20.5 C
Athens

Champions League: Αυτοί είναι οι πρώτοι υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στον β’ προκριματικό

Οι Πειραιώτες δεν μπορούν να γνωρίζουν ακόμη αρκετά για το ποιοι θα είναι οι πιθανοί τους αντίπαλοι στα προκριματικά, αλλά μετά τη χθεσινή πρόκριση της Λίβερπουλ είδαν πάνω-κάτω το επίπεδο δυσκολίας που θα κληθούν να ξεπεράσουν

Η Λίβερπουλ «σκούπισε» με δύο νίκες την αξιόμαχη και φιλότιμη Βιγιαρεάλ εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Champions League στο Παρίσι με τον Ολυμπιακό να βγαίνει κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη, που σε συνάρτηση με τον οριστικό αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από τις διοργανώσεις της UEFA για την επόμενη σεζόν, στέλνει τους Πειραιώτες απευθείας και δίχως ιδρώτα στον β’ προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι Ερυθρόλευκοι που χρειάζονται μόλις ένα βαθμό για να εξασφαλίσουν και μαθηματικά το 47ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και το τρίτο σερί (μπορούν να το πετύχουν απόψε στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ) θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους για επιστροφή στους ομίλους του Champions League, μετά τη σεζόν 2020-21 από τις 19 Ιουλίου, κερδίζοντας έναν προκριματικό γύρο.

Ως γνωστόν τα τελευταία τρία χρόνια ο πρωταθλητής Ελλάδας διεκδικεί την είσοδό του στους ομίλους από τον α’ προκριματικό της διοργάνωσης, ωστόσο με τις υπάρχουσες συνθήκες και με δεδομένο ότι ένα εισιτήριο για τους ομίλους της νέας σεζόν θα μείνει ανοιχτό, από τη στιγμή που η κάτοχος του φετινού τροπαίου (όποια από τις Ρεάλ, Σίτι ή Λίβερπουλ) έχει εξασφαλισμένη τη ευρωπαϊκή της έξοδο από το πρωτάθλημα, ορισμένες ομάδες θα κερδίσουν αυτόματα την πρόκρισή τους στον β’ προκριματικό. Ανάμεσά τους και ο πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός. 

Στο διά ταύτα, οι Πειραιώτες δεν μπορούν να γνωρίζουν ακόμη αρκετά για το ποιοι θα είναι οι πιθανοί τους αντίπαλοι στα προκριματικά, αλλά μετά τη χθεσινή πρόκριση της Λίβερπουλ είδαν πάνω-κάτω το επίπεδο δυσκολίας που θα κληθούν να ξεπεράσουν. Κι αυτό -για τα δικά τους στάνταρτ- δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό…

Πρώτος αντίπαλος που προκύπτει προέρχεται από το πρωτάθλημα Ελβετίας και είναι η Ζυρίχη. Βέβαια, με δεδομένο το σενάριο ότι ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται στους ισχυρούς της κλήρωσης της 15ης Ιουνίου, μένει να φανεί αν η Ζυρίχη θα καταλήξει στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους της κληρωτίδας. Σε περίπτωση που βρεθεί στο γκρουπ των ανίσχυρων, τότε αυτομάτως θα αποτελέσει πιθανή αντίπαλο του Ολυμπιακού.

Από εκεί και πέρα, όπως όλα δείχνουν η Μακάμπι Χάιφα που βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στο Ισραήλ θα ξεκινήσει ως «αδύναμη» την πορεία της στα προκριματικά, όντας κι αυτή μία από τις πιθανές αντιπάλους του Ολυμπιακού. Στην αντίπερα όχθη, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Σλάβια Πράγας θα τοποθετητούν στο γκρουπ των ισχυρών, άρα είναι ομάδες που το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς θα αποφύγει.

Φυσικά αναμένεται να προστεθούν στη λίστα των πιθανών αντιπάλων και 15 νικητές από τον 1ο προκριματικό γύρο. Οι ανίσχυροι του 1ου προκριματικού γύρου θα είναι ανίσχυροι και στον 2ο προκριματικό, γεγονός που αυτόματα προσθέτει στη σχετική λίστα ομάδες όπως η Σλόβαν, η Ελσίνκι, η Δε Νιου Σεντς, η Ζάλγκιρις και η Λίνκολν Ρεντ Ιμπς (εφόσον διασφαλίσουν την πρόκρισή τους από τον α’ προκριματικό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ο Ολυμπιακός κατορθώσει να προκριθεί στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League (εξασφαλίζοντας παράλληλα τα playoff του Europa League σε περίπτωση αποκλεισμού), τότε θα μπει ξανά στο γκρουπ των ισχυρών στην κλήρωση της 18ης Ιουλίου, έχοντας το πάνω χέρι με ομάδες στα… μέτρα του.

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς