας και που του εξασφαλίζει πως ο Βρσάλικο θα δώσει τα πάντα στο γήπεδο για να μην είναι απλώς ένας ακραίος αμυντικός αλλά ένας θαρραλέος πολεμιστής: Αυτό ακριβώς που έμαθε στην Ατλέτικο και του εμφύσησε ο Ντιέγκο Σιμεόνε ώστε να τηρήσει κατά γράμμα την υπόσχεση που έδωσε στον κόσμο των ροχιμπλάνκος όταν υπέγραψε. Να μη φοβάται και να τα δίνει όλα στο γήπεδο. Και σίγουρα οι φίλοι της Ατλέτικο ξέρουν πώς το έκανε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς