16.1 C
Athens

Διεθνής καμπάνια δημιουργίας emoji για σεισμούς

Οι γεωεπιστήμονες θεωρούν πως θα μπορούσε να σώσει ζωές, επικοινωνώντας άμεσα τον κίνδυνο σε μια παγκόσμια γλώσσα

Μια ομάδα γεωεπιστημόνων από Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία έχει ξεκινήσει καμπάνια για τη δημιουργία ενός διεθνώς αναγνωρισμένου εικονιδίου (τα γνωστά emoji) για τις περιπτώσεις σεισμού.

«Με το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι δυνητικά εκτεθειμένο σε κίνδυνο σεισμού πρέπει να μπορείς να επικοινωνήσεις άμεσα τον κίνδυνο χωρίς να χρειαστεί να γράψεις πολλές λέξεις ή να χρησιμοποιήσεις πολλές διαφορετικές γλώσσες. Ενα emoji θα ήταν ένας θαυμάσιος τρόπος να το κάνεις», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής της καμπάνιας, ο Βρετανός σεισμολόγος δρ Στέφεν Χικς του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, σύμφωνα με το BBC.

«Αν στείλει κανείς ένα γραπτό μήνυμα στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ίσως δεν χρειάζονται πολλές λέξεις, ένα emoji είναι αρκετό», πρόσθεσε ο Χικς.

Είναι, όπως είπε, ένα γρήγορο μήνυμα που θα επιτρέψει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στους ανθρώπους να μπουν κάτω από ένα τραπέζι ή να προστατευθούν με άλλο τρόπο.

Από όλους τους φυσικούς κινδύνους, ο κίνδυνος της έκθεσης σε σεισμό απειλεί περίπου δυόμιση εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αισθανθεί σεισμό.

Και παρόλο που υπάρχουν emoji για άλλες φυσικές καταστροφές ή μετεωρολογικά φαινόμενα δεν υπάρχει αντίστοιχο για σεισμούς.

Με τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εντοπισμού σεισμών στα κοινωνικά δίκτυα, γκρεμίζονται τα γλωσσικά εμπόδια, γεγονός που θα μπορούσε να αμβλύνει τους κινδύνους, ακόμα και να σώσει ζωές.

Οι ειδικοί αναζητούν ένα emoji για το σεισμό που θα διαθέτει τα εξής στοιχεία:

Υποβλητικό (να αντιπροσωπεύει στοιχεία που δείχνουν το ταρακούνημα της γης)

Απλό (να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο πολύπλοκο και εύκολα αναγνωρίσιμο, ακόμα και για μικρά μεγέθη σεισμών)

Παγκόσμιο (να είναι εύκολα κατανοητό σε όλες τις γλώσσες και τους πολιτισμούς)

Διακριτό (να διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο emoji στη λίστα Unicode)

Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο twitter και οι υπεύθυνοι σκέφτονται να προκηρύξουν διαγωνισμό για το καλύτερο λογότυπο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς