17.9 C
Athens

Η παράδοση με τους Τούρκους «φωνάζει» Ολυμπιακός ενόψει Φενέρ!

Οι Ερυθρόλευκοι διατηρούν το πάνω χέρι στις αναμετρήσεις απέναντι σε τούρκικους συλλόγους και το βράδυ της Πέμπτης (25/11) καλούνται να επιβεβαιώσουν ξανά την ανωτερότητα τους για να κλειδώσουν τη δεύτερη θέση

Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε ετοιμάζονται να ριχθούν στη «μάχη» της πρόκρισης στο Europa League, με την ομάδα του Μαρτίνς να έχει μαζί της και την… παράδοση! Οι Ερυθρόλευκοι μπορεί να μην έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές ομάδα από την Τουρκία, ωστόσο όσες φορές το έκαναν φρόντισαν είτε να κερδίσουν, είτε να μην χάσουν.

Συνολικά οι Πειραιώτες έχουν κοντραριστεί 10 φορές με σύλλογο από την γειτονική χώρα και τις μισές από αυτές έχουν πανηγυρίσει την νίκη. Αν πάρουμε, δε, μόνο τις εντός έδρας αναμετρήσεις του ελληνικού κλαμπ, εκεί ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, αφού δεν έχει ηττηθεί ποτέ.

Η εκδικητική αρχή

Πρώτη φορά που οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν τουρκικό σωματείο ήταν την σεζόν 2003-04, για τους ομίλους του UEFA Champions League. Οι παίκτες του Προτάσοφ είχαν ηττηθεί στην Κωνσταντινούπολη σχεδόν ένα μήνα πριν (1-0) και ετοίμαζαν την εκδίκηση τους στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Με διαιτητή τον γνώριμο Λούμπος Μίχελ, ο Ολυμπιακός έκανε ένα ξέφρενο… πάρτι κόντρα στο σχήμα του Φατίχ Τερίμ. Το πρώτο γκολ – και τι γκολ – ήρθε με το «καλημέρα» (6′) από την «βολίδα» που εξαπέλυσε ο Μαυρογενίδης, από απόσταση 16 μέτρων. Το λάθος του Ντεμπούρ και το κλέψιμο του Καστίγιο, στο 34ο λεπτό, έκανε ακόμα πιο ονειρική την βραδιά των φίλων του Ολυμπιακού, αφού η ομάδα τους προηγούνταν με 2-0 από το πρώτο ημίχρονο.

Το επισφράγισμα αυτής της φαντασμαγορικής νίκης ήρθε στο «καληνύχτα» του αγώνα, όταν ο Ζιοβάνι έκανε «περίπατο» από το κέντρο μέχρι την αντίπαλη περιοχή, κρεμώντας τον αντίπαλο τερματοφύλακα για το τελικό 3-0.

Για την ιστορία αυτή η νίκη ήταν και το μοναδικό αξιομνημόνευτο γεγονός εκείνης της χρονιάς στην Ευρώπη, αφού οι ερυθρόλευκοι τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλο τους.

H πρώτη εκτός έδρας 

Για να βρει κανείς την πρώτη εκτός έδρας νίκη των Πειραιωτών στην Tουρκία, δεν χρειάζεται να πάει πολύ πίσω τον χρόνο. Την σεζόν 2016-17 ο Ολυμπιακός διένυε μία μέτρια σεζόν στην Ευρώπη και οι προσδοκίες βρίσκονταν χαμηλά, με την κληρωτίδα στους «32» του Europa League να βγάζει βατό αντίπαλο, την Οσμαλινσπόρ και να φέρνει χαμόγελα.

Το 0-0 στο Καραϊσκάκης έφερε γκρίνια στις τάξεις του κόσμου, όμως στη ρεβάνς η ομάδα του Πάολο Μπέντο τα έδωσε όλα για όλα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ανσαριφάρντ στο 47′ βρήκε την μπάλα στον αέρα και κεραυνοβόλησε για το 0-1, ενώ ήταν ο ίδιος όπου με κεφαλιά του στο 86′ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 0-3. Ένα τέταρτο προηγουμένως, ο Ανδρούτσος βρέθηκε μπροστά στην εστία και τροφοδότησε τον Ελιονούσι για το 0-2.

Ο πρόσφατος θρίαμβος

Φτάνουμε λοιπόν στην φετινή σεζόν και σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όπου έχει δώσει ο Ολυμπιακός στη σεζόν 2021-22. Ο σύλλογος του Πειραιά πραγματοποιεί ιδανικό ξεκίνημα, με τον Τικίνιο να «παγώνει» το Σουκρού Σαράτσογλου μόλις στο 6ο λεπτό.

Μέχρι το 62′ η εικόνα του αγώνα δείχνει ισοφάριση και τα «μουρμουρητά» έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά ο Γιώργος Μασούρας δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Με ένα φοβερό «βον πλανέ» ο Έλληνας επιθετικός διευκολύνει το βράδυ των συμπαικτών του όμως ο ίδιος δεν θέλει να σταματήσει. Μέσα σε διάστημα 360 δευτερολέπτων «πυροβολεί» ξανά και δίνει μια θριαμβευτική νότα στο τρίποντο των ερυθρόλευκων.

Aναλυτικά οι αγώνες:

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς