24.6 C
Athens

H συγκλονιστική μαρτυρία των «Αγριόχοιρων»: «Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες» (video, pics)

Τα 12 παιδιά της Ταϊλάνδης και ο προπονητής τους πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου την περιπέτεια που έζησαν

Τη συγκλονιστική περιπέτεια που βίωσαν περιέγραψαν για πρώτη φορά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα 12 παιδιά και ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη.

Η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και όλοι φορούσαν τις εμφανίσεις της ομάδας τους, των «Αγριόχοιρων».

Τα περισσότερα από τα παιδιά, γνώριζαν κολύμπι, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, όπως είπε ο προπονητής τους, σε αντίθεση με ό,τι μεταφέρθηκε προς τα έξω από τα ΜΜΕ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «Οι Αγριόχοιροι», όπως ήταν το όνομα της ομάδας, δεν είχαν μαζί τους τρόφιμα μέσα στο σπήλαιο.

Ενα από τα διασωθέντα παιδιά, ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-Ον, ο οποίος είναι εκείνος που απάντησε στα αγγλικά στους Βρετανούς διασώστες που εντόπισαν την ομάδα, περιέγραψε το «θαύμα» της διάσωσής τους.

«Φοβόμουν ότι δεν θα επέστρεφα στο σπίτι μου, ότι θα με μάλωνε η μητέρα μου», είπε ένα άλλο παιδί.

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες», είπε από την πλευρά του ο 15χρονος Πορντσάι Καμλουάν, διευκρινίζοντας ότι επί εννέα ημέρες τα παιδιά και ο προπονητής τους δεν έτρωγαν τίποτα και έπιναν το νερό της βροχής.

Πώς κατάλαβαν ότι χάθηκαν

Σύμφωνα με τον προπονητή, όλα τα μέλη της ομάδας συμφώνησαν να πάνε στη σπηλιά. Είδαν το νερό να μπαίνει μέσα και σκέφτηκαν να φύγουν. «Καταλάβαμε ότι παγιδευτήκαμε στην επιστροφή. Επρεπε να βραχούμε και να κολυμπήσουμε. Όλοι ξέρουμε κολύμπι», είπαν.

Ωστόσο, δεν κατάλαβαν πόσο πολύ είχε ανέβει η στάθμη του νερού. Κάποιο παιδί τότε φώναξε «Χαθήκαμε;» και ο προπονητής τους διαβεβαίωσε ότι δεν χάθηκαν και ότι θα μπορούσαν να φύγουν. Λίγο αργότερα κατάλαβαν ότι παγιδεύτηκαν.

Τα 12 παιδιά έχουν πάρει κατά μέσον όρο τρία κιλά μετά την περιπέτειά τους, ενώ τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν «καλά», σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, όπου είχαν μεταφερθεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα συμμετείχε σε «ασκήσεις τόνωσης αυτοπεποίθησης» την τελευταία βραδιά στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα σήμερα πήραν το πολυπόθητο εξιτήριο και βίωσαν τις πρώτες στιγμές πραγματικής ελευθερίας μετά τον εγκλωβισμό τους στο σπήλαιο στις 23 Ιουνίου και την παραμονή τους στο νοσοκομείο στη συνέχεια.

Αμέσως μετά, τα 12 αγόρια και ο 25χρονος προπονητής τους μετέβησαν στο χώρο που είχε διαμορφωθεί για να διεξαχθεί συνέντευξη Τύπου, στην πόλη Τσιανγκ Ράι, στα βόρεια της χώρας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο που φιλοξένησε τα παιδιά.

Πρώτη εμφάνιση υπό το βλέμμα της… χούντας

Τα παιδιά και ο προπονητής, που έγιναν τα πρόσωπα ενός σύγχρονου θαύματος στην Ταϊλάνδη, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά δημόσια, για να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνικό δίκτυο.

Η στρατιωτική κυβέρνηση τους παραχώρησε τηλεοπτικό χρόνο 45 λεπτών για τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ταϊλάνδη Προχωράει», το οποίο επίσης μεταδόθηκε ζωντανά σε δεκάδες κανάλια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Κυβέρνησης, στη συνέντευξη μετέχουν γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, που φιλτράρισαν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προστατεύοντας τα παιδιά και διασφαλίζοντας την ψυχική τους ηρεμία.

Τα αγόρια, ο προπονητής τους και ορισμένοι από τους διασώστες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά προσεκτικά διατυπωμένων ερωτήσεων, τις οποίες οι δημοσιογράφοι είχαν καταθέσει από πριν στους διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Δεν γνωρίζουμε τί πληγές κουβαλάνε μέσα στις καρδιές τους τα παιδιά», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ταγουατσάκι Ταϊκάου, ο οποίος ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα των αγοριών, επικαλούμενος τον αντίκτυπο που τυχόν να έχει στην ψυχική τους υγεία το ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης.

«Τα μέσα γνωρίζουν ότι τα παιδιά βρίσκονται σε δύσκολη θέση, έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο και αν τους θέσει κάποιος τολμηρές ερωτήσεις μπορεί να παραβιάσει τον νόμο», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Ο χώρος που διεξήχθη η συνέντευξη Τύπου έχει διακοσμηθεί ώστε να μοιάζει με γήπεδο ποδοσφαίρου, αφού και τα 12 αγόρια ανήκουν στην ίδια ομάδα και μοιράζονται την αγάπη τους για το συγκεκριμένο άθλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη συνέντευξη Τύπου, απαγορεύτηκε σε εκπροσώπους των media να προσεγγίσουν ξανά με οποιονδήποτε τρόπο να παιδιά.

Οι αρχές έστησαν… σόου

Τηλεοπτικές προσωπικότητες της χώρας ειρωνεύτηκαν το σόου που έστησε η χούντα στην Ταϊλάνδη με τα παιδιά και τον προπονητή τους. Σχολίασαν καυστικά το γεγονός πως η εμφάνιση των αγοριών μπορεί να ενισχύσει τις μετρήσεις θεαματικότητας μιας κατά τα άλλα ανιαρής εκπομπής, η οποία συχνά παρουσιάζει συζητήσεις για τις επιδόσεις της στρατιωτικής κυβέρνησης.

«Αυτό είναι το θέμα που θέλουν να ακούσουν όλοι οι Ταϊλανδοί. Μην το κλείνετε, μην κλείνετε τον ήχο», αστειεύτηκε ένας παρουσιαστής του Voice TV, ενός δικτύου που συχνά επικρίνει τη χούντα.

Ο βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν έδωσε την άδειά του για χρήση του Royal Plaza, μιας πλατείας στην παλαιά πόλη της Μπανγκόκ, για την διοργάνωση ενός πάρτι για να ευχαριστήσουν οι αρχές τους ντόπιους διασώστες και εκείνους από τρίτες χώρες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς