18.9 C
Athens

Άρης: Το «τείχος» του Φαμπιάνο και η λάτιν συνταγή για την Ευρώπη

Ο Άρης απέδρασε με τη νίκη από το ΟΑΚΑ και οφείλει να έχει ως οδηγό του τη χθεσινή αναμέτρηση ώστε να μην πέσει ξανά στη «μαύρη τρύπα» του Κλεάνθης Βικελίδης

Ο Άρης πέρασε από το ΟΑΚΑ γιατί έχει μάθει να αντιδρά καλύτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ντέρμπι. Αυτό ίσχυε με τον Άκη Μάντζιο στο τιμόνι και μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται και με την παρουσία του Χερμάν Μπούργος στην άκρη του «κίτρινου» πάγκου.

Οι Θεσσαλονικείς όχι μόνο «βραχυκύκλωσαν» την ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο της χθεσινής βραδιάς στο Λεκανοπέδιο, αλλά κατάφεραν να βγάλουν στο χορτάρι μερικά «τρικ» που ούτε οι ίδιοι γνώριζαν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν. Το πρώτο αφορά την παρουσία του Λουίς Πάλμα, καθώς μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Μπούργος να τον ρίξει στη μάχη του ΟΑΚΑ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Καμαρά.

Ο Αργεντινός τεχνικός είχε εντοπίσει (δεν ήθελε δα και τόση έμπειρη ματιά) το εμφανές πρόβλημα του Άρη όταν οι παίκτες του πατάνε στη μεγάλη περιοχή και γνώριζε ότι με την τετράδα Ιτούρμπε-Μαντσίνι και Πάλμα-Καμαρά οι Κίτρινοι δεν θα είχαν άλλη επιλογή. Αν ήθελαν να απειλήσουν, θα έπρεπε να βάλουν την μπάλα στο κουτί. Και το έκαναν με υπομονή, σωστό πλάνο, ορθές επιλογές και κυρίως γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Στοιχεία που ακόμη αγνοούνται όταν το σκηνικό μεταφέρεται στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΜΑ ΚΑΙ Ο… PLAYMAKER ΚΑΜΑΡΑ

Εν ολίγοις, με βάση τις επιλογές του στον πάγκο ο Μπούργος έπραξε το αυτονόητο, αν και εμπεριείχε ρίσκο. Εν τέλει ο Πάλμα όχι μόνο τον δικαίωσε για την επιλογή του αλλά τού έδειξε και τον δρόμο για τη δύσκολη συνέχεια, αυτή που θέλει τον Άρη να υπερασπίζεται την τρίτη θέση που πλέον βρίσκεται στα χέρια του (στο +2 από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό).

Κι αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από τη… Λατινική Αμερική! Μαντσίνι και Ιτούρμπε είναι σταθερά καλοί στα κρίσιμα παιχνίδια, προσφέρουν ταχύτητα, γρήγορη σκέψη, σωστές πάσες και εκτέλεση (όποτε χρειάζεται) δίνοντας άλλον αέρα στα άκρα των Κιτρίνων, ενώ όπως περίτρανα αποδείχθηκε απέναντι στην ΑΕΚ λειτουργούν ακόμη καλύτερα όταν έχουν δύο ανοιχτές επιλογές εντός της μεγάλης περιοχής και όχι τον… playmaker Καμαρά, ο οποίος αποκτήθηκε για να σκοράρει αλλά σπάνια τον βλέπεις στο κουτί.

Με τον συνδετικό κρίκο του Πάλμα, που έδωσε αρκετές λύσεις στην μεσοεπιθετική ανάπτυξη του Άρη και βοήθησε αρκετά στο πιο άμεσο transition της ομάδας από την άμυνα στην επίθεση, ο Μπούργος είδε ότι μπορεί να δώσει λύση -έστω προσωρινά- στο ζήτημα του γκολ, παρόλο που χθες βρήκε δύο τέρματα από στημένες φάσεις και με τη… βοήθεια των Τσιντώτα και Κριχόβιακ.

Ο ΦΑΜΠΙΑΝΟ ΗΤΑΝ ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟΣ ΚΑΙ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ» ΤΟΝ ΑΡΑΟΥΧΟ

Ο Άρης ταξίδεψε στην Αθήνα για παιχνίδι της Super League χωρίς τον Γιάκουμπ Μπράμπετς στην αποστολή και αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση.

Ο Τσέχος στόπερ πήγαινε με… σπασμένα τα φρένα μέχρι σήμερα στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά ήρθε η στιγμή να μείνει εκτός αποστολής κι ως εκ τούτου ενδεκάδας των Κίτρινων στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν. Ο Άρης αγωνίστηκε χωρίς τον Μπράμπετς στη σύνθεσή του για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Ιούλιο, όταν έδωσε τα δύο παιχνίδια με την Αστάνα (22 και 29 Ιουλίου) για τα προκριματικά του Europa Conference League.

Από τότε κι έκτοτε, ο Τσέχος διεθνής βρισκόταν συνεχώς στα βασικά πλάνα του Άκη Μάντζιου και πλέον και του Χερμάν Μπούργος, ο οποίος τον στερήθηκε για πρώτη φορά, τοποθετώντας τον Μπεναλουάν δίπλα στον «στυλοβάτη» Φαμπιάνο.

Η εμπειρία του Γαλλοτυνήσιου στόπερ έπαιξε τον ρόλο της σε ένα μας υψηλής έντασης από το πρώτο λεπτό, ωστόσο λίγοι πρόσεξαν τη συνεισφορά του λόγω της λάμψης του Βραζιλιάνου παρτενέρ του.

Η λέξη «απροσπέλαστος» μοιάζει φτωχή για να περιγράψει τη χθεσινή εμφάνιση του Φαμπιάνο. Ο Βραζιλιάνος ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες στο χορτάρι του ΟΑΚΑ (19), έπρεπε να ψάξουμε ψύλλους στα άχυρα για να βρούμε μία λανθασμένη μεταβίβασή του και συν των άλλων κατάφερε να περιορίσει και τη μόνιμη πηγή κινδύνου της ΑΕΚ, τον Σέρχιο Αραούχο. 

Είτε στον αέρα, είτε με την μπάλα να κυλά στο χορτάρι ο Φαμπιάνο έδωσε ρεσιτάλ σωστής αμυντικής λειτουργίας δίχως καν να έχει στο πλάι του την ασφάλεια του Μπράμπετς. Ήταν ξεκάθαρα ο MVP του αγώνα (μαζί με τον Πάλμα) και χάρισε τόνους αυτοπεποίθησης στον Κουέστα που με αυτόν μπροστά του δεν ανησύχησε ούτε σε μία έξοδό του.

Ενδεικτικό στοιχείο της εξαιρετικής παρουσίας του Φαμπιάνο είναι ότι ο Αραούχο πραγματοποίησε τις λιγότερες επαφές -μόλις 13- εντός της μεγάλης περιοχής από κάθε άλλο ματς της Ένωσης στα φετινά πλέι οφ και απείλησε με το σταγονόμετρο (μόλις δύο σουτ) την εστία των Θεσσαλονικέων. Φαμπιάνο – Αραούχο, σημειώσατε άσσο! 

Συμπερασματικά κι ενόψει του κρισιμότατου ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ την ερχόμενο Κυριακή, ο Άρης πρέπει να έχει ως οδηγό του τη χθεσινή αναμέτρηση απέναντι στην ΑΕΚ. Όχι τόσο για το πώς βρήκε δύο γκολ σε εκτός έδρας ματς για πρώτη φορά μετά από το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη (26/02), όσο για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε την περιοχή του Τσιντώτα και «τρικ» που έβγαλε σε άμυνα και επίθεση, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον άξονα της ΑΕΚ με Τσούμπερ, Άμραμπατ και Κριχόβιακ. Πλέον, τα πάντα είναι στο χέρι του ή μάλλον στα πόδια των παικτών του…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς