18.1 C
Athens

Άρης – ΑΕΚ 3-2: Ευρωπαίος θεός του πολέμου και της ανατροπής!

Με μια ιστορική ανατροπή, οι Κίτρινοι μετέτρεψαν το 0-2 σε 3-2 από το 78' και μετά, παίρνοντας το εισιτήριο για την Ευρώπη από την ΑΕΚ

Με μία ασύλληπτη ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο ο ψυχωμένος Άρης επέστρεψε από την «κόλαση» και μέσα στο καμίνι του Βικελίδης έριξε στο καναβάτσο την ΑΕΚ μετατρέποντας το 0-2 σε 3-2 μέσα σε 30 λεπτά!

Πανδαιμόνιο στις κερκίδες του Χαριλάου για την πιο επική ανατροπή της χρονιάς στη Super League που στέλνει τους Θεσσαλονικείς στην Ευρώπη και την Ένωση… σπίτι της!

Ο Άρης έφερε τα πάνω κάτω και έβγαλε ευρωπαϊκό διαβατήριο με τον πιο απίθανο τρόπο. Η «λάβα» του Κλεάνθης Βικελίδης… έκαψε την τραγική ΑΕΚ, που αν και προηγήθηκε με 2-0 στο 58′ είδε τους Πάλμα, Μαντσίνι και Ματέο Γκαρσία να υπογράφουν μία αξέχαστη ανατροπή που έφερε τον Θεό του Πολέμου για άλλη μία χρονιά στην Ευρώπη (προκριματικά Conference League) και τους Κιτρινόμαυρους της Αθήνας στην 5η θέση, έξω από κάθε στόχο της σεζόν!

Ο «καθρέπτης» του ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με απόλυτη ισορροπία και δίχως κάποια ομάδα να έχει τη διάθεση να πιέσει στην πρώτη πάσα του αντιπάλου. Εύλογα, τα νεύρα και οι δυνατές μονομαχίες δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους με τους παίκτες της ΑΕΚ κατά κύριο λόγο να μπαίνουν δυνατά στις φάσεις, αλλά τον Μάντεν να προτιμά να αφήσει το «σκληρό» παιχνίδι και να μην βγάλει κάποια κίτρινη από νωρίς.

Μετά το 10′ η ΑΕΚ άρχιζε να παίρνει μέτρα όσο ο Άρης με τη δύναμη αλλά και την πίεση του κόσμου του από το κατάμεστο Βικελίδης ήθελε να «χτίσει» τις επιθέσεις του με υπομονή από πίσω. Ενδεικτικό της… επιφυλακτικότητας των δύο ομάδων στο ξεκίνημα, το γεγονός ότι το πρώτο σουτ ήρθε στο 20ο λεπτό με τον Σιμάνσκι να δοκιμάζει την ετοιμότητα του Κουέστα, αλλά τον Ισπανό να μην έχει πρόβλημα και να μπλοκάρει.

MΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ 45′

Λίγα λεπτά αργότερα η πίεση της Ένωσης ψηλά απέδωσε καρπούς με τον Κριχόβιακ να μοιράζει στον Ρότα εντός της περιοχής του Άρη αλλά τον τελευταίο να καθυστερεί αισθητά. Τελικώς με τα πολλά κατάφερε να γυρίσει την μπάλα στο πέναλτι, εκεί όπου ο αμαρκάριστος Λιβάι Γκαρσία δεν είχε καλή ισορροπία και έστειλε την μπάλα στις κερκίδες του Βικελίδης από πλεονεκτική θέση και με τον Κουέστα εκτός θέσης.

Ο Άρης, από την άλλη, δεν μπορούσε να δημιουργήσει και ήταν μάλλον προβλέψιμος με τον Μαντσίνι από τη δεξιά πτέρυγα να παίρνει πάνω του τις περισσότερες επιθέσεις. Ωστόσο, ο επιμένων νικά και οι Θεσσαλονικείς παρ’ ολίγον να τα καταφέρουν στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Αργεντινός «μπούκαρε» από τα δεξιά, γύρισε σωστά την μπάλα προς την εστία, αλλά πρώτα ο Μπερτόγλιο (βρήκε αέρα) και στη συνέχεια ο Ιτούρμπε που σούταρε με δύναμη στο δοκάρι, δεν μπόρεσαν να ανοίξουν το σκορ. Αυτή ήταν και η πιο μεγάλη ευκαιρία του «φτωχού» σε θέαμα πρώτου ημιχρόνου.

Η ΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΒΑΪ ΓΚΑΡΣΙΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Στην επανάληψη, τα είδαμε όλα! Την ΑΕΚ να προηγείται με 2-0 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος πέτυχε δύο τέρματα στα πρώρα 13 λεπτά του β’ ημιχρόνου «παγώνοντας» το κοινό του Άρη. Βέβαια στη συνέχεια η μοίρα είχε διαφορετικές βλέψεις για το παιχνίδι προσφέροντάς μας απίστευτες συγκινήσεις, από αυτές που σπάνια βλέπουμε σε αγώνα της Super League.

Όλα ξεκίνησαν στο 53′, όταν ο Λιβάι Γκαρσία έβαλε στην πλάτη του τον Εμπακατά μετά από γύρισμα στα τυφλά και με όμορφο τελείωμα στη γωνία του Κουέστα άνοιξε το σκορ για την Ένωση.

Στιγμές αργότερα, κι ενώ στο ενδιάμεσο ο Ρότα βρέθηκε στο έδαφος έχοντας δεχθεί αντικείμενο στο κεφάλι από την κερκίδα, ο Γκαρσία διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του αλλά και τα δικά του με διπλή προσπάθεια μετά από παράλληλη μπαλιά του Τσούμπερ δείχνοντας ότι όλα είχα τελειώσει για την υπόθεση 4η θέση. Ο νόμος του «Βικελίδης» όμως είχε αντίθετη άποψη.

Ο Άρης που δεν είχε καθόλου καλό πρόσωπο μέχρι το 65ο λεπτό ξύπνησε με τις αλλαγές του Μπούργος και κυρίως με την αλλαγή συστήματος σε 4-4-2 και με την ένταξη του Πάλμα στο πλάι του Καμαρά. Με αυτή την κίνηση ο Αργεντινός τεχνικός έδωσε άλλη πνοή αλλά και ενέργεια στην ομάδα του που βρήκε μία ανατροπή που θα μνημονεύεται για χρόνια!

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΕ 13 ΛΕΠΤΑ

Ό,τι και να πεις για αυτή την ανατροπή θα είναι λίγο. Από το εξαίσιο προσωπικό γκολ του Πάλμα στο 78′ που σήμανε το ξεκίνημα της αντεπίθεσης, μέχρι την επιμονή του Ματέο Γκαρσία στη φάση του 93′ στην οποία οι γηπεδούχοι πήραν κεφάλι στο σκορ και μαζί το εισιτήριο για τον γ’ προκριματικό του Conference League. Είχε προηγηθεί ενδιάμεσα το τέρμα του Μαντσίνι μετά από εκτέλεση κόρνερ και σύρραξη αρκετών παικτών στην μικρή περιοχή. Ο Αργεντινός επωφελήθηκε των συνθηκών κι έκανε αυτό που δεν μπόρεσε ο Μπράμπετς στην ίδια φάση. Να σπρώξει την μπάλα στο βάθος της εστίας. Μετέπειτα, το 3-2 ήρθε από μόνο του.

Ο Άρης με γκολ που ήρθαν κατά βάση από τις αλλαγές και την… κερκίδα έριξε στο καναβάτσο την ΑΕΚ, η οποία από τη χρονιά του δικού της πρωταθλήματος και μετά αρκείται στο να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις των υπόλοιπων «μεγάλων». Και γενικά στη Θεσσαλονίκη δεν περνάει καλά…

ΑΡΗΣ – ΑΕΚ 3-2

Γήπεδο: Κλεάνθης Βικελίδης

Σκόρερ: 78′ Πάλμα, 85′ Μαντσίνι, 93′ Μ. Γκαρσία / 53′, 58′ Λιβάι Γκαρσία

Διαιτητής: Μάντεν (ΣΚΩ)

ΑΡΗΣ (Χερμάν Μπούργος): Κουέστα, Εμπακατά, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Σούντγκρεν (62’ Σάκιτς), Ματίγια, Ντουκουρέ, Μαντσίνι (87’ Μπρούνο Γκάμα), Ιτούρμπε (62’ Πάλμα), Μπερτόγλιο (62’ Ματέο Γκαρσία), Καμαρά (94’ Δεληζήσης).

ΑΕΚ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (87’ Τάνκοβιτς), Σιμάνσκι, Κριχόβιακ, Μάνταλος (82’ Μοχαμάντι), Γκαρσία (87’ Αραούχο), Τσούμπερ (92’ Ανσαριφάρντ), Άμπραμπατ

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς