19.3 C
Athens

Ολυμπιακός: Όσο κερδίζει χρόνο, τόσο καλύτερος θα εμφανίζεται

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για τον Ολυμπιακό που έπαθε... «επικοινωνία» στο πρώτο διάστημα του ματς με την Μπέρνλι και επισημαίνει τα δείγματα που φανερώνουν υγεία

Τα διθυραμβικά σχόλια των Μ.Μ.Ε. για την εμφάνιση του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπέρνλι είναι… ολίγον μη ακριβή. Η αυστηρή αποτύπωση της εικόνας του αγώνα εμφανίζει μια ομάδα που ήταν πολύ καλή για είκοσι-είκοσι πέντε λεπτά (από την αρχή του β΄ημιχρόνου), σε χαμηλές ταχύτητες τα υπόλοιπα έως τη λήξη του αγώνα και… δυσκοίλια στο πρώτο μέρος όταν δυσκολεύονταν, ως ένα βαθμό, να αναδείξει τις αγωνιστικές της ικανότητες. Ο Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα έδειχνε να ανταποκρίνεται εύκολα στην αμυντική του λειτουργία και «να υποφέρει» στο επιθετικό του παιχνίδι.

Η πίεση της Μπέρνλι (αυτό ξέρει, αυτό κάνει) ψηλά δεν άφηνε ελεύθερο χώρο για να κατέβει ορθολογικά η μπάλα, η πρώτη πάσα ήταν δύσκολη και συνήθως η δεύτερη μακρινή ενώ όταν η ομάδα επιχείρησε να μεταφέρει τη μπάλα απευθυείας από την άμυνα στους επιθετικούς, περνώντας τη πάνω από τα χαφ, οι της Μπέρνλι και εύκολα έκοβαν και εύκολα επιχειρούσαν να ξεκινήσουν επιθέσεις. Το ότι δεν άλλαζαν δεύτερη πάσα έχει σχέση με τις περιορισμένες ικανότητες της ομάδας και την πίεση του Ολυμπιακού.

Τι ήταν, τελικώς, η Μπέρνλι; Μια περισσότερο του δέοντος μέση ομάδα του νησιού. Ψηλά κορμίά, ελάχιστη επαφή με τη μπάλα, δύναμη στις μονομαχίες και πίεση στο χώρο, η μπάλα ψηλά… και άγιος ελευθέριος στην αμυντική λειτουργία. Το καλύτερη ή χειρότερη από τη Λουκέρνη έχει σχέση μόνο με τη δύναμη και την πίεση στο χώρο. Στα υπόλοιπα οι Ελβετοί είναι καλύτεροι.

Τι έπαθε ο Ολυμπιακός στο πρώτο, σφιχτό σε επιθετική λειτουργία, μέρος του αγώνα και δυσκολεύτηκε να ανεβάσει αμέσως στροφές; Εκτιμώ ότι… «έπαθε επικοινωνία». Ο εστί μεθερμηνευόμενο, την ανάγνωση που έκανε ολο το προηγούμενο διάστημα στην αντίπαλο του επηρρέασαν σημαντικά από δύο παράγοντες: Το εξαιρετικά πρώιμο αγωνιστικά στάδιο στο οποίο κλήθηκε να την αντιμετωπίσει και η υπερανάλυση από ειδικούς και μη των αγωνιστικών ικανοτήτων της Μπέρνλι. Ο συνδυασμός τους οδήγησε τους ερυθρόλευκους να διογκώσουν τις πραγματικές δυνατότητες των Άγγλων.

Ορθώς «έπαθε επικοινωνία» ο Ολυμπιακός; Πιστεύω πως ναι. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι εξαιρετικές, σε βαθμό υπερβολής, επιδόσεις των αναλύσεων του Ολυμπιακού για την αντίπαλο του ήταν το στοιχείο που αποδεικνύει, σε ακραίο σημείο, τη σοβαρότητα που διακρίνει φέτος την ερυθρόλευκη ομάδα σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.

Είναι δείγμα υγείας σε μια απολύτως νέα ομάδα (9/11 νέοι ποδοσφαιριστές), με νέο προπονητή και εντελώς νέα αγωνιστική φιλοσοφία να συνδέει, ακόμη και στην υπερβολή της, τη σοβαρότητα σε όλες τις λειτουργίες της με τους στόχους της και να μην επιτρέπει να παρασυρθεί σε καμία περίπτωση από το θυμικό, παράγοντας που σε ομάδες σαν τον Ολυμπιακό, δηλαδή ομάδες sentimental, πολύ εύκολα εκτοξεύεται ακόμη και από μια ντρίμπλα και «καταστρέφει» ότι με κόπο ετοιμάζεται.

Ότι το στοιχείο αυτό λειτούργησε, ως ένα βαθμό, απορρυθμιστικά για την ομάδα δεν πρέπει να τρομάζει κανένα, ούτε να αλλάξει το δρόμο που έχει χαραχτεί. Στην εξίσωση τόσο των εγχώριων διοργανώσεων όσο και των ευρωπαϊκών η βασική παράμετρος είναι το επίπεδο απόδοσης του Ολυμπιακού. Συνήθως από την απόδοση αυτή εξαρτάται το αποτέλεσμα.

Στην αρχή δημιουργίας της ομάδας λίγη περισσότερη σοβαρότητα, με ροπή προς την υπερβολή κάποιες φορές, δεν βλάπτει καθόλου. Αντίθετα, εθίζει την οιμάδα στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί και της προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται «για να μην δει τα ραπανάκια ανάποδα».

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται όσο καμία άλλη ομάδα χρόνο. Όσο περισσότερο κερδίζει τόσο βελτιωμένος θα εμφανίζεται. Στη διαδικασία αυτή το βασικό μυστικό είναι η σοβαρότητα. Η ομάδα δείχνει ότι έχει περισσότερη από όση, πιθανόν, χρειάζεται. Κι αυτό είναι καλός οιωνός. Ακόμη κι όταν «παθαίνει επικοινωνία».

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός: Επιστροφή στις προπονήσεις με την προσοχή στον Ορτέγκα και το μυαλό στην Άστον Βίλα

Οι Ερυθρόλευκοι στρέφουν από σήμερα (6/5) ξανά την προσοχή τους στην Άστον Βίλα, αξιολογώντας καλύτερα την αγωνιστική κατάσταση του τραυματία Ορτέγκα και επενδύοντας στην πνευματική τους ετοιμότητα για το πιο σπουδαίο παιχνίδι της σεζόν, μέχρι το επόμενο

Ο Μασεράνο, ο Έσε και η πιθανότητα να βρεθεί ο Αργεντινός χαφ του Ολυμπιακού στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Σαντιάγκο Έσε είναι έτοιμος να ζήσει το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων με την εθνική Αργεντινής, αφού ο Μασεράνο τον παρακολουθεί εδώ και καιρό και σκέφτεται να τον καλέσει μετά από δύο χρόνια με το βλέμμα στο Παρίσι

GP Μαϊάμι: Ο Λάντο Νόρις έκανε την έκπληξη, πρώτη του νίκη στη Formula 1!

Την πρώτη και μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του πανηγυρίζει ο Λάντο Νόρις, με τον Βρετανό να τερματίζει πρώτος στο Μαϊάμι και να αφήνει στη 2η θέση τον Μαξ Φερστάπεν και στην 3η τον Σαρλ Λεκλέρ