22.8 C
Athens

Δανέλλη στην Επιτροπή Άμυνας τοποθέτησε ο Βούτσης για να περάσει τις «Πρέσπες»

Διαμορφώνεται έτσι πλειοψηφία των «ναι» • Οργή σε ΝΔ • Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καταγγέλλουν οι ανεξάρτητοι Παναγούλης-Δ. Καμμένος • Με Πάνο Καμμένο στην Επιτροπή το απόγευμα η συζήτηση

Με τον ανεξάρτητο Σπύρο Δανέλλη «διορισμένο» από τον Νίκο Βούτση στην Επιτροπή Άμυνας, την ώρα που οι ανεξάρτητοι βουλευτές ζητούν κλήρωση και με τον Πάνο Καμμένο να παίρνει τη θέση του «πιστού» του, Κώστα Κατσίκη… προαναγγέλλοντας το σκληρό ροκ που θα ακολουθήσει, ξεκινά το απόγευμα στις 17:00 στην Επιτροπή η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με τη Νέα Δημοκρατία να διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί καμία fast track διαδικασία στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους ανεξάρτητους βουλευτές Στάθη Παναγούλη και Δημήτρη Καμμένο να αποστέλλουν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και να κάνουν λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, όλα δείχνουν ότι το βράδυ η Επιτροπή θα μετατραπεί σε… Κούγκι!

Ωστόσο, η κίνηση του Νίκου Βούτση, έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στο εσωτερικό της Eπιτροπής, καθώς διαμόρφωσε εκ νέου πλειοψηφία 28 έναντι 27 βουλευτών στη σύνθεσή της, επιτρέποντας ουσιαστικά τη Συμφωνία να περάσει απ’ αυτή.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του ο κ. Βούτσης, επικαλείται το άρθρο 31 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, βάσει του οποίου: «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτροπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ». Και επίσης ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Οργή Δημήτρη Καμένου και Στάθη Παναγούλη

Ωστόσο, η επιλογή του προέδρου, έχει ήδη προκαλέσει οργή στις τάξεις των ανεξαρτήτων βουλευτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ζητούν κλήρωση, προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Με επιστολή του ο Δημήτρης Καμμένος ζητά από τον Πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του, ενώ και ο Στάθης Παναγούλης με δική του επιστολή συντάσσεται με τον συνάδελφό του.

Το έγγραφο του κ. Δ. Καμμένου

Το έγγραφο του κ. Παναγούλη

Αντικατάσταση Κατσίκη από Πάνο Καμμένο στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής

Tην ίδια ώρα, στην αντικατάσταση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Κώστα Κατσίκη από τον ίδιο, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προχώρησε ο Πάνος Καμμένος.

Έτσι, ο κ. Καμμένος δείχνει τις… προθέσεις του αναφορικά με τα όσα θα συμβούν το ερχόμενο διάστημα σε Επιτροπή και Ολομέλεια.

Ο κ. Καμμένος θα μετέχει στη συνεδρίαση σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «1. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 2. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 3. Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καμμένος έγινε μέλος και της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής.

Η ΝΔ ζητά live μετάδοση της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών – «Όχι» σε fast track διαδικασία

«Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα εγγραφούν ως ομιλητές στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από πηγές της ΝΔ.

«Η ΝΔ θα ζητήσει να μεταδοθεί live η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας», ανέφεραν ειδικότερα πηγές της ΝΔ και σημείωναν πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διαδικασία που προσδιορίζει ότι μπορεί να απαιτηθεί μία μόνο ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής και μια ημέρα συζήτησης στην ολομέλεια, διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί σε κυρώσεις συμβάσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι πρόθεση είναι να λάβουν το λόγο όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στην Ολομέλεια, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς