17.8 C
Athens

Ο Μπούργος έφερε κάτι από Σιμεόνε στον Άρη και τον μετέτρεψε σε φαβορί για την τρίτη θέση

Ο Χερμάν Μπούργος έφερε στη Θεσσαλονίκη μερική από την σκόνη της επιτυχίας του Σιμεόνε στην Ατλέτικο και «χτίζει» από τώρα τον Άρη της επόμενης χρονιάς, βάζοντας τις βάσεις μίας ποδοσφαιρικής συνταγής που είναι καταδικασμένη να πετύχει

Ο Άρης βρήκε τον σφυγμό που έψαχνε όσο στο μεγαλύτερο διάστημα της κανονικής περιόδου έπνιγε τον… εαυτό του με τον «βραχνά» του -6 να μην αφήνει περιθώρια βελτίωσης, να «καταδικάζει» τον Μάντζιο και εντέλει να δικαιώνει την επιμονή Καρυπίδη στα παράβολα και την απόφαση να δώσει τα κλειδιά στον Χερμάν Μπούργος, που μέχρι πριν δύο εβδομάδες δεν γνώριζε τίποτα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κι όμως κατάφερε να το «διαβάσει» όσο λίγοι και να μπει στη φιλοσοφία αυτού με το… καλημέρα φέρνοντας έναν αέρα αυτοπεποίθησης στους παίκτες των Κιτρίνων, που μέχρι πρότινος κοιτούσαν με φοβισμένο βλέμμα την εστία των αντιπάλων.

Στο ποδόσφαιρο, λένε, ότι τον μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει η ψυχολογία. Αν μπεις μέσα στις τέσσερις γραμμές και «μασάς» σίδερα, τότε θα βγεις από αυτές κερδισμένος ακόμα κι αν η παρτίδα έχει χαθεί. Αν μπεις και αποφασίσεις να προδικάσεις τη μοίρα σου σαν μία παρτίδα σκάκι που σου λείπει από την αρχή η «Βασίλισσα», τότε καλύτερα να σκεφτείς ήδη το επόμενο παιχνίδι, εκείνη η παρτίδα θα έχει χαθεί. Η παραπάνω εισαγωγή μόνο τυχαία δεν είναι. Κι αυτό γιατί περιγράφει με απόλυτη γλαφυρότητα τη μέχρι τώρα σεζόν του Άρη. Από τη μία η φοβισμένη προσέγγιση αγώνων που ήταν στο χέρι του και από την άλλη το σπάσιμο του αήττητου 26 αγώνων του Ολυμπιακού από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι την περασμένη Κυριακή στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Στην πραγματικότητα, μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες με τον Μπούργος στο τιμόνι, δεν άλλαξε τίποτα. Στο χορτάρι, όμως, πολλά.

Τα ονόματα στις φανέλες των παικτών μπορεί να έμειναν ίδια, αλλά με τη μπάλα να κυλάει και το -6 να επιστρέφει ξαφνικά η εστία μετατράπηκε ξαφνικά σε αγαπημένο μέρος του γηπέδου. Ο Καμαρά δεν «ξεχνούσε» την ιδιότητα του ως σέντερ φορ, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα ακόμα κι ως εκτεθειμένος, έκανε ακριβώς αυτά που έκανε και με Μάντζιο στα πέριξ της μεγάλης περιοχής, με τη διαφορά ότι στο σήμερα βρήκε και τις ενέργειες που του χάρισαν την αυτοπεποίθηση που τόσο πολύ είχε ανάγκη. Ο Ιτούρμπε, από την άλλη, οργανώνει λες και βρίσκεται στα καλύτερα του στη Serie A. Όχι, δεν περίμενε να έρθει ο Μάρτιος για να παίξει μπάλα, χρειαζόταν κι αυτός το ψυχολογικό boost, έναν νέο ρόλο και χώρο για να αναδείξει τη δεδομένη αγωνιστική του αξία.

Με λίγα λόγια ο Μπούργος, που όπως παραδέχθηκε παρακολουθούσε εδώ και σχεδόν ένα μήνα τον Άρη, «είδε» από την αρχή το έργο και πλέον είναι ο μόνος που δεν εκπλήσσεται με το τρία στα τρία. Το γιατί εντοπίζεται στην εμπειρία του στους πάγκους μετά από τόσα χρόνια στο πλάι του Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος αν και εριστικός είναι μάστερ στο «χτίσιμο» της ψυχολογίας των παικτών του και ξέρει να παίρνει πάντα το 100% από αυτούς.

Στην περίπτωση του Άρη η ενεργοποίηση των Μαντσίνι (που ξεχώριζε ήδη μέσα στη σεζόν και ήταν σταθερά θετικός), Ιτούρμπε, Καμαρά, Γκάμα, Εντιαγέ και Ματίγια ήταν καταλυτική και φαίνεται να παρασέρνει και τους υπόλοιπους που ουσιαστικά «αναγκάστηκαν» να ανεβάσουν την απόδοση, την ένταση και τον ρυθμό στο παιχνίδι τους για να κάνουν τα απολύτως απαραίτητα στο χορτάρι που σε συνδυασμό με την ποιότητα των παραπάνω ποδοσφαιριστών έφεραν τους Κίτρινους σε θέση ισχύος ακόμα και για την τρίτη θέση στα play-off προκειμένου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για το ευρωπαϊκό εισιτήριο, ακόμα και στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός μείνει εκτός τετράδας αλλά κατακτήσει το Κύπελλο.

Ούτως ή άλλως ο Άρης έχει αποδείξει ότι και αήττητα ξέρει να σπάει (το 2020 ο ΠΑΟΚ, φέτος ο Ολυμπιακός) αλλά και ότι βάσει ρόστερ και αγωνιστικής φόρμας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους Δικεφάλους (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής στον βαθμολογικό πίνακα της Super League. Όλα είναι στο χέρι του… Μπούργος!

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς