19.7 C
Athens

Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ έφεραν το NBA στο Champions League

Χθες βράδυ στο Έτιχαντ γίναμε μάρτυρες ενός από τα καλύτερα ματς των τελευταίων ετών στο Champions League, αφού Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης κατάφεραν να μετατρέψουν τον μεταξύ τους ημιτελικό... σε αγώνα playoffs του NBA

Χθες βράδυ στο Έτιχαντ γίναμε μάρτυρες ενός από τα καλύτερα ματς των τελευταίων ετών στο Champions League, αφού Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης κατάφεραν να φέρουν το μπάσκετ στο ποδόσφαιρο, σε μία αναμέτρηση που δεν θύμισε ημιτελικό Champions League αλλά παιχνίδι των playoffs του NBA.

Με την μπάλα να πηγαίνει συνεχώς πάνω κάτω και σε κάθε στιγμή που περνούσε το κέντρο, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά, να «μυρίζει» γκολ δεν μπορείς να κάνεις και μεγάλη κριτική για το τι πήγε λάθος στις άμυνες των δύο μονομάχων. Απλώς κάθεσαι και απολαμβάνεις το θέαμα, όπως σε έναν αγώνα NBA που δεν σε νοιάζει τόσο το ποιος θα νικήσει. Αρκεί να χορτάσεις μπάλα…

Για τους αντικειμενικούς, ήταν ένα ματς χάρμα οφθαλμών που μετάνιωνες ακόμα και τα δευτερόλεπτα στα οποία έπρεπε να τραβήξεις το βλέμμα σου από την οθόνη για να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Σε τέτοια παιχνίδια, δεν υπάρχει χρόνο για το «κάτι άλλο». Μένεις στην οθόνη, κρατάς κάθε μπαλιά στη μνήμη σου και μετά από λίγα χρόνια τα αναφέρεις στην παρέα σου, όπως έκανες με το Σίτι – Τότεναμ αλλά και το Άγιαξ – Τότεναμ πίσω στο 2019.

Στις δηλώσεις του Γκουαρδιόλα μετά το ματς εντοπίζει κανείς τον λόγο για τον οποίο χθες είδαμε αυτό που είδαμε. «Να δώσουμε ανάλογη παράσταση και στο Μπερναμπέου», τόνισε ο Πεπ που όντας αρκετά μετριόφρων είπε πως «από την ελάχιστη εμπειρία που έχει από τη διοργάνωση, δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος όσο κρατάς τη Ρεάλ μέσα στο κόλπο της πρόκρισης». Και με το συνολικό σκορ στο 4-3, όλα είναι ανοιχτά ενόψει Μαδρίτης. Στην πραγματικότητα, ίσως να μην έχουμε δει και τίποτα ακόμη. Στο σπίτι της «Βασίλισσας» τα πάντα φαντάζουν και είναι πιο ωραία…

Αν θέλουμε ντε και καλά να βρούμε ένα ψεγάδι από το χθεσινό υπερθέαμα του Μάντσεστερ, αυτό εντοπίζεται στις άμυνες των δύο ομάδων. Είναι απορίας άξιο πως η Σίτι έμεινε… μόνο στα 4 γκολ, όταν η επιθετική της μηχανή μας έχει αποδείξει ότι την τελευταία διετία χρειάζεται μόλις 2,5 Χgoals για να τελειώσει τα ματς της με… καρέ!

Χθες, η άμυνα εκατομμυρίων της Ρεάλ, με τους Μιλιτάο και Αλάμπα να θυμίζουν εμάς μετά το κυριακάτικο τραπέζι του Πάσχα, υπέπεσε σε 13 (!) λάθη εντός της μεγάλης περιοχής, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για την αμυντική λειτουργεία των «μερένγκες» σε αγώνα Champions League. Κι όμως η Σίτι δεν την τιμώρησε όσο της άξιζε κάνοντας γκολ μόλις 4 από τις 9 μεγάλες της ευκαιρίες. Κι όλα αυτά μέχρι το 70′.

Από την άλλη και η Σίτι δεν έκανε το καλύτερο της αμυντικό παιχνίδι και με μοιραίο τον Λαπόρτ έδωσε το πάτημα (μεταξύ μας, δεν το χρειαζόταν) στον σπουδαίο Καρίμ Μπενζεμά που έγραψε ιστορία, καθώς με τα 2 χθεσινά του τέρματα έφτασε τα 42 τη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις και έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της Ρεάλ (πρώτος ο αξεπέραστος Κριστιάνο) που ξεπερνάει τα 40 σε μία σεζόν!

Η ραψωδία του Μάντσεστερ μας δίδαξε ότι η κατάργηση του εκτός έδρας γκολ επανέφερε τον ρομαντισμό στο Champions League κι έδιωξε την σκοπιμότητα του αποτελέσματος. Για εμάς ήταν μία ιδανική εξέλιξη, όμως ρωτήσετε τους Αντσελότι και Γκουαρδιόλα αμφιβάλω για το αν θα έχουν την ίδια άποψη…

Πάντως, είναι βέβαιο ότι το χθεσινό ματς θα το παρακολουθούσαν άνετα και στην Αμερική, σαν έναν αγώνα NBA που δεν τελειώνει ποτέ.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς