21.5 C
Athens

Μεγάλος είσαι όταν μπορείς να δείξεις τον δρόμο σε όλους

Η πρόταση του Ολυμπιακού είναι μια κίνηση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 30 χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ - και όχι μόνο

Αναρωτιόμαστε τόσα χρόνια γιατί αυτός ο δόλιος ο επαγγελματικός αθλητισμός πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Γιατί δεν λειτουργεί τίποτα, γιατί κάθε προσπάθεια συνεννόησης και επικοινωνίας καταλήγει σε πύργο της Βαβέλ. Από παντού ακούμε φωνές. Φωνές διαμαρτυρίας, φωνές μαγκιάς, φωνές του καφενείου, φωνές ισοπεδωτικές. Μια διαρκής οχλαγωγία, μια ακατάπαυστη ανταλλαγή πυρών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και στη μέση το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ολοένα να βαλτώνουν.

Κι έρχεται μέσα σ’ αυτό το χάος μια ομάδα, που παρότι έχει τους δικούς της λόγους να νιώθει και αδικημένη και ενοχλημένη και προδομένη από ένα ολόκληρο σύστημα εδώ και χρόνια, χαμηλώνει την ένταση της φωνής, αφήνει στην άκρη τους εγωισμούς και καταθέτει μια ολοκληρωμένη και σοβαρότατη πρόταση για την σωτηρία και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού μπάσκετ.

Μια πρόταση με αρχή και τέλος, που πατάει στην πραγματικότητα και στηρίζεται σε ενέργειες εφικτές και άμεσα εκτελεστέες. Που στοχεύει στο συμφέρον όλων των ομάδων, στην αξιοπιστία και την οικονομική βιωσιμότητα του πρωταθλήματος, στην αναθέρμανση του φίλαθλου ενδιαφέροντος.

Με βασικούς άξονες την ανταγωνιστικότητα εντός του παρκέ, την πλήρη διαφάνεια και τον πραγματικό έλεγχο στη διαιτησία, την καταπολέμηση της βίας (από όπου κι αν προέρχεται), την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και την διεκδίκηση/αξιοποίηση των όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων.

Σας αρέσει δεν σας αρέσει, συμφωνείτε σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό, η πρόταση του Ολυμπιακού είναι μια κίνηση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 30 χρόνια στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο. Είναι το αποτέλεσμα σκέψης, μελέτης και οράματος ανθρώπων που νοιάζονται για το άθλημα και όχι για τα… like.

Που αντιλαμβάνονται ότι η πρόοδος της ομάδας τους δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την πρόοδο του προϊόντος γενικότερα. Που αντί να κάνουν τη ζωή τους εύκολη και να βροντήξουν μια και καλή έχοντας όχι απλά την σύμφωνη γνώμη αλλά σχεδόν την παρότρυνση των οπαδών τους προς αυτή την κατεύθυνση, επιμένουν να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Κι ως εκπρόσωποι ενός πραγματικά μεγάλου συλλόγου βγαίνουν μπροστά και δείχνουν το δρόμο σε όλους.

Μια σημαντική αδυναμία έχει η πρόταση του Ολυμπιακού.  Προϋποθέτει τη στοιχειώδη σοβαρότητα των ετέρων του ώστε να συζητηθεί και να συγκριθεί με ενδεχόμενες άλλες, να εγκριθεί ή να διαφοροποιηθεί και τελικά να υλοποιηθεί. Απαιτεί οργάνωση, διάθεση, ιδέες και μεράκι. Και πράγματι, υπό αυτή την έννοια ο Ολυμπιακός μοιάζει, να βρίσκεται όντως στο περιθώριο…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς