29.7 C
Athens

Πλατανιώτη στο FWS: Πέτυχα αυτό για το οποίο πάλευα χρόνια, θα τα δώσουμε όλα για το Τόκιο

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη μιλά στο FWS για το ιδιαίτερο όνειρο που πήρε σάρκα και οστά στη Βουδαπέστη, αλλά και για τον μεγάλο στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων που κοιτάει κατάματα παρά τις δυσκολίες

Τέτοια μέρα πριν μία εβδομάδα η Ευαγγελία Πλατανιώτη κρατούσε στα χέρια της δύο μετάλλια, που πέρα από την ηθική ικανοποίηση της νίκης εμπεριείχαν μέσα τους, τους κόπους περίπου 10 ετών, την πίστη, τη δύναμη του ονείρου και άλλα τόσα συναισθήματα που μόνο η ίδια γνωρίζει.

 

Το μόνο σίγουρο είναι «The Show Must Go On…». Αυτό το τραγούδι της χάρισε το χάλκινο μετάλλιο, δεύτερο μέσα σε 24 ώρες στην ίδια διοργάνωση (!) και την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα χαμογελάσει ξανά στο νερό. Η Πλατανιώτη έφερε την πρώτη επιτυχία – και μάλιστα διπλή – μετά το 2016 από τον χώρο της συγχρονισμένης κολύμβησης, αλλά το αγωνιστικό της ταβάνι δεν έχει φτάσει ακόμα τα όριά του. Θέλει κότσια, πυγμή και φυσικά ταλέντο για να τα βάλεις όχι μόνο με τον ίδιο σου τον εαυτό, αλλά και την πανδημία, που ενώ ήρθε για να βάλει «στοπ» στα όνειρα μας, υπάρχουν άτομα σαν την Ευαγγελία που προτιμούν να «ακούνε» τα όνειρα τους.

Τα γεγονότα πολλές φορές μιλούν από μόνα τους. Δεν καταφέρνουν και πολλές να αγγίξουν και να κάνουν πράξη το όνειρο της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις στα 18 τους χρόνια ή τα δύο μετάλλια στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης! Η Ευαγγελία το κατάφερε και μαζί με την επί χρόνια συνοδοιπόρο της σε αυτή διαδρομή, Εβελίνα Παπάζογλου, μας δίνουν χίλιους λόγους να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες για κάθε σημερινό ή μελλοντικό «ταξίδι» τους στο νερό.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη μιλάει στο FWS για αυτό το ιδιαίτερο όνειρο που πήρε σάρκα και οστά στην ουγγρική πρωτεύουσα, αλλά και για το μεγάλο στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων, που παρά τις δυσκολίες, η ίδια και η ελληνική αποστολή, κοιτάνε κατάματα!

 

«Η πανδημία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μας δυσκόλεψε αρκετά, καθώς υπήρχε μία γενικότερη αβεβαιότητα που δεν βοηθούσε καθόλου σε αγωνιστικό και ψυχολογικό επίπεδο. Κλείνανε και ανοίγανε τα γυμναστήρια από τη μία μέρα στην άλλη, δεν ξέραμε τι θα γίνει τελικά με τις διοργανώσεις, επομένως ήταν δύσκολη και ιδιαίτερη η προετοιμασία από κάθε άποψη», ήταν η απάντηση της στην σχετική ερώτηση που της κάναμε και οι εμφανίσεις της στην πισίνα της Βουδαπέστης αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν έμεινε στα λόγια.

Με δύο μετάλλια μέσα σε 24 ώρες, ποια είναι τα συναισθήματα που σου μένουν;

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, καθώς πέτυχα ένα όνειρο για το οποίο πάλευα από πολύ παλιά, από την αρχή της καριέρας μου. Ήταν δύσκολα τα τελευταία δύο χρόνια. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένη καθώς όλο αυτό έγινε μέσα σε μία ιδιαίτερη χρονιά, κατά την οποία παράλληλα προσπαθούσαμε, πέρα από το ευρωπαϊκό, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να εξασφαλίσουμε και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για το σε ποια χορογραφία ένιωσε πιο άνετα στους δύο τελικούς: «Στο τεχνικό η αλήθεια είναι ότι ένιωθα πιο άνετη, γιατί το πρόγραμμα αυτό το έχω ξανά εμφανίσει και το 2018 και το 2019, γνώριζα καλά τη χορογραφία και είχα μέσα μία παραπάνω βεβαιότητα. Παρόλα αυτά το ελεύθερο σόλο το έζησα με ξεχωριστό τρόπο, η μουσική του «The Show Must Go On» με έκανε να νιώσω κι εκεί όμορφα. Λόγω του ιδιαίτερου του τραγουδιού και της γενικότερης ελευθερίας στο ελεύθερο σόλο, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στο τεχνικό κομμάτι της πρώτης μου χορογραφίας, ήμουν πιο άνετη κι ελεύθερη. Γι’ αυτό το λόγο ίσως θα προτιμούσα την εμφάνιση μου στο ελεύθερο σόλο, ωστόσο αμφότερες θα μου μείνουν χαραγμένες στη μνήμη».

Για τις δυσκολίες της χρονιάς και αν αμφέβαλλε ποτέ ότι θα τα καταφέρει: «Υπήρχαν αρκετές στιγμές κατά τις οποίες αμφέβαλλα για τον στόχο μου, ακόμα και πριν το ευρωπαϊκό υπήρξαν προπονήσεις που ήμουν αρκετά κουρασμένη και απογοητευμένη. Αλλά σιγά σιγά έβρισκα ξανά τον εαυτό μου, επανήλθα σε όλα τα επίπεδα, βρήκα τη δύναμη που χρειαζόμουν και πήγα με αυτή τη λογική στο Ευρωπαϊκό.

Όσον αφορά την προκριματική φάση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι συνεχείς αναβολές σίγουρα μου προκάλεσαν στενοχώρια και αμφιβολίες επίσης, μετά από ένα σημείο πίστευα ότι δεν θα γίνουν ποτέ και θα χαθεί η ευκαιρία, προσπάθησα όμως να μην το αφήσω να με καταβάλει και συνέχισα να προπονούμαι, να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, αφήνοντας πίσω μου τις αρνητικές σκέψεις».

Για τον στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο: «Το The Show Must Go On είναι ένα τραγούδι που σίγουρα σε συνεπάρει και στους περισσότερους ανθρώπους δημιουργεί συναίσθημα, έτσι έγινε και με μένα. Όσον αφορά το μετάλλιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και στη συγχρονισμένη κολύμβηση τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν τόσο εύκολα, ειδικά σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Ωστόσο εμείς, όπως πάντα, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό και θα δώσουμε σίγουρα τον καλύτερο μας εαυτό και για την Ελλάδα».

Μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Αυτή είναι η Ευαγγελία Πλατανιώτη που δύσκολα συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο από την επιτυχία.

Παρατεταμένο χειροκρότημα για την ίδια αλλά και για όσους Έλληνες αθλητές μας κάνουν περήφανους τις τελευταίες 3 εβδομάδες – και όχι μόνο -.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς