18.1 C
Athens

Γουλβς: Η Μπράιτον έδειξε τον… τρόπο στον Μαρτίνς

Μπορεί οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά από καιρό να είχαν την ευκαιρία να πάρουν βαθιά ανάσα από τα συνεχόμενα ματς, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και για τον Πέδρο Μαρτίνς: Ο Πορτογάλος κάνει… φύλλο και φτερό τη Γουλβς με στόχο να παρατάξει την ομάδα του όσο το δυνατόν καλύτερη στα δύο ευρωπαϊκά ματς.

Το θετικό αυτής της ανάπαυλας (πλέι οφ έχουμε το επόμενο ΣΚ) είναι πως είχε τη δυνατότητα να δει απερίσπαστος αρκετές μέρες νωρίτερα τη Γουλβς. Η ομάδα του Νούνο Εσπίριτο Σάντο πάει… καβάλα στο άλογο εδώ και πολλές εβδομάδες με διαδοχικά θετικά αποτελέσματα, ωστόσο το Σάββατο «κόλλησε» εντός έδρας με την Μπράιτον και έμεινε στο μηδέν (0-0).

Και όταν λέμε μηδέν, εννοούμε μηδέν. Η «Πορτογαλέζα» της Αγγλίας  έκανε ελάχιστα πράγματα επιθετικά στην έδρα της απέναντι σε μια ομάδα που δεν έχει νίκη μέσα στο 2020.  Ωστόσο, ο Γκρέιαμ Πότερ είχε το «μαγικό φίλτρο» για να κρατήσει στο μηδέν για τρίτη φορά τη Γουλβς στα τελευταία πέντε ματς πρωταθλήματος.

Και σίγουρα η Μπράιτον έκλεισε το μάτι στον Πέδρο Μαρτίνς και ο συμπατριώτης του Νούνο πλέον έχει κατά νου τι πρέπει να κάνει για να ολοκληρώσει ο Ολυμπιακός μια ακόμα έκπληξη στη φετινή εκπληκτική ευρωπαϊκή του πορεία…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ο Νούνο άφησε το… πυρηνικό του όπλο (Αντάμα Τραορέ) στον πάγκο και έβαλε τον Ντεντόκερ ως έξτρα μέσο. Ο Ισπανός με καταγωγή από το Μάλι μεσοεπιθετικός ταλαιπωρείται από πρόβλημα στον ώμο, όμως όλα δείχνουν πως στο Καραϊσκάκη θα παίξει.

Είναι ενδεικτικό πως για 64 λεπτά (μέχρι να περάσει ως αλλαγή στη θέση του Νέβες), η Γουλβς είχε μόλις μία ευκαιρία (!) στο ματς, από ένα λάθος αμυντικού της Μπράιτον. Ο Τραορέ δεν ήταν μεν στην καλύτερη κατάσταση του, όμως δεν άργησε να δημιουργήσει ανισορροπία: Δεδομένου πως η Μπράιτον έπαιζε με έναν βαρύ αριστερό μπακ ύψους 2μ., ο ταχυδυναμικός ποδοσφαιριστής έδωσε άλλη πνοή και έφτιαξε δύο φάσεις από τα δεξιά, τη μία για τον Ποντένσε που άργησε να εκτελέσει.

Πώς έκλεισε η Μπράιτον τόσο καλά τη Γουλβς και πήρε εύκολα τον βαθμό; Αρχικά, με τον Πότερ να παρατάσσει μια ομάδα με πέντε καλούς μέσους: Μπισουμά, Πρέπερ, Μόι, Μαρτς και Τροσάρ. Όλοι τους καλοί χειριστές της μπάλας, έκλεισαν ιδανικά τόσο τον άξονα, όσο και τα άκρα, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να κλειστούν και να μην μπορέσουν να μεταφέρουν την μπάλα μπροστά.

Την ίδια ώρα ο «εργάτης» Μοπέ (φορ της Μπράιτον), πίεζε διαρκώς τα στόπερ της Γουλβς επιδιώκοντας ένα λάθος τους. Σε πολλές περιπτώσεις το έντονο πρέσινγκ δημιούργησε προβλήματα στη Γουλβς, αφού τόσο ο Μπολί, όσο και ο Σάις δεν είναι καλοί με την μπάλα στα πόδια και είναι επιρρεπείς στο να χάσουν τον έλεγχο.

Το πρόβλημα για τους φιλοξενούμενους ήταν πως δεν είχαν ουσιαστικά τρόπο να εκμεταλλευτούν το λάθος και ήταν αργοί στο τρανζίσιον. Η Γουλβς αμυνόταν υποδειγματικά, ακόμα και στο μικρό διάστημα πίεσης που δέχθηκε κατά διαστήματα στο δεύτερο ημίχρονο.

Να σημειώσουμε εδώ πως ρόλο κλειδί είχε ο Μπισουμά. Ο Ιβοριανός μέσος της Μπράιτον είχε έναν ρόλο αντίστοιχο με αυτόν του Καμαρά στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού: Ο Μπισουμά πίεζε αποτελεσματικά, απορροφούσε το πρες και μοίραζε σωστά την μπάλα, ανακτούσε την κατοχή και σε γενικές γραμμές μπλόκαρε το όποιο (ελάχιστο) κάθετο παιχνίδι δοκίμαζαν οι Νέβες και Μουτίνιο που δεν έκαναν πολλά μέτρα με την μπάλα…

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να επισημάνουμε, είναι η έμφαση που δόθηκε από τους «γλάρους» στο κλείσιμο του Ντόχερτι. Ο Ιρλανδός δεξιός μπακ χαφ έχει συνεχόμενα ανεβάσματα, πατάει πολύ στην αντίπαλη περιοχή και είναι μακράν του δεύτερου ο πιο επιθετικός οπισθοφύλακας που έχει το γκολ όταν βρεθεί μέσα στο κουτί.

Με τον Τραορέ εκτός, τον Ντόχερτι μακριά από το κουτί, το μηδενικό κάθετο παιχνίδι και τη συγκέντρωση που επέδειξαν οι στόπερ της Μπράιτον, οι «γλάροι» πήραν εύκολα το 0-0. Ασφαλώς και δεν είχαν την ποιότητα να δημιουργήσουν συνθήκες για να προβληματίσουν τον Ρούι Πατρίσιο, όμως το ίδιο δε θα ισχύει για τον Ολυμπιακό την Πέμπτη, που έχει ένα άκρως επιθετικό μπακ (Τσιμίκα) και έναν ποιοτικότατο μεσοεπιθετικό (Βαλμπουενά).

Ας μην ξεχνάμε και τι είπε στο φινάλε του ματς ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Ο Πορτογάλος τόνισε πως η ομάδα του θα πρέπει να βελτιώσει την εικόνα της για το ματς με τους Ερυθρόλευκους. Και ειδικά σε μια έδρα σαν το Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός θα προσέξει όπως με την Άρσεναλ να μη δώσει χώρους και να κάνει τη ζημιά στην κόντρα απέναντι στους «Λύκους».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς