19 C
Athens

Ψηφίζεται τα μεσάνυχτα από ΣΥΡΙΖΑ και «πρόθυμους» η Συμφωνία των Πρεσπών

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί μεσάνυχτα Πέμπτης προς ξημερώματα Παρασκευής με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία, χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις

Παρόλο που ο κάθε βουλευτής θα βρεθεί απόψε το βράδυ ενώπιος ενωπίω με τη συνείδησή του δεν αναμένονται εκπλήξεις κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει την κατάπτυστη συμφωνία και μάλιστα θα της… περισσέψουν και ψήφοι.

Παρά το γεγονός ότι, όπως αποδείχτηκε, η συμφωνία αποτελεί μια «λευκή επιταγή» προς τα Σκόπια για να… συμπληρώσουν το ποσό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι πρώτα θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και μετά θα αλλάξει η γειτονική χώρα το σύνταγμά της και παρόλο που ο ελληνικός λαός είναι διχασμένος και η πλειοψηφία του είναι απέναντι στη συμφωνία, η οποία είναι επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα, κανένας δεν ντράπηκε.

Οι οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο, παρόλο που ενισχύονται από τις νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο προσκήνιο για την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης Τσίπρα στις απαιτήσεις των γειτόνων και των υποστηρικτών τους από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεν φαίνονται ικανές να αντιστρέψουν τη ροή των πραγμάτων.

Προσκρούουν, όπως και η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών, στην επιμονή της ιστορικά πιο «παρδαλής» πλειοψηφίας «προθύμων» βουλευτών να συνδράμουν στην υιοθέτηση της Συμφωνίας που δίνει πιστοποιητικό «μακεδονικότητας» στην εθνικότητα και τη γλώσσα του συνονθυλεύματος των κατοίκων της γειτονικής χώρας.

152, 153 ή 154;

Έτσι, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει αργά τη νύκτα στη Βουλή όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διήμερη συζήτηση, η Συμφωνία αναμένεται να γίνει δεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Θα συγκεντρώσει, με βάση τους υπολογισμούς, μεταξύ 152 και 154 «ναι». Κι αυτό καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι αποσκιρτήσαντες από τους ΑΝ.ΕΛ. -Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος- καθώς και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και όσοι από το διαλυθέν Ποτάμι ακολουθούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη και συγκεκριμένα πλην ίδιου του αρχηγού του κόμματος οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

Η κ. Παπακώστα μπορεί να μην υπερψηφίσει τη Συμφωνία, αφού λέγεται ότι ως «καραμανλική» θα περιμένει την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, ωστόσο δεν θα την καταψηφίσει κιόλας. Το πιθανότερο είναι να επιλέξει αποχή ή «παρών».

Υπό αυτές τις συνθήκες, στην αξιωματική αντιπολίτευση έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος για να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «ζύγισε» τα υπέρ και κατά μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και εν τέλει εκτίμησε ότι δεν παρίσταται ανάγκη για να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής πρότασης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς