21.8 C
Athens

Μπουρλότο θα βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτάθλημα αν η ΕΡΤ πάρει τον ΠΑΟΚ

Κινδυνεύουν όλες οι ομάδες της NOVA-πλην των τριών μεγάλων- με υποβιβασμό. Θα δοθεί εντολή να πάνε εκατομμύρια ευρώ στον Ιβάν Σαββίδη;

Η αναδιάρθρωση σε ένα πρωτάθλημα υγιούς ανταγωνισμού με τους όρους που επιχειρείται να γίνει είναι θεμιτή. Η μείωση του αριθμού των ομάδων στην Super League, θα βελτιώσει την εικόνα του πρωταθλήματος. Ωστόσο όταν μόλις 14 ΠΑΕ συμμετέχουν στον μαραθώνιο που δίνει τον τίτλο, για να μην υπάρξει νόθευση στο πρωτάθλημα, δύο στοιχεία θα πρέπει να αναδειχτούν.

Το πρώτο αφορά την καθιέρωση πλέι οφ με τη συμμετοχή και του πρώτου στον βαθμολογικό πίνακα, ώστε ν’ αναδειχθεί ο πρωταθλητής και το δεύτερο να μην εμπλακεί το κράτος στα τηλεοπτικά δικαιώματα των τριών ομάδων που θα διεκδικήσουν τον τίτλο (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ).

Τα πλέι οφ είναι σημαντικό να καθιερωθούν για πολλούς λόγους, καθώς στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος οι 14 ομάδες θα δώσουν εμπορικά 26 αγωνιστικές. Είναι δεδομένο ότι τα κανάλια θα απαιτήσουν περισσότερες αγωνιστικές. Πέραν αυτού όμως αν υπάρχει ΠΑΕ που θα έχει με δύο τρεις ομάδες ιδιαίτερες σχέσεις, τότε αποκτά το πάνω χέρι να τερματίσει πρώτη. Είναι απαραίτητο λοιπόν για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος, ν’ ακολουθήσουν πλέι οφ, ώστε να προκύψει και απ’ αυτά τα παιχνίδια ο τροπαιούχος.

Αυτό που ωστόσο είναι ακόμη πιο σοβαρό, σχετίζεται με την κρατική νόθευση του πρωταθλήματος. Ήδη στο διανυόμενο πρωτάθλημα συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία δημιουργήθηκαν απίθανες καταστάσεις, καθώς οι παρεμβάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη προκάλεσαν στρεβλώσεις σε τέτοιο βαθμό που ισοπεδώθηκε κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και τινάχτηκε στον αέρα η επί ίσοις όροις διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Μόλις τρεις αγωνιστικές έμειναν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Super League. Η παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να γίνει η σέντρα τον περασμένο Αύγουστο, κρίθηκε από πολλούς αναγκαία. Η απαξίωση του προϊόντος, που είχαν δημιουργήσει αυτοί που κρατούσαν τις τύχες της διοργάνωσης της Super League, οδήγησε στην απροθυμία των καναλιών να πληρώσουν για να πάρουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Ακόμη και η επιστροφή εμπορικών ομάδων στη μεγάλη κατηγορία, όπως ο Άρης και ο ΟΦΗ, δεν αποτέλεσαν κίνητρο σε τέτοιο βαθμό ώστε να διατηρηθεί η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αυτή ήταν που διασφάλιζε τις ισορροπίες, καθώς τα χρήματα δίνονταν με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μη βάλουν μπουρλότο στο πρωτάθλημα.

Δυστυχώς, όσες κινήσεις και να έκανε η NOVA, που ουσιαστικά προσέφερε το οξυγόνο επιβίωσης στις ομάδες, δεν ήταν αρκετές για να πείσει τους κουφιοκεφαλάκηδες ν’ αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα των Deloitte – PwC, στη Super League την εξαετία 2010-2016, διαπιστώθηκε μείωση εσόδων κατά 84%, αλλά και η μαζική έξοδος των φιλάθλων από τα γήπεδα. Με βάση την έρευνα, έχει υπάρξει μείωση εισιτηρίων κατά 48% την περίοδο 2009-2016.

Η Nova πρότεινε αλλαγές που θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» το ποδοσφαιρικό προϊόν της Super League. Ζήτησε να σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις, αυστηρό οικονομικό έλεγχο των ΠΑΕ, μείωση του αριθμού των ομάδων σε 14 αρχικά και 12 στη συνέχεια, και ανάδειξη πρωταθλητή από τα πλέι οφ προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση της διοργάνωσης και η εμπορικότητα του πρωταθλήματος να ανταποκρίνεται στα χρήματα που ως εταιρεία επενδύει.

Μετά από 10 διαδοχικές σεζόν, όπου η δεύτερη θέση κρινόταν στα παιχνίδια κατάταξης, αντί η διοργανώτρια ν’ ακολουθήσει τις συμβουλές των ειδικών και να πάει σε μείωση των ομάδων, διεξαγωγή πλέι οφ (ακόμη και με τη συμμετοχή του πρώτου) και πλέι άουτ, έπραξε το αντίθετο. Κατήργησε ακόμη και αυτά τα πλέι οφ, που δεν προσέφεραν απλά έξι αγωνιστικές για τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα, αλλά είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον ως μίνι πρωτάθλημα που έκρινε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Ο πρώτος χρόνος της… νέας λογικής γκρέμισε ό,τι με κόπο είχε χτιστεί. Η ελεύθερη αγορά δεν μπορούσε να πετάει πλέον εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήταν ανέφικτο να βγάλει από το ολοένα και περισσότερο υποβαθμισμένο προϊόν. Σε εκβιαστικές λογικές κι εγχειρήματα για ένα ποδόσφαιρο που θα υποβαθμιζόταν ολοένα και περισσότερο, η κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά δικαιώματα μας… χαιρέτησε.

Η NOVA κράτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων εννέα από τις 16 ομάδες. Εκεί ήλθε ο Γιώργος Βασιλειάδης, που αντί να περιοριστεί με όρους ορθολογικούς στη βοήθεια στις ΠΑΕ προκειμένου να κρατηθούν όρθιες και να πάρουν απρόσκοπτα μέρος στο νέο πρωτάθλημα, μπουκάρισε βίαια και προκάλεσε τη νόθευσή του.

Τα δώρα του υπουργού συνοδεύτηκαν από δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση που θα οδηγούσε σε μείωση των ομάδων. Η τάση ήταν αναμφισβήτητα προς την σωστή κατεύθυνση. Εκεί όμως ήλθε η ισοπέδωση. Δόθηκαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά στους επτά τηλεοπτικά άστεγους, και προκλήθηκε στρέβλωση στους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Η καταγγελία Τζώρτζογλου

Ο καταγγελτικός λόγος του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκου Τζώρτζογλου, εμφανίζει ακριβώς αυτό που συνέβη και συμβαίνει με τον Γ. Βασιλειάδη:

Δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στην διοργάνωση των πρωταθλημάτων και οι ενέργειές του έχουν καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα ενόψει των εκλογών.

Αυτό προσπαθεί να το πετύχει “δωροδοκώντας” Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες με χρήματα του ελληνικού λαού που πεινάει, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας να αναζητούν φαγητό στα σκουπίδια.

Το πλάνο Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση, καταδικάζει ιστορικές ομάδες που εμμέσως πλην σαφώς τις υποβιβάζει στην τέταρτη (Δ΄) εθνική κατηγορία.

Δεν είναι τυχαίο που όλες οι ΠΑΕ που σήμερα έχουν διασφαλίσει σε μεγάλο ποσοστό την παραμονή τους στην Super League, είναι σχεδόν όλες αυτές που ο υφυπουργός πριμοδότησε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ. Για παράδειγμα, η ΠΑΕ ΟΦΗ με το τεράστιο όνομα, πολλαπλάσιο λαό και τεράστια ιστορία, γιατί να πάρει τηλεοπτικό συμβόλαιο μικρότερο κατά 60% από άλλες ανταγωνίστριες ΠΑΕ με σαφώς μικρότερο brand name από το δικό του;

Με αυτή την επιλεκτική οικονομική επιδότηση επτά ομάδων από κρατικό οργανισμό (ΕΡΤ) με υπερβάλλουσα αξία και μάλιστα εκ των υστέρων, αλλοιώθηκε ο υγιής αθλητικός και οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ όλων των ομάδων της Super League. Όπως έχουμε επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, ο υφυπουργός Αθλητισμού εφάρμοσε τακτική που είναι ορισμός του Αθέμιτου Ανταγωνισμού».

Εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν ότι η Πολιτεία νόθευσε το πρωτάθλημα. Γιατί είναι διαφορετικό να σώζεις κάποιον από την καταστροφή και άλλο να του προσφέρεις πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτά που οι ανταγωνιστές του κατάφεραν να πάρουν από την ελεύθερη αγορά.

Όταν υπάρχουν δύο σούπερ μάρκετ δίπλα-δίπλα και το ένα καταρρέει γιατί δεν έχει βρει προμηθευτές, το κράτος δεν έχει το δικαίωμα να το ενισχύσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βάλει λουκέτο στο άλλο.

Οι άστεγοι πήραν πολλά περισσότερα χρήματα από αυτούς που είχαν κάνει συμβόλαια με τη NOVA. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Όλες οι ομάδες που είναι στη NOVA, μ’ εξαίρεση φυσικά τις τρεις μεγάλες, να κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Οι Λεβαδειακός, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος και ΑΕΛ, συγκαταλέγονται στις οκτώ τελευταίες του βαθμολογικού πίνακα. Η ΕΡΤ συμπληρώνει το γκρουπ αυτό με Ξάνθη και Απόλλωνα Σμύρνης.

Πέρα δηλαδή από τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, που ως μεγέθη είναι τεράστια και δεν υπήρχε περίπτωση να κινδυνέψουν, όλες οι άλλες ομάδες που έχουν διασφαλίσει την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία και βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα έχουν συμβόλαιο με την ΕΡΤ!!

Μπουρλότο με ΠΑΟΚ

Σαν να μην έφθανε αυτό, ενόψει της νέας περιόδου, γίνεται ευρεία συζήτηση, ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει μεταγραφή στην κρατική τηλεόραση. Το τίμημα προφανώς θα είναι το μεγαλύτερο που έχει δώσει η ΕΡΤ. Τι συνεπάγεται αυτό; Επιπλέον νόθευση έναντι των συνδιεκδικητών του πρωταθλήματος Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Αν συμβεί αυτό, τότε θα φθάσουμε στο σημείο το κράτος να κάνει και την επιλογή του πρωταθλητή, ίσως ακόμη και την απονομή.

Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Παππάς και Βασιλειάδης που πρωτοστάτησαν στην διαδικασία ενίσχυσης των άστεγων ΠΑΕ, πλέον δεν θα περιοριστούν εκεί. Γιατί οι 7 δεν είχαν καμία πρόταση στα χέρια τους για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. Ο ΠΑΟΚ είναι προφανές ότι θα έχει πρόταση για την επόμενη σεζόν. Αν παρέμβει η ΕΡΤ και μπει σε καθεστώς πλειοδοσίας, τότε η πρόκληση θα είναι πρωτοφανής και η νόθευση στην διεξαγωγή του πρωταθλήματος ευθεία. Θα τολμήσει να το κάνει και αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι συμφωνίες που γίνονται από την ΕΡΤ αγγίζουν τα όρια του σκανδάλου. Ποιος ξεχνάει ότι με απόφασή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ενέκρινε κονδύλι 51.715.110,40 ευρώ κρατικού χρήματος, μέσω της ΕΡΤ για κάποιες συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές μεταδόσεις;

Πέρα από κάθε λογική και προφανώς υπερκοστολογημένα, αυτά τα περί ων ο λόγος 105 παιχνίδια κατ’ έτος για το πρωτάθλημα της Super League. Συγκεκριμένα, η «χρυσή» επτάδα, για χάρη της οποίας ξοδεύονται ασυλλόγιστα τα 52 εκατ. ευρώ (27.977.996,80 ευρώ για τη σεζόν 2018-19 και 23.737.113,60 για την 2019-20), αποτελείται από τις ΠΑΕ: Απόλλωνα Σμύρνης, Ατρόμητο, Λαμία, Παναιτωλικό, Ξάνθη, τον επανεμφανιζόμενο στη μεγάλη κατηγορία Άρη και τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, βρίσκεται σε μεγάλη διοικητική περιπέτεια.

Ένδειξη της θηριώδους υπερβολής δίνει το ποσό που αναλογεί σε κάθε αγώνα που αγόρασε με τη συμφωνία της η ΕΡΤ: Κάπου 267.000 ευρώ ανά παιχνίδι δίνει η διαίρεση των 28 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για το 2018-19. Και το ακόμη πιο εξοργιστικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι, παρόλο που τα λεφτά ημών και υμών τρέχουν από τα μπατζάκια της ΕΡΤ, παρά την υπάρχουσα υποδομή, την τεχνογνωσία κ.λπ., με 267.000 ευρώ ο δημόσιος οργανισμός δεν ανέλαβε καν την παραγωγή. Αντιθέτως, το τεχνικό έργο της τηλεοπτικής κάλυψης η ΕΡΤ το χρηματοδοτεί (διαμέσου της Super League) σε έναν από τους, θεωρητικώς έστω, ανταγωνιστές της, τη Nova.

Βάσει της κοινής λογικής, είναι αδύνατον να εξηγηθεί η ξαφνική κρίση γαλαντομίας της ΕΡΤ, η οποία επιδοτεί με δημόσιο χρήμα ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες. Και το κάνει αυτό ανεξήγητα και αναιτιολόγητα, πληρώνοντας πάνω από την αληθινή τιμή του ένα προϊόν που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι α΄ διαλογής. Η κρατική τηλεόραση χρησιμοποιείται σαν ψηφοθηρικός μηχανισμός και επενδύει ένα κολοσσιαίο ποσό ώστε να εκμεταλλευτεί τη μαζική απήχηση του ποδοσφαίρου προφανώς υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς