17.1 C
Athens

C4I: O Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο πολιτικός που «έδωσε» ο μάρτυρας

Κατέθεσε στοιχεία για μίζες εμπλέκοντας τον πρώην υπουργό σε παθητική δωροδοκία • Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία • Αριθμεί περί τις 20.000 σελίδες

Τον Γιάννο Παπαντωνίου αφορά σύμφωνα με πληροφορίες, η συμπληρωματική δικογραφία του C4i που διαβιβάστηκε η Βουλή για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ένας νέος μάρτυρας προσήλθε «αυτοβούλως» προ μηνός, στον εφέτη ειδικό ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη, που χειρίζεται εδώ και ένα χρόνο τη δικογραφία που αφορά στην ανάθεση που χειρίζεται την υπόθεση του έργου το 2003 στην αμερικανική SAIC.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στοιχεία για μίζες εμπλέκοντας σε παθητική δωροδοκία τον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μάρτυρας είναι πολιτικό στέλεχος και πρώην γενικός γραμματέας.

Ο δικαστικός λειτουργός παρέδωσε αμελλητί την δικογραφία στη Βουλή, εφόσον «σκόνταψε» σε πολιτικό πρόσωπο.

Η δικογραφία, σφραγισμένη όπως ήρθε από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κλειδωθεί σε ειδική αίθουσα, την 168, στο χώρο της Βουλής όπου θα φυλάσσεται όλο το Σαββατοκύριακο. Η δικογραφία θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Νοεμβρίου και ακολούθως θα δοθεί στα κόμματα.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του κ. Ορφανίδη για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας έχει ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της λειτουργικότητάς του. Η δικογραφία αυτή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Σεπτέμβριο του 2017, εξετάζεται πλέον ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 18 πρόσωπα κατηγορούμενους, εκ των οποίων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και πρώην στελέχη της γερμανικής και ελληνικής Siemens κ.ά.

Αντικείμενο της δίκης είναι ουσιαστικά η παραλαβή του συστήματος C4i, σε χρονικό διάστημα από 2007-2009 και τροποποιήσεις συμβάσεων. Τα αδικήματα που, ανά περίσταση αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, αφορούν δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απιστία όσον αφορά πρώην στελέχη υπουργείων κ.ά., με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας του κ. Ορφανίδη αφορά την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία SAICTEAM με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιλέγει το 2003 η συγκεκριμένη κοινοπραξία έναντι άλλων.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς