23.7 C
Athens

Η ΕΠΟ μαρτύρησε δίχως ξύλο με την τροποποίηση του καταστατικού!

Η προτεινόμενη από την διοίκηση της ΕΠΟ προσθήκη παραγράφου 3 στο άρθρο 82 του Καταστατικού της ΕΠΟ εγκρίθηκε από τα έλη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας. Αναμενόμενη εξέλιξη και απολύτως απαραίτητη για να εκδηλωθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες.

Τι ενέκριναν οι σεβαστοί πρόεδροι των Ενώσεων και οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ που υπερψήφισαν την πρόταση;

Την προσθήκη, στα τρία χρόνια της εκλεγμένης διοίκησης Γραμμένου (εκλέχτηκε στις 18.08.2017), των δέκα μηνών (14.10.2016 – 18.08.2017) της θητείας της Επιτροπής Εξομάλυνσης του Δρόσου (ή αλλιώς Π.Δ.Ε.). Με τι στόχο; Να προκύψει, έστω και με την τερατώδη αυτή προσθήκη, «η απολύτως αναγκαία, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ και το ν. 2725/1999 τετραετής θητείας της διοίκησης Γραμμένου», ώστε αυτή να είναι σε θέση νόμιμα να οδηγηθεί φέτος (κάποια στιγμή) σε «τακτικές αρχαιρεσίες».

Με απλά λόγια στην τριετή θητεία της εκλεγμένης κυβέρνησης Κων/νου Καραμανλή το Νοέμβριο 1974 προστίθενται και οι δέκα μήνες της χουντικής κυβέρνησης Ιωαννίδη και να, έτοιμη η τετραετία που ψάχνουμε!!!

Ομολογώ, ότι δεν περίμενα τέτοιο ερασιτεχνισμό από τα σκυλιά του συστήματος. Είναι ανερμήνευτη ανάλογη εξέλιξη, σχεδόν αυτοκτονική!

Εξηγούμαι:

Τι επιδιώκουν με την προτεινόμενη προσθήκη στο καταστατικό οι σημερινοί επιβήτορες της Ομοσπονδίας; Να καλύψουν, με τον πλέον εύσχημο τρόπο, την υποχρεωτικότητα της διάταξης του άρθρου 33, παράγραφος 8 του καταστατικού και του άρθρου 12 του ν.2725/1999 «για την τετραετή θητεία της εκλεγμένης διοίκησης».

Προς τι αυτή η κωλοπιλάλα; Επειδή, η διάταξη για την τετραετία της εκλεγμένης διοίκησης είναι η βασική, η αφετηριακή από την οποία προκύπτουν όλες οι επόμενες. Συνεπώς, αν αυτή δεν καλύπτεται όλες οι υπόλοιπες διατάξεις περί εκλογών είναι ανενεργές.

Γιατί, η διοίκηση επείγεται «να αποδείξει» ότι συμπληρώθηκε η τετραετής θητεία; Επειδή, χωρίς την απόδειξη αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει την Ομοσπονδία σε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, με κανονική τετραετή θητεία.

Χωρίς τη συμπλήρωση της τετραετίας δεν νοείται να διενεργηθούν «τακτικές αρχαιρεσίες για την εκλογή του Προέδρου και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ», όπως η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του Παρατήματος Γ του Καταστατικού της ΕΠΟ ορίζει. Άρα, κάθε εκλογή που δεν είναι τακτική οδηγεί σε μια μη κανονική θητεία της εκλεγμένης διοίκησης, δηλαδή σε θητεία για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών της κανονικά εκλεγμένης διοίκησης.

Συνεπώς, ο κ. Γραμμένος μπορεί να οδηγήσει την ΕΠΟ σε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης με θητεία ενός χρόνου (έως τις 18.08.2021), επειδή τότε συμπληρώνει η δική του διοίκηση την υποχρεωτική θητεία των τεσσάρων ετών.

Που οδηγούν όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις; Η ΕΠΟ ομολογεί η ίδια «χωρίς ξύλο», ότι, χωρίς τη συμπλήρωση της τετραετούς θητείας της διοίκησης Γραμμένου, δεν μπορεί να προχωρήσει σε «τακτικές αρχαιρεσίες», δηλαδή δεν μπορεί να εκλέξει διοίκηση με θητεία τεσσάρων ετών.

Πότε συμπληρώνει η διοίκηση του κ. Γραμμένου τετραετή θητεία; Στις 18.08.2021. Αυτά!

Τέτοια προσφορά στα επιχειρήματα υπέρ της ένστασης του Ολυμπιακού, ούτε ο Μαρινάκης δεν θα σκεφτόταν!

Στην, ως άνω δημόσια ομολογία της ίδιας της ΕΠΟ για το δήθεν κόλπο που σκέφτηκε, για να ξεπεράσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, έρχεται να προστεθεί και να αποτελειώσει κάθε επιχείρημα υπέρ της προσθήκης, η δημόσια ομολογία του προέδρου της ΕΠΟ ότι «δεν υπάρχει εντολή για εκλογές από τη FIFA, μόνο προτροπή».

Μια προτροπή, λοιπόν, της Διεθνούς Ομοσπονδίας, για την οποία οι εγχώριες καταστατικές και άλλες διατάξεις νόμου είναι ψιλά γράμματα, καθώς αυτή είναι οχυρωμένη πίσω από τις διατάξεις του ελβετικού αστικού κώδικα, αποκτάει στη λογική του συστήματος της ΕΠΟ «διαστάσεις εντολής» και καταλήγει σε μια μνημειώδη γκάφα!

Φαίνεται, ότι οι προ καιρού διαβεβαιώσεις των εργολάβων της ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες «FIFA και UEFA έδωσαν το ΟΚ για εκλογές στην ΕΠΟ» ήταν περισσότερο σφοδρή προσωπική επιθυμία με έντονο οικονομικό αντίκρισμα και πόθος «καρεκλάτος», παρά μια αλήθεια.

Λογικό, αν σκεφθεί κάποιος, ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στη FIFA το κόλπο που ετοίμασαν οι πραιτωριανοί του συστήματος για να ξεφύγουν από τη μέγγενη της τετραετούς θητείας.

Προσωπικά, δεν νοιώθω την παραμικρή έκπληξη. Είχα, εμμέσως πλην σαφώς, αναφερθεί πρόσφατα στην αδυναμία της προτεινόμενης διάταξης να οδηγήσει νόμιμα σε «τακτικές αρχαιρεσίες». Ένα πιστόλι του συστήματος επιχείρησε να μου απαντήσει με την παράθεση της διάταξης της παραγράφου 9 του άρθρου 30 του νόμου Βασιλειάδη.

https://athlosnews.gr/pos-i-epo-viazetai-gia-ekloges-protoy-oloklirothei-i-provlepomeni-tetraetia/

Δεν απάντησα επειδή η απλή ανάγνωση της διάταξης σε άλλα παραπέμπει. Λογικά και θεμιτά, αλλά… άλλα!

Πλέον, είναι σαφές, πως η υπόθεση θα κριθεί δικαστικά και μάλλον ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου, καθώς, όπως υποψιάζομαι, ο Ολυμπιακός θα κάνει επίδειξη νομιμοφροσύνης ενώπιον των δικαστικών και διαιτητικών οργάνων του ποδοσφαίρου υπερασπιζόμενος την αποκλειστική δικαιοδοσία τους. Σε αντίθεση με κάτι άλλους «επαναστάτες του γλυκού νερού»…

Έχει επεισόδια ακόμη η ιστορία. Μόλις ξεκίνησε…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς