23.3 C
Athens

Ολυμπιακός: Αν δεν τρέξει κόντρα στην Μπέρνλι, θα «τρέχει» για καιρό

Απέναντι στην Μπέρνλι ο Ολυμπιακός δεν παίζει απλά μια πρόκριση, αλλά το ευρωπαϊκό του μέλλον - και όχι μόνο το φετινό...

Από την ώρα που ολοκληρώθηκε η ρεβάνς της Λουκέρνης στο μυαλό όλων όσων ασχολούνται με τον Ολυμπιακό βρίσκονται τα παιχνίδια με την Μπέρνλι. Όταν είσαι στην 29η θέση της κατάταξης της Ουέφα, σίγουρα δεν περιμένεις ότι το εμπόδιο σου για να μπεις στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα είναι η 7η ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ.

Ωστόσο έτσι τα έφερε η κλήρωση και οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο εμπόδιο. Μεγάλο αλλά όχι ανυπέρβλητο.

Πέραν των όσων διακυβεύονται για την φετινή σεζόν (χρήματα, πρεστίζ, ειδική βαθμολογία της ομάδας), τα δύο ματς κόντρα στους Άγγλους θα κρίνουν και τις επόμενες ευρωπαϊκές σεζόν των Πειραιωτών.

Αν δεν περάσει η ομάδα του Μαρτίνς τότε από 29η θα βρεθεί εκτός της πρώτης 40αδας, κάτι που έχει να συμβεί 11 χρόνια. Αυτό συνεπάγεται πιο δύσκολες κληρώσεις τα επόμενα χρόνια και την ανάγκη ευρωπαϊκής υπέρβασης στις προσεχείς σεζόν.

Για να πάμε και στο αγωνιστικό, την σημασία των αγώνων αυτών έχουν καταλάβει άπαντες στον οργανισμό Ολυμπιακός. Οι προπονήσεις έχουν μεγάλη ένταση, όλοι θέλουν να παίξουν, ο προπονητής πήγε ο ίδιος στο “Τερφ Μουρ” για να παρακολουθήσει τον τελευταίο αγώνα του αντιπάλου, ο κόσμο σχημάτισε ουρές στα εκδοτήρια των εισιτηρίων και το βράδυ της Πέμπτης το “Γεώργιος Καραϊσκάκης” θα μοιάζει με καμίνι.

Ακόμα και οι τελευταίες μεταγραφές θέλουν σαν τρελοί να παίξουν. Ο Γκιγιέρμε μάλιστα χτυπάει για τα καλά την πόρτα της ενδεκάδας, ενώ οι Νάτχο και Χασάν αναμένεται να είναι διαθέσιμοι για βοήθειες από τον πάγκο.

Πάντως στόχος και για τους τρεις είναι να βρίσκονται στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας με τους υπόλοιπους στην ρεβάνς του αγγλικού βορρά και οτιδήποτε άλλο από την ενδεκάδα  των δύο αγώνων με την Λουκέρνη θα είναι έκπληξη.

Μια ένσταση πάνω σε αυτό. Έχοντας παρακολουθήσει αρκετά παιχνίδια της Μπέρνλι την περσινή σεζόν και το τελευταίο κόντρα στην Γουότφορντ, η αγγλική ομάδα χαρακτηρίζεται από την δύναμη, την αντοχή, την ταχύτητα και ένα παλιομοδίτικο στυλ, χαρακτηριστικό του ποδοσφαίρου της χώρας. Εν ολίγοις, αν ο Ολυμπιακός δεν τρέξει, θα «τρέχει»…

Δεν υπάρχει ποιότητα για ατομικές ενέργειες και αναγκαστικά οι επιθέσεις γίνονται με πολλές σέντρες από τους εξτρέμ και τους δύο μπακ. Με αυτά τα δεδομένα ίσως να ταίριαζε καλύτερα σε αυτά τα ματς ένας στόπερ σαν τον Σισέ ο οποίος αν μη τι άλλο σπάνια χάνει μονομαχία στον αέρα.

Έχει ενδιαφέρον επίσης η ενδεκάδα που θα επιλέξει ο Ντάις, γιατί από την Μπασάκσεχιρ μέχρι την Γουότφορντ έκανε 7 αλλαγές στην ενδεκάδα, βάζοντας τους βασικούς στο πρωτάθλημα. Το σίγουρα είναι πάντως πως όποιοι παίξουν από τους Άγγλους δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ ξανά σε τέτοια ατμόσφαιρα.

Θυμίζω πως η Μπέρνλι παίζει στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα και η εμπειρία στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και στην διαχείριση τους παίζει σημαντικό ρόλο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς