24.3 C
Athens

Sweet Sixteen: Το… φετίχ πρόκρισης στα πλέι οφ της Euroleague (graphs)

Ποιες ομάδες κρατούν την πρόκριση στα χέρια τους; Πώς μπορεί με 16 νίκες να μείνει εκτός 8άδας ο Ολυμπιακός; Όλα τα δεδομένα πριν από τα τελευταία... 80 λεπτά της regular season σε μια εξαιρετική ανάλυση

Δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου της Euroleague και ενώ τα μέτωπα στην κορυφή και όσον αφορά στο πλεονέκτημα έδρας, έχουν «κλείσει» σε μεγάλο βαθμό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μάχη για την είσοδο στην 8άδα, η οποία φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έχει τραβήξει τα βλέμματα, καθώς τέσσερις ομάδες (Μπασκόνια, Παναθηναϊκός, Αρμάνι και Ολυμπιακός) διεκδικούν τις τρεις προνομιούχες θέσεις, άλλες με περισσότερες και άλλες με λιγότερες πιθανότητες.

Ελπίδες για την κατάληψη της 8ης θέσης έχουν θεωρητικά και οι Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Μακάμπι σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας στις 15 νίκες (προϋποθέτει νίκη των Λιθουανών επί του Ολυμπιακού και τουλάχιστον μια ήττα της Αρμάνι στα επόμενα δύο παιχνίδια), αλλά αυτά τα σενάρια ίσως μας απασχολήσουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς τώρα θα εστιάσουμε σε όλα τα ενδεχόμενα με γνώμονα το … Sweet Sixteen, δηλαδή το ρεκόρ 16 – 14 ως εχέγγυο για την είσοδο στα πλέι οφ.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, με το νέο format της διοργάνωσης, η υπόθεση πρόκριση όχι μόνο δεν έχει κριθεί στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, αλλά μέχρι την τελευταία αγωνιστική, παραμένει ρευστή και θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που θα φέρουν στους δύο εναπομείναντες αγώνες τους οι ομάδες που κυνηγάνε ακόμη το στόχο της 8άδας.

Δύο στοιχεία, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν για τη συνέχεια, είναι αφενός ότι α) μετά τη διπλή αγωνιστική της περασμένης εβδομάδας, οι ομάδες της πρώτης 5άδας έχουν σχεδόν οριστικοποιήσει τη θέση τους στην τελική κατάταξη και πλέον είναι βαθμολογικά αδιάφορες και αφετέρου ότι β) για τις τέσσερις ομάδες που είναι σε θέση ισχύος για την πρόκριση, υπάρχει μια σχετικά ξεκάθαρη εικόνα για τα σενάρια στα οποία εμπλέκονται, καθώς όλα τα μεταξύ τους παιχνίδια έχουν ολοκληρωθεί και άρα, ο μόνος παράγοντας, που μπορεί πλέον να επηρεάσει τα κριτήρια ισοβαθμίας, είναι το συνολικό goal average.

Σε αυτό το σημείο, να κάνουμε μια παρένθεση, αναφέροντας τα κριτήρια που ισχύουν στις περιπτώσεις ισοβαθμιών τη φετινή χρονιά για την κανονική περίοδο της Euroleague, όπως είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

Ενώ λοιπόν, η μάχη για την είσοδο στην 8άδα βρίσκεται στην κορύφωση της, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε μια ανάλυση των σεναρίων με άξονα τον Ολυμπιακό, σε συνάρτηση με όλα τα πιθανά αποτελέσματα των τριών άλλων ομάδων που βρίσκονται στις θέσεις 6 – 8, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ερυθρόλευκοι θα πετύχουν τις 2 νίκες που απαιτούνται για να φθάσουν τις 16, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα αναζητείται ένα «θαύμα» για την πρόκριση.

Πριν προχωρήσουμε όμως, ας δούμε την κατάταξη των τεσάρων ομάδων στην παρούσα φάση και το υπόλοιπο πρόγραμμα τους, ποια είναι τα μεταξύ τους αποτελέσματα, καθώς και όλες τις πιθανές πολλαπλές ισοβαθμίες που μπορούν να εμπλακούν μεταξύ τους:

Όπως προκύπτει από τη βαθμολογία, ο Ολυμπιακός και η Αρμάνι είναι σε δυσμενέστερη θέση, συγκριτικά με τους αντιπάλους τους, καθώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 16 νίκες. Οι ερυθρόλευκοι, ενώ μέχρι την 28η αγωνιστική κράταγαν την τύχη τους στα χέρια τους, πλέον ακόμα και με 2/2,  υπάρχουν σενάρια (με δεδομένο ότι η Μπασκόνια θα κάνει δύο νίκες, μεταξύ των οποίων και διπλό στην έδρα της ΤΣΣΚΑ), τα οποία τον αφήνουν εκτός 8άδας. Συνεπώς, ακόμα και αν νικήσουν στους δύο τελικούς που απομένουν, εξαρτώνται από τη διάθεση των αδιάφορων ομάδων στα παιχνίδια με Μπασκόνια και Αρμάνι (ΤΣΣΚΑ, Εφές και Φενερμπαχτσέ).

Επίσης, η Αρμάνι έμπλεξε, μη καταφέρνοντας να κερδίσει τους πράσινους και αν δεν πετύχει πλέον δύο νίκες με αντιπάλους τις Τουρκικές ομάδες, θα κινδυνεύσει άμεσα με αποκλεισμό.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός, με το ντεμαράζ που έχει κάνει τις τελευταίες αγωνιστικές, βρίσκεται στην … pole position για μια θέση στην 8άδα, καθώς του αρκεί μία μόλις νίκη στο ΟΑΚΑ για να πανηγυρίσει, κάτι που μέχρι πριν ένα μήνα φάνταζε ακατόρθωτο, ενώ βάσει προγράμματος είναι το φαβορί για την 6η θέση, καθώς είναι η ομάδα που μπορεί πιο εύκολα να φθάσει στο 17 – 13.

Λίγο πιο πίσω η Μπασκόνια που θέλει 2 νίκες για να φθάσει στο μαξιλαράκι ασφαλείας των 17 νικών και να «κλειδώσει» την πρόκριση, ενώ σε περίπτωση που κάνει 1/2, τότε και εκείνη, όπως και ο Ολυμπιακός, εμπλέκεται σε σενάρια πολλαπλών ισοβαθμιών, τα οποία μπορεί να τη ρίξουν στην 9η θέση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, με τη βοήθεια των παρακάτω πινάκων,  ποιες είναι όλες οι πιθανές τριπλές και τετραπλές ισοβαθμίες που μπορεί να εμπλακούν οι τέσσερις αυτές ομάδες με πιθανό ρεκόρ 16 – 14.

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι πιθανότητες πρόκρισης των τεσσάρων βασικών υποψήφιων ομάδων (ανεξαρτήτου τελικής θέσης) ως ποσοστά, σε ενδεχόμενο που τερματίσουν με ρεκόρ 16 – 14.

Ο παράγοντας 16 νίκες εξασφαλίζει σε ποσοστό 100% τον Παναθηναϊκό, αναφορικά με την είσοδο του στην 8άδα, καταλαμβάνοντας μια θέση από την 6η έως την 8η, αναλόγως των αποτελεσμάτων και των υπόλοιπων ομάδων. Στις 16 νίκες «κλειδώνει» την πρόκριση της και η Αρμάνι, καθώς ευνοείται σε όλες τις πιθανές πολλαπλές ισοβαθμίες με ρεκόρ 16 – 14, που καταλήγουν στην 9η θέση…

Αντίθετα ο Ολυμπιακός και η Μπασκόνια, δεν εξασφαλίζονται απόλυτα στις 16 νίκες. Οι ερυθρόλευκοι κινδυνεύουν, στην όχι και τόσο απίθανη πλέον εκδοχή, οι τέσσερις ομάδες να κάνουν το απόλυτο από εδώ και πέρα, με αποτέλεσμα η βαθμολογία να μείνει αμετάβλητη ουσιαστικά και η διπλή ισοβαθμία με την Αρμάνι στην 8η θέση, να σημάνει τον αποκλεισμό τους. Επίσης το άλλο απευκταίο σενάριο είναι η Μπασκόνια να κερδίσει τα δύο επόμενα παιχνίδια της και να υπάρξει τριπλή ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό και την Αρμάνι στις θέσεις 7 – 9, όπου και πάλι ο Ολυμπιακός μένει 9ος.

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβεί για να αποκλειστεί και η Μπασκόνια με ρεκόρ 16 – 14 και συγκεκριμένα, να κάνουν οι άλλες τρεις ομάδες το 2×2, ενώ εκείνη μία ήττα, οπότε θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό και την Αρμάνι στις θέσεις 7 – 9, η οποία δεν την ευνοεί. Ένα άλλο ακραίο σενάριο, το οποίο αφήνει εκτός 8άδας τους Βάσκους, είναι το ενδεχόμενο τετραπλής ισοβαμίας, όπου υστερεί λόγω των δύο ηττών από τους ερυθρόλευκους.

Στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στον Ολυμπιακό, καταγράφοντας τις πιθανότητες της τελικής του κατάταξης με δεδομένο ότι θα κάνει το «Sweet Sixteen», λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν και όλους τους δυνατούς συνδυασμούς αποτελεσμάτων των υπόλοιπων τριών ομάδων.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, στο σενάριο του Sweet Sixteen, ο Ολυμπιακός κατά ποσοστό 33% θα καταταγεί στην 7η θέση (σε 4 περιπτώσεις πίσω από την Μπασκόνια, σε 3 πίσω από τον Παναθηναϊκό και σε 2 πίσω από την Αρμάνι), ενώ λίγο χαμηλότερες (30%) είναι οι πιθανότητες να καταλάβει την 6η ή 8η θέση.

Όπως προαναφέρθηκε, δύο σενάρια σε σύνολο 27 (ποσοστό 7%) οδηγούν τους ερυθρόλευκους εκτός 8άδας και παρόλο που πρακτικά διαφαίνεται ότι με 2 νίκες ο Ολυμπιακός δε θα κινδυνεύσει, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, στο βαθμό τουλάχιστον που απεικονίζει το εν λόγω ποσοστό, δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός με το εύκολο πρόγραμμα, αλλά και η Αρμάνι με την Μπασκόνια που αντιμετωπίζουν αδιάφορους αντιπάλους, είναι σε θέση ισχύος στην παρούσα φάση.

Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόκρισης με 15 νίκες, μετά τα αποτελέσματα της διπλής αγωνιστικής, αναβίωσε και οι τρεις ομάδες που έρχονται από πίσω περιμένουν μια νίκη της Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ για να κυνηγήσουν το όνειρο… Ωστόσο για να ευοδωθεί προϋποθέτει επίσης μία τουλάχιστον ήττα της Αρμάνι στους αγώνες με τη Φενερμπαχτσέ και την Εφές.

Κλείνοντας, είναι ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός, το τελευταίο διάστημα «έβγαλε τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια» και πλέον όχι μόνο δεν εξαρτάται η υπόθεση πρόκριση από αυτόν, αλλά θα χρειαστεί ένα συνδυασμό αποτελεσμάτων για να τα καταφέρει. Πολλοί αναρωτιούνται αν τελικά αξίζει κάτι τέτοιο ή έχει νόημα, δεδομένου ότι όποιον από τους τρεις πρωτοπόρους κληθεί να αντιμετωπίσει, θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν, πιο πολύ για να παρουσιάσει μια αξιοπρεπή εικόνα στα play off, αντάξια του ονόματος του, παρά για να διεκδικήσει την είσοδο του στο Final 4.

Ωστόσο ακόμα και για λόγους πρεστίζ (πέρα από τους δεδομένους οικονομικούς), για να βγει κάτι από αυτή τη χρονιά πέρα από το #mexritelous, πρέπει η ομάδα να κάνει το καθήκον της με δύο νίκες που θα συνοδευτούν από καλές εμφανίσεις και αν κατορθώσει να μπει στα play off, γνωρίζοντας ότι δεν αποκλείεται να είναι και τα τελευταία παιχνίδια της σεζόν, να προσπαθήσει για το καλύτερο και όπου βγει…

Μανώλης Αθανασιάδης

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

LIVE STREAMING: Η προπόνηση του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» ενόψει Φιορεντίνα

Παρακολουθήστε ζωντανά την προπόνηση του Ολυμπιακού ενόψει του ιστορικού ευρωπαϊκού τελικού κόντρα στη Φιορεντίνα

Επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις μετά την ένταση με Αταμάν και οπαδούς της Φενέρ, στο ξενοδοχείο και ο Έλληνας πρόξενος

Η ένταση που ξέσπασε ανάμεσα σε οπαδούς της Φενέρμπαχτσε και τον Εργκίν Αταμάν έλαβε τέλος αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ στο ξενοδοχείο βρέθηκαν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις καθώς και ο Έλληνας πρόξενος

Αταλάντα – Λεβερκούζεν 3-0: Ιταλικός θρίαμβος και ευρωπαϊκό τρόπαιο στο Δουβλίνο με διαστημικό Λούκμαν

Ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι παρέδωσε μαθήματα... προπονητικής στον Τσάμπι Αλόνσο και η Αταλάντα κατέκτησε το παρθενικό της Europa League με πρωταγωνιστή τον εκρηκτικό Αντεμόλα Λούκμαν που πέτυχε χατ τρικ για να δώσει στην ομάδα του το τρόπαιο, το οποίο είναι το πρώτο στη διοργάνωση για ιταλικό σύλλογο στον 21ο αιώνα