16.2 C
Athens

Στα άκρα η σχέση κυβέρνησης – Εκκλησίας ενόψει Θεοφανείων

Δεν κάνει πίσω η Εκκλησία στο θέμα του ανοίγματος των ναών για τα Θεοφάνια παρά την αυστηρή προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα του lockdown πρέπει να τηρούνται από όλους.

Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές φαίνεται και από το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, εκδηλώνοντας με τον πιο σαφή τρόπο την απόφαση της ιεραρχίας να μην εναρμονιστεί με την απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη με γνώμονα την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας Δικαιάκος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, δήλωσε πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνια, παρά τη σχετική απαγόρευση από την πολιτεία λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, ο κ. Δικαιάκος τόνισε πως αν υπήρχε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί, θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από την Ιερά Σύνοδο.

Μάλιστα, σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χρησιμοποιώντας μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται».

Όσον αφορά στο γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα δώσει το παρών στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου δήλωσε πως αυτό δεν θα γίνει γιατί θεσμικά ο Αρχιεπίσκοπος παρευρίσκεται στην ορκωμοσία του πρωθυπουργού. Αντίθετα, παρών θα είναι ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Παρ’ όλα αυτά, χτες, μετά την ανακοίνωση του νέου σχήματος της κυβέρνησης, είχε διαρρεύσει ότι ο κ. Ιερώνυμος θα παρίστατο στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και με την ευκαιρία θα συζητούσε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Ιερό… αντάρτικο
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σηκώνει το… λάβαρο της επανάστασης και δεν δείχνει διατεθειμένη να υπακούσει στα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για δεκαήμερο αυστηρό lockdown που, μεταξύ άλλων, προβλέπει κλειστούς ναούς στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και τον Αγιασμό των υδάτων.

Σημειώνεται πως με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ, την οποία επικαλείται η Εκκλησία της Ελλάδος, προβλεπόταν ότι τα Θεοφάνεια θα εορταστούν με ανοιχτούς ναούς και παρουσία πιστών. Αρχιερείς και κληρικοί ζητούν να γίνουν οι λειτουργίες, όπως έγιναν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δηλαδή με 25 άτομα στις εκκλησίες ή 50 στους μητροπολιτικούς ναούς. Μάλιστα, τονίζουν πως τα μέτρα τηρήθηκαν κατά γράμμα από τους πιστούς κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών.

Απέναντι σε αυτές τις θέσεις, η κυβέρνηση έστειλε ηχηρό μήνυμα, τονίζοντας με νόημα ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί». Το τι θα κάνει πλέον η κυβέρνηση και πώς θα επιβάλλει τη βούλησή της μένει να φανεί σήμερα. Αδιαμφισβήτητα, όμως, πρόκειται για σημαντική ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πολλοί ιεράρχες δε, είναι αποφασισμένοι να στρατευτούν -ακόμη και μεμονωμένα- απέναντι στην απόφαση της Πολιτείας και να τιμήσουν τα Θεοφάνεια, να καλέσουν τον κόσμο να παρευρεθεί στον εορτασμό, προστατεύοντας ο ένας τον άλλο, αλλά πάντως κρατώντας τους ναούς ανοιχτούς, και ρίχνοντας τον Σταυρό στο νερό.

Εκτός αυτού, η Εκκλησία εμφανίζεται πρόθυμη να φτάσει το θέμα μέχρι τη Δικαιοσύνη, αφού θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Χαρακτηριστικά, εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που εστάλη στις Μητροπόλεις της χώρας, προαναγγέλλει την προσφυγή στο ΣτΕ και, μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, προτίθεται να τελέσει Αγιασμό των υδάτων σε εξωτερικό χώρο που δεν θα ανακοινωθεί.

ΠΗΓΗΤα Νέα
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς