15 C
Athens

Ολυμπιακός: Άμεση επιστροφή στη δική του κανονικότητα

Ο Ολυμπιακός «σκούπισε» το Περιστέρι με συνοπτικές διαδικασίες, επιστρέφοντας χωρίς χρονοτριβή στο γνώριμο και υψηλό επίπεδο απόδοσής του. Η βασική πεντάδα που πρέπει να βρίσκεται στο «πικ» ενόψει τελικών και τα διαδοχικά ματς που βοηθούν στη διατήρηση του αγωνιστικού ρυθμού

Στο πρώτο παιχνίδι του μετά το Final-4 της Euroleague, ο Ολυμπιακός έδειξε εμφανώς επηρεασμένος και ψυχολογικά άδειος από την τροπή που είχε ο ημιτελικός με την Αναντολού Εφές και δυσκολεύτηκε υπερβολικά στο ΣΕΦ, απέναντι στο Περιστέρι.

Ωστόσο, μέσα σε δύο ημέρες, φάνηκε να ξεπερνάει αυτή τη φυσιολογική εξέλιξη και τελείωσε, όπως αναμενόταν, την προημιτελική σειρά της Basket League, «σκουπίζοντας» εκτός έδρας την ομάδα των δυτικών προαστίων. Με ωραίο μπάσκετ, στο επίπεδο που έχει αποδώσει σε ολόκληρη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Είδαμε τι συνέβη και στην Τουρκία, όπου η Πρωταθλήτρια Ευρώπης γνώρισε εντός έδρας συντριβή από τη Γαλατασαράι με 105-70, στον πρώτο ημιτελικό του Πρωταθλήματος. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση παίζει ρόλο και το διαφορετικό ρόστερ που έχει η Εφές εντός συνόρων (όπου πρέπει να αγωνίζονται περισσότεροι γηγενείς και λιγότεροι ξένοι), αλλά είναι σαφές πως το ψυχολογικό άδειασμα είναι αναπόφευκτο τόσο ύστερα από μία επιτυχία (όπως αυτή της Εφές) όσο και έπειτα από μία σκληρή ήττα, όπως αυτή που γνώρισε ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό του Βελιγραδίου.

Οι Ερυθρόλευκοι «καθάρισαν» το ματς από την πρώτη περίοδο, προηγήθηκαν με 29-13 στο 10′ και 51-22 στο ημίχρονο. Από τη στιγμή που η ομάδα ήταν εξ αρχής εύστοχη από την περιφέρεια, όλα έγιναν πιο εύκολα και η τελική διαφορά των 35 πόντων ήρθε αναμενόμενα (57-92), με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μοιράζει το χρόνο συμμετοχής στο τέταρτο δεκάλεπτο βάσει της εξέλιξης του αγώνα. Οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν τον δεύτερο προημιτελικό με 22/32 δίποντα και 12/30 τρίποντα (συν 12/18 βολές), έχοντας και τις διπλάσιες ασίστ από τους Περιστεριώτες (28 έναντι 14).

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε άμεσα στην κανονικότητα, έστω και αν ο αντίπαλος ήταν περιορισμένων αγωνιστικών δυνατοτήτων και χρησιμοποίησε αρκετούς νεαρούς παίκτες, έχοντας ελλιπές ρόστερ σε αυτούς τους δύο προημιτελικούς. Το θετικό στοιχείο που προέκυψε για τους τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης, είναι ότι η βασική πεντάδα επέστρεψε (σχεδόν σε απόλυτο βαθμό) στα γνώριμα στάνταρ της.

Οι Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Φαλ, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, πρέπει να βρίσκονται στην κορύφωση της αγωνιστικής τους κατάστασης στην τελική σειρά των πλέι-οφ του Πρωταθλήματος. Οι τρεις πρώτοι είχαν μαζί 6/12 τρίποντα στο Περιστέρι, ενώ ο ηγέτης Βεζένκοβ πραγματοποίησε μία ακόμα σπουδαία εμφάνιση με 15 πόντους και 11 ριμπάουντ, σημειώνοντας double-double και στο δεύτερο ματς της σειράς (είχε 20 πόντους και 15 ριμπάουντ στο πρώτο). Ο 26χρονος φόργουορντ έφτασε τα επτά double-double στη φετινή Basket League. Ο Φαλ δεν χρειάστηκε να παίξει πολύ (σημειώνοντας 7 πόντους με 3/4 δίποντα σε 16:31) και ο Μάρτιν πήρε μπόλικα αγωνιστικά λεπτά (17:20), σκοράροντας 9 πόντους με 3/5 δίποντα και 3/4 βολές.

Το τελευταίο εμπόδιο πριν από τους τελικούς είναι αυτό του Προμηθέα Πάτρας. Ο κόουτς Μπαρτζώκας τόνισε πως ήθελε δυνατό αντίπαλο στα ημιτελικά προκειμένου η ομάδα να δώσει διαδοχικούς ανταγωνιστικούς αγώνες και να είναι έτοιμη στα ματς που θα κρίνουν το Πρωτάθλημα, διατηρώντας υψηλό αγωνιστικό ρυθμό. Όπως σημειώσαμε και στο προηγούμενο άρθρο (μετά την πρώτη νίκη επί του Περιστερίου στα πλέι-οφ), είναι σημαντικό ότι τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα και χωρίς διακοπή μετά την παρουσία στο Final-4 του Βελιγραδίου. Σίγουρα, ο Ολυμπιακός θέλει να τελειώνει τη δουλειά όσο πιο γρήγορα γίνεται και να πάρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα τις τρεις νίκες που χρειάζεται κόντρα στην πατρινή ομάδα.

Η εντυπωσιακή (προς το καλύτερο) διαφορά στην απόδοση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου αγώνα απέναντι στο Περιστέρι, δείχνει πως ο Κυπελλούχος Ελλάδας χρειάστηκε το μίνιμουμ διάστημα της δύσκολης μετάβασης από μία σκληρή ευρωπαϊκή ήττα στο σουτ στην εντός συνόρων πραγματικότητα. Το Πρωτάθλημα αποτελεί τον μεγάλο στόχο της σεζόν, ο Θρύλος είναι ανώτερος και καλείται να τελειώσει τη δουλειά, το Πρωτάθλημα και το νταμπλ, σε μία αγωνιστική χρονιά ορόσημο για τον ίδιο και τη νέα εποχή στο ελληνικό μπάσκετ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς