24.6 C
Athens

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Με… μπασκετικά σκριν θ’ αποφύγει τον κίνδυνο στα στημένα 

Ο Άλκης Φιτσόπουλος αναλύει με λεπτομέρειες τι θα γίνει απόψε στο ματς του Ολυμπιακού με την Μπέρνλι και πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα… μπασκετικά σκριν στα στημένα

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε (21.00) στο Φάληρο την Μπέρνλι κι οι «σοφοί» του ποδοσφαίρου αποφάνθηκαν: Πρέπει να προσέξει τα στημένα γιατί η Μπέρνλι είναι πιο ψηλή ομάδα». Να προσέξει. Τι, όμως, να προσέξει; Δεν είναι πολύ γενικόλογο κι αόριστο ότι «πρέπει να προσέξει»; Είναι.

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε τι ακριβώς σημαίνει «πιο ψηλή ομάδα», που πράγματι είναι η Μπέρνλι σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Ο Παπασταθόπουλος, ας πούμε, είναι 1μ.85 κι έχει δαμάσει όλα τα σέντερ φορ από 1μ.90 και πάνω. Δεν παίζει κατ’ ανάγκη ρόλο το ύψος, αλλά κυρίως η αλτικότητα, αλλά κι κατάλληλη θέση που παίρνει ένας αμυντικός, απόρροια του ταλέντου του, για ν’ αντιμετωπίσει έναν πιο ψηλό αντίπαλο.

Δυο παίκτες της Μπέρνλι, τα κεντρικά μπακ Ταρκόφσκι (1μ.85) και Μέι (1μ.83) κι ο στράικερ Γουντ (1μ.91) δεν είναι πιο ψηλοί από τα δυο κεντρικά μπακ του Ολυμπιακού, Μιράντα (1μ.93) και Βούκοβιτς (1μ.95). Είναι, όμως, αλτικοί και σηκώνονται για κεφαλιά με την βοήθεια… μπασκετικού σκριν!

Στο περασμένο Μουντιάλ της Ρωσίας ο ελληνικός Τύπος αφιέρωσε μεγάλα κομμάτια του στα σκριν της εθνική Αγγλίας προκειμένου να παίρνει πιο εύκολα τις κεφαλιές ο φορ Χάρι Κέιν. Στην πραγματικότητα, το σκριν στο ποδόσφαιρο είναι ανακάλυψη του πρώην προπονητή της εθνικής Ισπανίας Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.

Ο Ντελ Μπόσκε ήταν αυτός που με τα σκριν «κορόιδεψε» τους Γερμανούς στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2010 κι ο Πουγιόλ πήδηξε μόνος του, ανενόχλητος και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα, 1-0.

Τι, όμως, είναι το σκριν στις στημένες φάσεις; Είναι μία προσπάθεια για νίκη των κοντών, ενάντια στους ψηλούς! Για παράδειγμα. Γίνεται ένα κόρνερ υπέρ του Ολυμπιακού στο αποψινό ματς. Προωθούνται οι Βούκοβιτς και Μιράντα. Η λογική λέει να τους αντιμετωπίσουν οι δυο ψηλοί της Μπέρνλι, Ταρκόφσκι και Μέι.

Την ώρα, ωστόσο, ο που Φορτούνης θα εκτελεί το κόρνερ, Ποντένσε με τον Ομάρ ή τον Τσιμίκα, δεν θα κοιτάζουν που πάει η μπάλα, αλλά πώς να φράξουν το δρόμο στους Ταρκόφσκι και Μέι, ώστε να πηδήξουν για κεφαλιά με κοντύτερους αντιπάλους οι Βούκοβιτς και Μιράντα.

Όταν το κόρνερ ή ένα φάουλ θα είναι εις βάρος του Ολυμπιακού κι επειδή οι Άγγλοι επίσης παίζουν το σκριν, τότε χρειάζεται άλλη «παγίδα». Οι Ποντένσε και Ομάρ θα πρέπει να φράξουν το δρόμους σ’ αυτούς που θα προσπαθήσουν να φράξουν το δρόμο στους Μιράντα και Βούκοβιτς, ώστε να πηδήξουν ανενόχλητοι οι Ταρκόφσκι, Μέι και ο φορ Γουντ.

Γι αυτό, μην απορήσετε απόψε αν δείτε τον Καμαρά κι όχι τον Μιράντα να στέκεται μπροστά στο Γουντ στις στημένες φάσεις. Δεν τρελάθηκε ο Μαρτίνς, απλά, αυτή είναι η κλασική μέθοδος τόσο για την αποτροπή, όσο και την επίτευξη γκολ. Αυτό σημαίνει προσοχή στις στημένες φάσεις…

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς