20.6 C
Athens

Η μεγάλη επέτειος του Ιβάν: Πέντε χρόνια από την εξόφληση (του 25%) των χρεών του ΠΑΟΚ

Μεγάλη μέρα η σημερινή για τον ΠΑΟΚ. Ιστορική επέτειος. Σαν σήμερα, 12 Μαΐου, πέντε χρόνια πριν (12.05.2015) ο κ. Ιβάν Σαββίδης επικεφαλής μιας κουστωδίας συνεργατών και εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. περνάει την πόρτα της Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης και ξεπληρώνει τις οφειλές του «Δικεφάλου» προς το ελληνικό Δημόσιο.

Καταθέτει στον λογαριασμό του Δημοσίου «ζεστό χρήμα» δέκα εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες (10.400.000) ευρώ και συνάμα διευθετεί εφάπαξ κι ένα άλλο χρέος τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ και απελευθερώνει τον ΠΑΟΚ από τον μεγάλο βραχνά των οφειλών προς την ελληνική πολιτεία.

Μεγάλη κίνηση, επιχειρηματικά ορθή, win-win για τις δύο πλευρές (ΠΑΟΚ και Δημόσιο) και συνεπώς ορθά πανηγυρίστηκε από την οικογένεια του Δικεφάλου και από όσους δεν έχουν μείνει σε εκείνα τα αναρχοκομμουνιστικά « να πληρώσει όποιος οφείλει στο δημόσιο όλα τα χρέη του», δηλαδή να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο συν τους τόκους και τις προσαυξήσεις.

Αυτά είναι για την κυβερνητική αριστερά last year ιστορίες. Η περήφανη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε συνέχεια ανάλογων διευθετήσεων της επίσης περήφανης κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων, πιστή στο σοφό οικονομικό δόγμα «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά …» παντελόνιασε τα 10,8 εκατομμύρια ευρώ, έβαλε τις απαραίτητες τζίφρες και από εδώ παν κι οι άλλοι…

Πόσες ήταν οι συνολικές οφειλές του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο πριν την εγκύκλιο της κυβέρνησης των Τσιπροβαρουφάκηδων με ολίγη από Νάντια Βαλαβάνη; Τριάντα ένα εκατομμύρια (31.000.000) ευρώ!

Ένα ποσό μυθικό που δημιουργήθηκε από ένα πρωτογενές χρέος της τάξης των 10.357.849,31 ευρώ (έλεγχος για την περίοδο 2000/2006), ενώ υπήρχε και ένα ακόμη ποσό 1,9 εκατομμύρια ευρώ από την περίοδο Μπατατούδη που είχε ρυθμιστεί ξεχωριστά.

Ο έλεγχος του 2009 προσέθεσε στο αρχικό κεφάλαιο της οφειλής άλλα 10.403.170,97 ευρώ και οι επόμενες χρονιές, καθώς «ουκ αν λαμβάνεις παρά του μη έχοντος», έφτασαν τη συνολική οφειλή στα 31.000.000 ευρώ.

Τις ίδιες χρονικές περιόδους ο ΠΑΟΚ μετείχε κανονικά στις εγχώριες και διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, διεκδικούσε τίτλους και προκρίσεις, εισέπραττε (για το «πλήρωνε» υπάρχει ένα μικρό θεματάκι) ζεστό χρήμα από εισιτήρια από την ΕΠΟ και – το σημαντικότερο- απολάμβανε κάθε αγωνιστική περίοδο την αδειοδότηση του από την ΕΠΟ.

Πως το κατάφερνε αυτό; Είχε «παγώσει» με δικαστική απόφαση τα χρέη του! Τι θα πει «είχε παγώσει τα χρέη του;» Άγνωστο. Πως συμβαίνει χρέη μιας ιδιωτικής επιχείρησης αθλητικού θεάματος προς το δημόσιο «να παγώνουν», δηλαδή ούτε να εισπράττονται, ούτε να ρυθμίζονται σε δόσεις με την καταβολή ενός ελάχιστου, έστω, ποσού ανά δόση, ούτε να καταγράφονται στην ουσία, ούτε να αναφέρονται το γνωρίζει μόνο η δικαιοσύνη που είχε εκδώσει σχετική απόφαση, μετά από αίτημα της Π.Α.Ε., οπότε «και τα σκυλιά δεμένα».

Συγνώμη, αβλεψία! Ένα χρόνο πριν, το σωτήριο έτος 2014, η επίσης περήφανη κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων είχε διευθετήσει (και πάλι με σχετική διάταξη) έτερο χρέος του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, με τις προσαυξήσεις και τους τόκους είχε ανέλθει κοντά στα 11 εκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια να λέγεται μετ’ επιτάσεως πως η συνολική οφειλή της Π.Α.Ε. προς το επίσημο ελληνικό κράτος ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των σαράντα ενός εκατομμυρίων (41.000.000) ευρώ.

Πόσο κόστισε στον κ. Σαββίδη αυτή, η δεύτερη διευθέτηση  μιας οφειλής περί τα 11.000.000 ευρώ;  Εξακόσιες χιλιάδες (600.000) ευρώ! Δηλαδή το 5% της συνολικής οφειλής. Κώτσους τους έπιασε τους κυβερνητικούς!!!

Στη γενική σούμα ο κ. Σαββίδης, με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, καταβάλλοντας συνολικά και για τις δύο διευθετήσεις των οφειλών του ΠΑΟΚ τα έτη 2014 και 2015 περί τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 27% της συνολικής οφειλής) τακτοποίησε οφειλές συνολικού ύψους σαράντα ενός εκατομμυρίων (41.000.000) ευρώ.  Διέγραψε δηλαδή το 73% της συνολικής οφειλής προς το δημόσιο, δηλαδή προς τον ελληνικό λαό.

Ηθικό δίδαγμα. Μεγάλες και σωστές επιχειρηματικά οι κινήσεις Σαββίδη ανακούφισαν σημαντικά τον ΠΑΟΚ, του έδωσαν ελευθερία κινήσεων και, ταυτόχρονα, αποκατέστησαν το τρωθέν ανεπανόρθωτα, με τις δικαστικές αποφάσεις που «πάγωσαν τα χρέη», κύρος του. Από την άλλη το Δημόσιο καλώς έπραξε. Πήρε όσα περισσότερα μπορούσε (ή ήθελε) και «όλα καλά, όλα ωραία»…

Αυτά για να θυμόμαστε όλοι, πως κάθε επέτειος έχει και μια ουρά και πάντοτε η υπενθύμιση της υπηρετεί, όπως και οι «αληθινοί δημοσιογράφοι» ισχυρίζονται στα πύρινα άρθρα τους στο  «site προπύργιο της αντικειμενικότητας» την κανονική αλήθεια.

Υ.Γ. Όταν η Alter Ego συμφωνούσε με τις συστημικές τράπεζες (δηλαδή με ιδιώτες και όχι με το Δημόσιο) στη διαγραφή του 75% των συνολικών οφειλών της Forthnet/NOVA για να αποκτήσει τη συνδρομητική τηλεόραση η συμφωνία ήταν «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους»… Τα ξεχάσατε;

Πολύ καλημέρα σας!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς