20.7 C
Athens

Ελβετία – Ισπανία 1-1 (1-3 πεν.): Πρόκριση με… υπνωτιστή Σιμόν!

Σε ένα ματς που τα είχε όλα, παρά την κακή μέρα στην οποία βρέθηκαν επιθετικά και οι δύο ομάδες, Ελβετία και Ισπανία είδαν την ρωσική ρουλέτα των πέναλτι να κρίνει τα πάντα. Εκεί Σιμόν και Ζόμερ έκαναν τα πάντα σωστά, η «Φούριας Ρόχας» αποδείχτηκε πιο ψύχραιμη στην κρίσιμη καμπή και με το εύστοχο πέναλτι του Ογιαρθάμπαλ επικράτησε με 3-1 στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

 

Στο Γούμπλεϊ η ομάδα του Ενρίκε, επιστρέφει σπίτι η μαχητική Ελβετία που άγγιξε το θαύμα και κοίταξε στα μάτια τους «γίγαντες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Ούτως ή άλλως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η πρόκριση στα ημιτελικά του Euro αποτελεί από μόνη της έναν σημαντικό λόγο για να μπει σε δεύτερο πλάνο η όποια τακτική.

Oι Ισπανοί μπήκαν πιο δυνατά και ευτύχησαν να προηγηθούν νωρίς με την πολύτιμη συμβολή του… Ζακάρια που έβαλε λανθασμένα το πόδι του στο σουτ του Ζόρντι Άλμπα και αιφνιδίασε τον ανήμπορο να αντιδράσει, Ζόμερ.

ΤΟ 0-1 ΤΟΥ ΑΛΜΠΑ

 

Η Ισπανία δεν κατάφερε να «χτίσει» πάνω σε αυτό της το προβάδισμα και έχοντας την επιθετική της γραμμή σε κακή μέρα, κατέγραψε την πρώτη της ουσιαστική απειλή από παίκτη της γραμμής κρούσης (Φεράν Τόρες) στο 74′! Ωστόσο, τότε ήταν ήδη αργά.

Όσο περνούσε η ώρα και το ματς έμενε στο εύθραυστο 1-0 οι Ελβετοί έπαιρναν μέτρα και αυτοπεποίθηση και εν τέλει κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 68′ με τον Σακίρι, που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα τραγικά και επαναλαμβανόμενα αμυντικά λάθη των Πάου Τόρες και Λαπόρτ, βάζοντας την ομάδα του ξανά στην διεκδίκηση της πρόκρισης.

ΤΟ 1-1 ΤΟΥ ΣΑΚΙΡΙ

 

Παρά την αυστηρή αποβολή του Φρόιλερ στο 77′ οι Ελβετοί έμειναν ζωντανοί και οδήγησαν το ματς στην τύχη των πέναλτι. Με μοιραίο της παράτασης τον Μορένο οι Ισπανοί έμειναν άσφαιροι μετά από 10 γκολ στα τελευταία δύο ματς απέναντι σε Σλοβακία και Κροατία, καθώς σήμερα τη δουλειά γι αυτούς, στην κανονική διάρκεια, την έκανε ο Ζακάρια.

Η ΔΥΣΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΕΝΟ

Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΡΟΪΛΕΡ

O Σιμόν απαντούσε στις αποκρούσεις το Ζόμερ και έριχνε συνεχόμενα χαστούκια αφύπνισης στους συμπαίκτες του, με τον Ογιαρθάμπαλ να τον ακούει και να γίνεται ο απρόσμενος ήρωας της βραδιάς, απέναντι στους Ελβετούς που μπήκαν στη μάχη δίχως τον αρχηγό τους, Γκράνιτ Τσάκα.
Το πέναλτι-πρόκρισης του Ογιαρθάμπαλ
Στο τέλος της βραδιάς και από εκεί που κανείς δεν την περίμενε η Ισπανία του Λουίς Ενρίκε συνεχίζει στα ημιτελικά και η ομάδα του Πέτκοβιτς αποχαιρετά τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι.
Η «Φούριας Ρόχας» θα βρει απέναντι της είτε την Ιταλία, είτε το Βέλγιο στο Γουέμπλεϊ με στόχο την επιστροφή στους τελικούς μετά το 2012, όταν και σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.
Ελβετία – Ισπανία 1-1 κ.δ. (1-3 πέναλτι)
Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)
Γήπεδο: Κρεστόφσκι, Αγία Πετρούπολη
Σκόρερ: Ζακάρια (αυτογκ., 8′), Σακίρι (68′)

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Βιντμέρ (100′ Εμπαμπού), Ζακάρια (101′ Σερ), Φρόιλερ, Ζουμπέρ (90+2′ Φάσναχτ), Σακίρι (81′ Σο), Σεφέροβιτς (82′ Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (23′ Ρ. Βάργκας)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Π. Τόρες (113′ Τιάγκο), Άλμπα, Κόκε (90+2′ Μ. Γιορέντε), Μπουσκέτς, Πέδρι (119′ Ρόδρι), Σαράμπια (46′ Όλμο), Μοράτα (54′ Μορένο), Φ. Τόρες (91′ Ογιαρθάμπαλ).

Η διαδικασία των πέναλτι:
Μπουσκέτς (Ισπανία): Δοκάρι (0-0)
Γκαβράνοβιτς (Ελβετία): Γκολ (1-0)
Όλμο: Γκολ (1-1)
Σερ: Απόκρουση (1-1)
Ρόντρι: Απόκρουση (1-1)
Ακάνζι: Απόκρουση (1-1)
Μορένο: Γκολ (1-2)
Βάργκας: Άουτ (1-2)
Ογιαρθάμπαλ: Γκολ (1-3)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς