23.3 C
Athens

Νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ: Αστυνομικοί με κάμερες και εμπλοκή μόνο ως ύστατη λύση

Φορητές και σταθερές κάμερες, αλλά και εναέρια μέσα (drones, ελικόπτερα κ.α.) μπορεί να αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση επιχειρησιακών παρεμβάσεων στο πεδίο συναθροίσεων, στο προανακριτικό έργο, στο σχηματισμό δικογραφιών, στην προσπάθεια ταυτοποίησης, εντοπισμού και σύλληψης δραστών βίαιων επεισοδίων, στη διαφάνεια των παρεμβάσεων της Αστυνομίας και στην αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων που συντελούνται στο πλαίσιο μίας συνάθροισης σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης Δημόσιων Υπαίθριων συναθροίσεων.  

Πρόκειται για το σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, το οποίο χαρακτήρισε ως το πρώτο δημόσιο βήμα των αλλαγών που θα γίνουν και θα οδηγήσουν την Αστυνομία στον 21ο Αιώνα.

Στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού δόγματος, οι αστυνομικοί των ομάδων ΥΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ που συμμετέχουν στη διαχείριση των συναθροίσεων θα φέρουν στην στολή τους φορητή κάμερα ή θα φέρουν φορητή κάμερα χειρός. Επίσης, κάμερες μπορούν να υπάρχουν και στα οχήματα ρίψης νερού. Για τη χρήση των καμερών θα προηγείται σχετική ενημέρωση στους συγκεντρωμένους. Η συλλογή και η επεξεργασία του υλικού θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που καθορίζει το Π.Δ. 75/2020 για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους.

Διαχείριση Επεισοδίων

Κλιμακούμενη Χρήση Μέσων

Παράλληλα, το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση των συναθροίσεων δίνει έμφαση στον περιορισμό των εντάσεων, στην πρόληψη συγκρούσεων και στη χρήση ήπιων μεθόδων (διαμεσολάβηση, επικοινωνία, ενεργητικός διάλογος) για την αποφυγή κλιμακώσεων. Για αυτό λόγο, τη διαχείριση των συναθροίσεων αναλαμβάνουν ομάδες ήπιας αστυνόμευσης (ΟΔΟΣ, Διαμεσολαβητές, ένστολοι Αστυνομικοί σε μέτρα τάξης, Τροχαία κτλ).

Η καταστολή περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο κατόπιν εξάντλησης όλων των ηπιότερων αποτρεπτικών μέσων. Η χρήση δακρυγόνων μέσων και η εμπλοκή διμοιριών ΥΑΤ θα αξιοποιείται μόνο ως ύστατη επιχειρησιακή επιλογή σε περιπτώσεις διάλυσης, επεισοδίων ή επιθέσεων κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών δυνάμεων, τηρουμένων των αρχών της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της επιείκειας.

Η επιχειρησιακή αστυνομική δράση προϋποθέτει τη χρήση εξοπλισμού και μέσων, τα οποία η διεθνής πρακτική έχει καταδείξει ότι ενισχύουν και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνάθροιση και την προστασία των συγκεντρωμένων και των διερχόμενων πολιτών.

Η χρήση τους γίνεται βάσει κωδικοποιημένης κλίμακας, ανάλογης με την επικινδυνότητα του μέσου της επίθεσης, της απειλής και της διακύβευσης των εννόμων αγαθών.

Η διαχείριση των βίαιων επεισοδίων στο πλαίσιο μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης γίνεται από τις κατεξοχήν εξειδικευμένες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιβολή και την αποκατάσταση της τάξης (ΥΜΕΤ, ΥΑΤ). Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ακολουθεί προτεινόμενη κωδικοποιημένη κλίμακα μέσων. Τονίζεται πως τα δύο τελευταία στάδια της κλίμακας (χρήση νερού και χρήση δακρυγόνων μέσων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης) μπορεί να αξιοποιηθούν διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν και την αναγκαιότητα διαχείρισης της κατάστασης.

Ενημέρωση και Προειδοποιήσεις για Παρέμβαση της Αστυνομίας  

Σε περίπτωση που υπάρξει παρείσφρηση ανθρώπων ή ομάδων που θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια ή ενδεχόμενη βίαιη αντίδραση των συμμετεχόντων και απαιτηθεί η κατασταλτική παρέμβαση της Αστυνομίας ή και σε έσχατη περίπτωση η διάλυση της συνάθροισης, θα προηγηθούν οι σχετικές προειδοποιήσεις και ενημέρωση των Οργανωτών, των συμμετεχόντων και των διερχόμενων πολιτών.

Ειδικότερα, ο Επικεφαλής των Αστυνομικών Δυνάμεων στο πεδίο και ο Αστυνομικός Διαμεσολαβητής προβαίνουν σε προειδοποιήσεις οι οποίες, για να γίνουν αντιληπτές από όλους, πραγματοποιούνται με μεγάφωνα υψηλής έντασης. Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης και των λογαριασμών της Ελληνικής Αστυνομίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προειδοποιήσεις θα είναι ξεκάθαρες, ώστε οι συμμετέχοντες σε μία συνάθροιση να γνωρίζουν επακριβώς τί συμβαίνει από πλευράς παρεισφρήσεων και κινδύνων για έκτροπα και τι υποχρεώνει τις Αστυνομικές δυνάμεις για δράση με στόχο την προστασία της συνάθροισης είτε πριν την έναρξή της, είτε κατά τη διαδρομή και τον προορισμό της ή και σε έσχατη περίπτωση στη διάλυσή της. Τις προειδοποιήσεις συνοδεύουν και ανακοινώσεις- χρηστικές οδηγίες- σχετικά με τους δρόμους διαφυγής και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τη διάλυση της πορείας (χρήση νερού, χρήση δακρυγόνων κτλ.).

ΠΗΓΗΣΚΑΪ
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς