14.4 C
Athens

Το σχέδιο για τη νέα μορφή των πρωταθλημάτων

Τι αλλαγές φέρνει η Super League 2 και πως θα γίνουν Football League και Γ΄ Εθνική

Νέα μορφή παίρνει το ελληνικό πρωτάθλημα από την περίοδο 2019-20, όπως ουσιαστικά αποφασίστηκε, μετά από ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της Super League Βαγγέλης Μπαταγιάννης, o διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού Βασίλης Γκαγκάτσης και ο πρόεδρος της Football League Λεωνίδας Λεουτσάκος.

Από τη σεζόν 2019-20, θα υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες. Η Super League στην οποία θα μετέχουν 14 ομάδες, η Super League 2 η οποία θ’ απαρτίζεται από 12 ομάδες και η Football League στο πρωτάθλημα της οποία θα πάρουν μέρος 18 ομάδες, εκ των οποίων οι τέσσερις πρώτες στο πρωτάθλημα της K20, ως β΄ ομάδες των «μεγάλων».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της EΠΟ συνεδριάζει αύριο για να εγκρίνει την προκήρυξη του πρωταθλήματος της Super League που αρχίζει το Σάββατο. Χρυσή τομή στις προκηρύξεις Super League και Football League δεν βρέθηκε, καθώς η μεν πρώτη επιμένει στο 3-1(τρεις να υποβιβαστούν και ν’ ανέβει ένας), η δε δεύτερη στο 4-2(τέσσερις να πέσουν και δύο ν’ ανέβουν).

Κατόπιν αυτού η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ αποφάσισε να εγκριθεί «κατ΄ άρθρο» η προκήρυξη του πρωταθλήματος 2018-19 της Super League, προκειμένου να αρχίσει το πρωτάθλημα στις 25 Αυγούστου.

Τι συνεπάγεται αυτό; Τα κάστανα από τη φωτιά θα βγάλει αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, ο πρόεδρος της οποίας Βαγγέλης Γραμμένος θα προτείνει να υποβιβαστούν τρεις ομάδες απευθείας, ν’ ανέβει μία από τη Football League και να γίνει αγώνας μπαράζ της 13ης της Super League με τον δευτεραθλητή της Football League. Η νικήτρια του αγώνα μπαράζ θα πάρει μέρος στη μεγάλη κατηγορία και την περίοδο 2019-20.

Η χαμένη του μπαράζ μαζί με τις ομάδες που θα πάρουν μέχρι και την 10η θέση στο πρωτάθλημα της Football League θα παίξουν τη σεζόν 2019-20 στη Super League 2. Ως εκ τούτου οι… χαμένοι της Football League θα είναι αυτοί που θα καταλάβουν τις θέσεις 11-16.

Η Football League τη σεζόν 2019-2020 θ’ απαρτίζεται από τις 6 ομάδες που δεν θ’ ανέβουν στη Super League 2, τις 4 του πρωταθλήματος της K20 και τις 8 πρωταθλήτριες της Γ΄ Εθνικής. Η ΕΠΟ προτίθεται να κάνει 8 τους ομίλους της Γ΄ Εθνικής προκειμένου να ικανοποιήσει τους… πάντες. Στην ακραία περίπτωση που παραμείνουν 4 οι όμιλοι, τότε θ’ ανέβουν από τη Γ΄ Εθνική οι πρωταθλητές και οι δευτεραθλητές στη Football League.

Η δημιουργία της Super League 2 με τη συμμετοχή 12 ομάδων, από την αγωνιστική περίοδο 2019-20, θ’ αφήσει εκκρεμότητες στην έγκριση της προκήρυξης της Football League. Ως εκ τούτου τα λοιπά θέματα που αφορούν την προκήρυξη της Football League, καθώς και ζητήματα ανόδου-υποβιβασμού από και προς την Super League 2, την Football League και τη Γ΄ Εθνική κατηγορία θα ρυθμιστούν έως την έναρξη των πρωταθλημάτων στις 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Αναφορικά με το αίτημα της Super League για τροποποίηση του άρθρου 29 του Κ.Α.Π. και την έγκριση παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης των τηλεοπτικών συμβολαίων των ΠΑΕ στην Ε.Π.Ο. έως τις 31 Αυγούστου 2018, η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, παρέπεμψε το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή για τη λήψη οριστικής απόφασης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς