23.7 C
Athens

Έκανε πίσω ο Βούτσης – Κλήρωση μετά τις αντιδράσεις

Προηγουμένως είχε τοποθετήσει τον Σπύρο Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας με τους ανεξάρτητους βουλευτές να καταγγέλλουν κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Υποχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μετά τις αντιδράσεις που δημιούργησε στην αντιπολίτευση η τοποθέτηση του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, που πρόκειται να συζητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές ζητούσαν να κάνει κλήρωση και όχι «διορισμό» του διαγραφέντα από το Ποτάμι βουλευτή, ενώ η Νέα Δημοκρατία προσανατολιζόταν να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Βούτση.

Έτσι, ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε κλήρωση για την πλήρωση των θέσεων στην Επιτροπή και από την κληρωτίδα βγήκαν ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επισήμανε ότι υπήρξε αντίθεση απόψεων στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με αποτέλεσμα να αποσύρει την αρχική του απόφαση για προσθήκη του κ. Δανέλλη στην επίμαχη επιτροπή και να προκρίνει νέο τρόπο ανασύνθεσης των μελών της.

Συγκεκριμένα είπε ότι θα επιλεγούν μετά από κλήρωση δύο εκ των Σπύρου Δανέλλη, Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Μαυρωτά για να πληρώσουν αντίστοιχες θέσεις. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των μελών της επιτροπής αυξάνει σε 56. Η κλήρωση ανέδειξε τους κ. Δανέλλη και Μαυρωτά.

Ωστόσο, αναμένεται και επισήμως η διαγραφή του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της ΔΗΣΥ που θα μειώσει τις θέσεις που δικαιούται το κόμμα στην επιτροπή από 4 σε 3. Άρα, ο συνολικός αριθμός ξαναπέφτει στους 55 και παράλληλα «κλειδώνει» και η θετική πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. σίγουρα ένας εκ των Μαυρωτά-Δανέλλη θα κληρωθούν).

Εάν όμως η ΚΟ της ΔΗΣΥ διατηρήσει την κοινοβουλευτική της ισχύ και τις θέσεις που δικαιούται στην επιτροπή, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να λήξει η ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή με ισόπαλο σκορ 28-28.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς