12.5 C
Athens

Παραμένει στο σκοτάδι η Υδρα

Δεν αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση πριν από το πρωί της Δευτέρας • Τουρίστες ψάχνουν εισιτήρια για να φύγουν • Ενταση στο λιμάνι

Συνεχίζεται η απίστευτη ταλαιπωρία ντόπιων και τουριστών στην Υδρα, που παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και με προβλήματα στην υδροδότηση από τα ξημερώματα της Κυριακής και δεν αναμένεται να δει… φως πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο λιμάνι επικρατεί ένταση, καθώς εκατοντάδες επισκέπτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν εισιτήριο επιστροφής στον Πειραιά, έχοντας υποστεί ολοήμερη ταλαιπωρία: Λόγω του μπλακ άουτ, έχει διακοπεί και η υδροδότηση στο νησί, την ώρα που φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες. Τα εστιατόρια δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, ενώ οι επιχειρήσεις μετρούν συνολικά ζημιές.

Ωστόσο, έως αργά το βράδυ ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν σε θέση να πει με σαφήνεια ποια είναι η αιτία που έχει προκαλέσει το μπλακ-άουτ, ενώ στο νησί αναμένονταν γεννήτριες (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) προκειμένου να δοθεί έστω προσωρινή λύση για την ηλεκτροδότηση της αρχόντισσας του Σαρωνικού.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε νωρίτερα στο twitter ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Νίκος Υποφάντης οι κάτοικοι της Ύδρας ζητούν αφενός να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφετέρου να δρομολογηθούν πλοία ώστε όσοι θέλουν να μπορέσουν να φύγουν από το νησί.

Την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εισηγήθηκε η Δούρου

Μετά  από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής και κατόπιν εντολής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, διατέθηκε η Υδροφόρα ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία τις επόμενες ώρες καταπλέει στη ν. Ύδρα για την κάλυψη αναγκών υδροδότησης της νήσου.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εισηγήθηκε να κηρυχθεί η Ύδρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Περιφέρεια:

«Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εισηγήθηκε να κηρυχθεί ο Δήμος Ύδρας, η Περιφερειάρχης Αττικής.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης πήρε αυτή την απόφαση για αίτημα κήρυξης εκτάκτου ανάγκης προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Ξενοκράτης, ΚΥΑ 1299/2003 (ΦΕΚ Β 423), επειδή η καταστροφή οφείλεται σε τεχνολογικό συμβάν, οι επιπτώσεις του οποίου έχουν άμεση επίδραση σε ζωτικά αγαθά του συνόλου των πολιτών όπως η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες και ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνος του με ίδια μέσα στην κατάσταση αυτή».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς