17.2 C
Athens

Πέτσας: Πολύ δύσκολη η μετακίνηση από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία, που θα περιλαμβάνει και τις λεπτομέρειες για τα σχολεία και το λιανεμπόριο, όπως τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Θα γίνουν ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τόσο για τα σχολεία όσο και για το λιανεμπόριο. Το μόνο που θα ανοίξει προς το παρόν είναι τα εποχικά καταστήματα. Λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, η άποψη των οποίων βαραίνει πολύ, για να ενημερώσουμε τους πολίτες και να ξέρουν τι τους ξημερώνει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Αυτές τις μέρες εξετάζονται ειδικά θέματα, όπως εκείνο των σχολείων. Η παράταση του lockdown δε χρειάστηκε ιδιαίτερη φιλοσοφία με τόσα κρούσματα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα μέτρα πέφτουν πιο αργά από ό,τι θα θέλαμε, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων: ίσως τα μέτρα σε κάποιες περιοχές λήφθηκαν αργότερα, έπαιξαν ρόλο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αλλά και η κόπωση των πολιτών από τα συνεχόμενα μέτρα. Τώρα βρισκόμαστε σε σωστό επίπεδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση:

«Φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό και δε νομίζω να το εισηγηθεί η επιτροπή. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί το φορτίο στην επικράτεια είναι υψηλό και ο δεύτερος γιατί συνήθως όταν χαρακτηρίζουμε μια περιοχή «καθαρή», παρατηρείται χαλαρότητα με αποτέλεσμα γρήγορα τα κρούσματα να παίρνουν την ανιούσα. Η απόφαση θα παρθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊο, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους και εκτίμησε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου μπορεί να έχουν φτάσει στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις:

«Δίνουμε έμφαση στην προετοιμασία για τον εμβολιασμό. Θα εμβολιάζονται περίπου 2 εκ. τον μήνα. Περιμένουμε την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή, ώστε τέλη Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου να έχουμε την πρώτη δόση από σίγουρα και αποτελεσματικά εμβόλια. Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν, εθελοντικό και θα γίνεται με προτεραιοποίηση».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς