19.9 C
Athens

O Γκάρι Ροντρίγκες ήταν αλάνθαστος στην Τούμπα και αποτελεί παίκτη-κλειδί για τη ρεβάνς

Ο Ροντρίγκες θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως ένας πεισματάρης «μπουκαδόρος» που είναι ικανός να αποκλείσει μόνος του τον ΠΑΟΚ, αρκεί να βρεθεί κι αυτός που θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα όταν αυτή καίει...

Ο Ολυμπιακός μπορεί να διανύει μία περίοδο στην οποία δεν του βγαίνει σχεδόν τίποτα από αυτά που σχεδιάζει στο χορτάρι, ωστόσο παραμένει η πιο αποτελεσματική ομάδα με διαφορά από την δεύτερη στο ελληνικό πρωτάθλημα κι αυτή που δέχεται τα λιγότερα τέρματα σε «καθαρό» χρόνο αγώνα από την αρχή της σεζόν.

Εν ολίγοις και για να μην σας κουράσουμε με μία μακροσκελή εισαγωγή, οι Ερυθρόλευκοι στα -θεωρητικά- χειρότερά τους έχουν να αναδείξουν πολύ καλύτερα στατιστικά από τις ομάδες που ακολουθούν στον βαθμολογικό πίνακα, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν τους απείλησαν μέσα στη χρονιά ή στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Οι Πειραιώτες με σχετική άνεση και σωστό πλάνο έφυγαν δίχως να ιδρώσουν με το 0-0 από την Τούμπα στο ματς Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ και «έστρωσαν» τον δρόμο της πρόκρισης στον τελικό της 21ης Μαϊου, που πρώτα θα περάσει από το «Γ. Καραϊσκάκης» στις 27/4.

Εκεί, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς θέλει μόνο νίκη για να κάνει ένα ακόμη βήμα προς το νταμπλ. Ένα βήμα που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται εύκολο και ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να βγάλει μερικούς ακόμη άσους από το μανίκι του αν θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Στο ματς της Τούμπας, που θα ξεχαστεί γρήγορα, ο Μαρτίνς είδε το τρικ με την τριάδα στα χαφ (Μπουχαλάκης, Εμβιλά, Μ. Καμαρά) να μην του προσφέρει πολλά πράγματα επιθετικά και περισσότερο να «φουσκώνει» τον ερυθρόλευκο άξονα, παρά να τον ελευθερώνει ώστε ο Ολυμπιακός να εμφανίσει στον αγωνιστικό χώρο τις επιθετικές του αρετές. Η έλλειψη 10αριού τύπου Φορτούνη ή και Καρβάλιο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και εύλογα το σκηνικό της «ερυθρόλευκης» ανάπτυξης μεταφέρθηκε στο δεξί άκρο της επίθεσης, εκεί όπου βρέθηκε ο Γκάρι Ροντρίγκες.

Ο άσος από το Πράσινο Ακρωτήρι ήταν αρκετά δραστήριος και όπως αναγράφεται και στον τίτλο του κειμένου (σχεδόν) αλάνθαστος. Συγκεκριμένα ο Αφρικανός εξτρέμ έφυγε -περίπου στο 79′- από το χορτάρι της Τούμπας έχοντας μετρήσει μόλις 2 λάθος μεταβιβάσεις (13/15) και έχοντας χάσει μόνο μία μονομαχία από τον Σίντκλεϊ που ελλείψει του Βιεϊρίνια βρέθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας του Δικεφάλου και πέρασε μία δύσκολη βραδιά.

Ο Βραζιλιάνος μπακ του ΠΑΟΚ πέρασε δύσκολες στιγμές από το πρώτο κιόλας λεπτό, όταν ο Ροντρίγκες τον ταλαιπώρησε για πρώτη φορά στο ματς με αλλεπάλληλες προσποιήσεις που τελικά οδήγησαν στο «σερβίρισμα» ενός έτοιμου γκολ στον Γιώργο Μασούρα, ο οποίος τα χάλασε στο κοντρόλ και επέτρεψε στον Πασχαλάκη να μπλοκάρει.

Για τον Ροντρίγκες, τα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα στην Τούμπα ήταν ένα ατελείωτο πάρτι στο οποίο κάλυψε το 1/3 των συνολικών χιλιομέτρων του στο ματς (3,5 από τα 8,1 χλμ) και πραγματοποίησε σχεδόν όλες του τις πετυχημένες ντρίμπλες (4 από τις 6 στο σύνολο) σε χρόνο ρεκόρ. Με λίγα λόγια έστησε το δικό του επιθετικό πάρτι με «καλεσμένο» τον Σίντκλεϊ που ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο μαρκάρισμά του.

Μάλιστα, στην αμφισβητούμενη φάση του 10ου λεπτού ο Ροντρίγκες σε ένα παρόμοιο σκηνικό με αυτό της αρχής σέρβιρε το γκολ στον Μασούρα που αυτή τη φορά σκόραρε αλλά είδε τα χιλιοστά του VAR να τον προδίδουν. 

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός σταμάτησε να απειλεί – δημιουργεί από τα άκρα, αλλά και πάλι ο Ροντρίγκες έδειξε ότι πέρα από τη σωστή διαχείριση των κλειστών χώρων, ξέρει να εκμεταλλεύεται και τις ανοιχτές άμυνες, όπως έκανε στο 74′ κερδίζοντας την κίτρινη του Κρέσπο και ένα φάουλ στα όρια της μεγάλης περιοχής. Για άλλη μια φορά ξέφυγε με χαρακτηριστική άνεση από το μαρκάρισμά του προκαλώντας πονοκεφάλους στον Λουτσέσκου και τους συνεργάτες του.

Προφανώς και με πιθανή επιστροφή του Βιεϊρίνια στη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ θα είναι πιο υποψιασμένος σε περίπτωση που ο Μαρτίνς ρίξει ξανά στη μάχη από την αρχή τον Ροντρίγκες, ωστόσο ο Αφρικανός έχει δείξει σε όσα ματς έχει αγωνιστεί φέτος (μόλις 14) ότι έχει τον τρόπο να δημιουργεί χώρους και καταστάσεις για τους συμπαίκτες του σε κλειστές ή ανοιχτές άμυνες, συμμετέχοντας παράλληλα και στο δημιουργικό κομμάτι καθώς πολλές φορές δεν περιορίζεται σε κινήσεις μόνο πάνω στη γραμμή, αλλά δοκιμάζει να συγκλίνει προς τα μέσα λειτουργώντας περισσότερο σαν «8αροδεκάρι» πατώντας συχνά στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου.

Με δύο λέξεις: Παίκτης-κλειδί για να ξεκλειδώσει κάθε άμυνα, ειδικότερα σε νοκ-άουτ παιχνίδια που χρειάζεσαι παίκτες που να συνδυάζουν ποιότητα, τσαμπουκά και ευελιξία.

Ο Ροντρίγκες έχει όλα τα παραπάνω και άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας πεισματάρης «μπουκαδόρος» που είναι ικανός να αποκλείσει μόνος του τον ΠΑΟΚ, αρκεί να βρεθεί κι αυτός που θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα…

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς