17.3 C
Athens

Τρεις κατηγορίες και παράθυρο για αύξηση των ομάδων

Καθυστερημένα, με αδικίες, αλλά… πέρασε η αναδιάρθρωση εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων

Με υπερβολική καθυστέρηση, την δημιουργία τεράστιων αδικιών, αλλά την οικονομική ενίσχυση των προνομιούχων ομάδων που συμμετέχουν στις δύο πρώτες κατηγορίες, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα 13 Μαϊου κατά πλειοψηφία την τροπολογία για την αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο.

Πλέον και με το… νόμο, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου από τη σεζόν 2019-2020 θα είναι τρία: Η Super League 1 (με 14 ομάδες), η Super League 2 (με 12 ή 14 ομάδες) και η Football League (με 14 ομάδες), που γίνεται το τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Η Super League 2 και η Football League θα διοργανώνονται από το φορέα που διοργανώνει σήμερα τη Football League. O φορέας αυτός αναλαμβάνει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των δύο πρωταθλημάτων (εξαιρούνται οι ομάδες που έχουν ήδη τηλεοπτικό συμβόλαιο).

Η Super League 2 και η Football League» θα έχουν κοινό Δ.Σ. στο οποίο θα μετέχουν όλα τα μέλη της Super League 2 και τέσσερα από τις ΠΑΕ της Football League. O πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα προέρχονται από τη Super League 2.

Στη Βουλή δόθηκε μάχη, αλλά από τους κυβερνητικούς βουλευτές που πετούσαν κορώνες κι εξέφραζαν τις διαφωνίες τους- καθώς ομάδες της Περιφέρειάς τους έχαναν από μια κατηγορία με την προσθήκη της Super League 2- κανείς δεν καταψήφισε την τροπολογία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης κατά την ομιλία του στη Βουλή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αριθμεί 14 και όχι 12 ομάδες η υπό σύσταση Super League 2, ώστε να υπάρχουν λιγότερες αδικίες με κάποιες ομάδες.

Για το θέμα αυτό, ωστόσο, τόνισε ότι θα το αποφασίσει η ΕΠΟ, καθώς δεν αφορά την Πολιτεία.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης είπε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Τον Αύγουστο του 2018 η Ε.Ε. της ΕΠΟ αποφάσισε την αλλαγή στη δομή των πρωταθλημάτων με τη δημιουργία μιας νέας ενδιάμεσης κατηγορίας και ταυτόχρονα την θέσπιση νέων κανόνων σε συνεργασία με τη ΓΓΑ.

Με την παρούσα τροπολογία ερχόμαστε μετά την εισήγηση της ΕΠΟ αλλά και των επαγγελματικών λιγκών ως προς τη δομή, που θα ανήκει η κάθε η λίγκα, ως προς άλλα ζητήματα που αφορούν την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, τα δικαιώματα, την αναδιανομή εσόδων μεταξύ των ομάδων και των κατηγοριών για να μπορέσουμε να έχουμε επαγγελματικές κατηγορίες βιώσιμες, για να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο ότι είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μια Γ’ Εθνική που ήταν μη βιώσιμες με αποτέλεσμα να ζούμε όσα ζήσαμε στο προηγούμενο διάστημα, ομάδες να φεύγουν στα μισά του πρωταθλήματος, να μην αντέχουν οικονομικά, να ψάχνουν να βρουν τρόπους να επιβιώσουν.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται μαζί με την απαιτούμενη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που χρειάζεται σε αυτές τις κατηγορίες ούτως ώστε να μην είναι δυσβάσταχτο, ειδικά στις μικρές επαρχιακές ομάδες.

Το κυριότερο είναι στην αναδιανομή των εσόδων για να μην ζήσουμε ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης και των φοβερών προβλημάτων που οδήγησαν και στην κάμψη της εμπορικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ξανά ένα οικονομικό προϊόν όπως είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Στην τροπολογία δεν υπάρχει και δεν αναφέρεται αριθμός ομάδων, ο αριθμός αποφασίζεται από την ΕΠΟ όχι από την Πολιτεία. Η Πολιτεία βάζει τις δομές των κατηγοριών. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που θα έπρεπε να ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι όταν αυτό έγινε πραγματικότητα γιατί αυτή τη στιγμή επικυρώνουμε κάτι που έγινε πέρσι το καλοκαίρι.

Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις κυρίως από ομάδες της προηγούμενης Γ’ Εθνικής, γνωρίζω ότι η ΕΠΟ τις καταλαβαίνει, τις αναγνωρίζει και ενδεχόμενα και με το περιθώριο που της αφήνει η παρούσα τροπολογία, ενδεχόμενα να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις ως προς την Super League 2, δηλαδή να είναι κατά δύο ομάδες μεγαλύτερη και να έχουμε τρεις κατηγορίες με 14 ομάδες. Αυτά δεν αφορούν το κοινοβούλιο, δεν είναι στην τροπολογία, αφορούν την ΕΠΟ.

Το παρών σχέδιο τελεί υπό την έγκριση των διεθνών ομοσπονδιών με δεδομένο το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει και έρχεται σε συνέχεια και της αλλαγής που κάναμε στην ΕΕΑ και τον τρόπο ελέγχου και λειτουργίας των επαγγελματικών ομάδων και πιστεύουμε ότι βοηθάει στην εξορθολόγηση και στην δημιουργία ενός σοβαρού πλαισίου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

Χαμός στην Βουλή

Η τοποθέτηση του Γιώργου Βασιλειάδη, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η τομεάρχης αθλητισμού της Ν.Δ., Άννα Καραμανλή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γιώργου Βασιλειάδη, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Παρακολουθήσαμε τελικό κεκλεισμένων των θυρών, από τον οποίον δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των καλεσμένων. Στο μπάσκετ με την παρέμβασή σας τα κάνατε χειρότερα. Με ότι καταπιάνεστε το κάνετε χειρότερο. Ρίχνετε το μπαλάκι στην ΕΠΟ για να διορθωθούν οι αδικίες. Γιατί καθυστερήσατε;».

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπούκωρος είπε: «Γιατί νομοθετήσατε τώρα; Λέτε να δει η ΕΠΟ με συμπάθεια τις αδικίες. Αυτό είναι μνημόσυνο, δεν είναι τροπολογία. Είναι η επιτομή της κακής νομοθέτησης. Γνωρίζετε ποιοι ανεβαίνουν και ποιοι πέφτουν; Αδικούνται ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, η Νίκη Βόλου, ο ΠΑΣ Γιάννινα, το Αιγάλεω και άλλες. Αιχμαλωτίζετε ιστορικά σωματεία που έκαναν πρωταθλητισμό»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης απαντώντας στους επικριτές της αναδιάρθρωσης, είπε:

«Όλοι γνώριζαν από πέρυσι πόσες ομάδες θα ανέβουν και πόσες θα πέσουν. Όλοι το γνώριζαν! Η προσωπική μου άποψη είναι 3 κατηγορίες των 10 ομάδων. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία και οι λίγκες – θυμηθείτε την συζήτηση πέρυσι το καλοκαίρι – ήθελαν 14 ομάδες και εμείς το δεχθήκαμε. Επίσης μας είχαν ζητήσει να μην ισχύσουν τότε άμεσα οι αλλαγές αλλά από τώρα. Στις 9/4 έστειλε η ΕΠΟ τις αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνω τις τοπικές διαμαρτυρίες. Υπήρξαν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, που είχαν στο παρελθόν βαρίδια από απατεώνες και ταλαιπωρήθηκαν. Ήρθε όμως μια ολοκληρωμένη πρόταση με τηλεοπτικά δικαιώματα και τα πάντα. Αν δεν το κάναμε και δεν υπήρχε αναδιάρθρωση πόσες ομάδες θα ανέβαιναν στην Β’ κατηγορία; Χωρίς την αναδιάρθρωση με την παλιά δομή, οι 8 πρωταθλητές του ερασιτεχνικού έδιναν μπαράζ και ανέβαιναν οι 4 σε μια κατηγορία χωρίς οικονομικό πλάνο. Τώρα έχουμε ασφαλές πλάνο».

Απευθυνόμενος στην Άννα Καραμανλή, εξάλλου, ο Γ. Βασιλειάδης είπε: «Μας λέτε ό,τι με ότι καταπιανόμαστε γίνεται πρόβλημα. Εσείς με ό,τι καταπιάνεστε το κάνετε παράγκα! Αναπολείτε τώρα το παλιό καθεστώς. Αναπολείστε το!».

Η βουλευτής της Ν.Δ. του απάντησε: «Οι παράγκες έχουν γίνει πολυκατοικίες με εσάς»!

Αντιδράσεις και σκληροί χαρακτηρισμοί υπήρξαν και από άλλους βουλευτές και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝ.ΑΛ., τόνισε: «Είναι μια τροπολογία που έρχεται πολύ πρόχειρα στην Βουλή με εκβιασμένη συμφωνία από τους φορείς του αθλητισμού που δεν δίνει λύση. Είμαστε υπέρ σε μια αναδιάρθρωση που έρχεται από κάτω προς τα πάνω. Καταψηφίζουμε αυτήν την τροπολογία και θεωρούμε πως θα δημιουργήσει περισσότερα θέματα από αυτά που υποτίθεται πως έρχεται να λύσει».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, μίλησε ο Εμμανουήλ Συντυχάκης: «Την τροπολογία για την αναδιάρθρωση την θεωρούμε ως μια προσωρινή λύση που κάθε φορά που εκτροχιάζεται αυτή η άθλια κατάσταση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και προσπαθεί και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες να κρατήσουν αυτήν την άθλια κατάσταση σε κάποιες λεπτές ισορροπίες. Εμείς θα ψηφίσουμε Παρών».

Τον λόγο εν συνεχεία πήρε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι: «Γιατί έρχεται τώρα κάτι τόσο σημαντικό; Αδικείτε τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτά που κατηγορούσε ως αντιπολίτευση. Είδαμε επεισόδια σε αγώνα χωρίς φιλάθλους. Τώρα το μόνο που μένει είναι να δούμε αγώνα χωρίς ομάδες. Σφίγγετε τόσο πολύ τον αθλητισμό που στο τέλος θα τον πνίξετε».

Πλέον, εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να αποφασίσουν οι τρεις Λίγκες για το μοντέλο διεξαγωγής των νέων πρωταθλημάτων, δηλαδή αν θα έχουν πλέι οφ – πλέι άουτ ή κάποιον επιπλέον γύρο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς