21.2 C
Athens

Ολυμπιακός: Φυσιολογικό άδειασμα, αλλά δεν πρέπει να κρατήσει πολύ

Το ψυχολογικό άδειασμα μετά την έντονη ευρωπαϊκή σεζόν και την εξέλιξη του ημιτελικού στο Βελιγράδι είναι φυσιολογικό, αλλά πρέπει να κρατήσει μόλις για ένα παιχνίδι, καθώς απαιτείται πνευματική ετοιμότητα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος

Η μετάβαση από ένα Final-4 στην Ευρωλίγκα στα πλέι-οφ του ελληνικού Πρωταθλήματος δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι αναμενόμενο να επέλθει ψυχολογικό άδειασμα όχι για την 4η θέση στο Βελιγράδι, αλλά για τον τρόπο που χάθηκε η πρόκριση στον τελικό. Το σουτ του Μίτσιτς σε «νεκρό» χρόνο στον ημιτελικό με την Αναντολού Εφές είναι δύσκολα διαχειρίσιμο και το θετικό γεγονός για τα μέλη της ομάδας του Ολυμπιακού είναι πως δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν τι έγινε και έχουν διαδοχικούς αγώνες μπροστά τους.

Ο πρώτος προημιτελικός κόντρα στο Περιστέρι για την Basket League κύλησε ζόρικα, με τους Ερυθρόλευκους να δείχνουν εμφανώς επηρεασμένοι ύστερα από 30 λεπτά αγώνα στο ΣΕΦ. Στην τέταρτη περίοδο, η τάξη αποκαταστάθηκε και ο Ολυμπιακός «έτρεξε» επιμέρους σκορ 28-13 με τους Βεζένκοβ (20 πόντους, 15 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο) και Σλούκα (20 πόντους, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα) να βγαίνουν μπροστά και να «υπογράφουν» το τελικό 79-67.

Ήταν ο πρώτος αγώνας εντός συνόρων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, όπου οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα βρίσκονταν από την αρχή στο κυνήγι του σκορ. Για πρώτη φορά, προηγήθηκαν 04:50 πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου χάρη στο καλάθι και φάουλ του Γουόκαπ. Ο Έλληνας προπονητής πήρε το πιο γρήγορο τάιμ-άουτ της σεζόν, μόλις 02:27 μετά το τζάμπολ και το 0-5 του Περιστερίου ύστερα από ένα χαμένο σουτ (τρίποντο του Γουόκαπ) και 4 διαδοχικά λάθη (ένα από τους Παπανικολάου και Φαλ, δύο από τον Ντόρσεϊ).

Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας ήταν άστοχοι (3/12 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο) και χωρίς συγκέντρωση (9 λάθη στο πρώτο μέρος) και είδαν την ομάδα του Μίλαν Τόμιτς να «χτίζει» διαφορά μέχρι και 12 πόντων (11-23 στο 11′). Ήταν δεδομένο πως κάποια στιγμή ο Θρύλος θα «γυρίσει» το ματς, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό άργησε να συμβεί και έπρεπε να φτάσουμε στην τέταρτη περίοδο. Ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με 55-54, 08:51 πριν από το τέλος, αλλά το Περιστέρι ήταν ένα πόντο (63-62) μέχρι και 04:28 πριν από τη λήξη.

Εκεί, χρειάστηκε ένα μεγάλο τρίποντο του Λαρεντζάκη (66-62), ο οποίος ανεξήγητα έχει χάσει θέση στο rotation εδώ και δύο-τρεις μήνες, ενώ ο Σλούκας με νέο τρίποντο έκανε το 69-62 και τελείωσε την ιστορία (03:32 πριν από τη λήξη). Οι Πειραιώτες μπορεί να μην «έβγαλαν μάτια» στο δεύτερο ημίχρονο και να μην ήταν ιδιαίτερα εύστοχοι από την περιφέρεια (5/15 τρίποντα), αλλά περιόρισαν τα λάθη (μόλις τρία στο δεύτερο μέρος) και αύξησαν τη δημιουργία τους (16 ασίστ στο δεύτερο ημίχρονο, τις διπλάσιες συγκριτικά με το πρώτο μέρος).

Το χειρότερο που μπορεί να πράξει τη δεδομένη χρονική στιγμή το μπασκετικό τμήμα του Ολυμπιακού είναι να πιστέψει ότι το Πρωτάθλημα Ελλάδας θα κατακτηθεί στον αυτόματο. Η ομάδα είναι καλύτερη σε όλους τους τομείς από τους αντιπάλους της και καλείται να βγάλει αυτήν την ανωτερότητα στο παρκέ. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο και ξέχωρα από την πραγματικότητα, η οποία «λέει» πως ακόμα το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει καθαρίσει απόλυτα, ο Παναθηναϊκός προετοιμάζει τους επερχόμενους τελικούς εδώ και ένα μήνα.

Το ψυχολογικό άδειασμα αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη ύστερα από μία έντονη ευρωπαϊκή σεζόν, που σηματοδότησε την επιστροφή του Ολυμπιακού στην ελίτ και τα Final-4 της Euroleague, αλλά το ελληνικό Πρωτάθλημα είναι μία διαφορετική ιστορία. Η πνευματική ετοιμότητα είναι το Α και το Ω σε αυτά τα παιχνίδια. Η ομάδα πρέπει να βρει ξανά τον αγωνιστικό ρυθμό και τη συναισθηματική ισορροπία της μέχρι τη σειρά των τελικών, εκεί όπου καλούνται να «εμφανιστούν» στο παρκέ όλα τα βαριά χαρτιά των Ερυθρόλευκων. Η εικόνα του Ντόρσεϊ είναι ανησυχητική από τα παιχνίδια με τη Μονακό στη φάση των «8» της Ευρωλίγκας και μετέπειτα. Ο ομογενής σούτινγκ γκαρντ πρέπει να επιστρέψει στις πειστικές εμφανίσεις, τώρα που η ομάδα τον έχει απόλυτη ανάγκη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς