19.4 C
Athens

Σηκώνει το… γάντι το Μαξίμου: Ευθύνη της πολιτείας το μισθολογικό των κληρικών

Δεν κάνει ούτε βήμα πίσω η κυβέρνηση • Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και μονομερώς για τη μεταφορά των κληρικών εκτός Δημοσίου

Στο πρώτο σχόλιό του μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών να μείνει εκτός της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ανένδοτο στην πλήρη τήρησή της.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τονίζεται χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, προαναγγέλλει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, το οποίο και θα τεθεί υπόψιν της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Προηγήθηκε μαραθώνια και θυελλώδης Σύνοδος της Ιεραρχίας με στιγμές έντασης, όπως η αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου αλλά και του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ για το μείζον θέμα της Συμφωνίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μετά από 6 ολόκληρες ώρες η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας κατέληξε στα εξής: Να παραμείνει ως έχει η μισθοδοσία των κληρικών, δηλαδή να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υπήρξε ομοφωνία στα άλλα ζητήματα. Μετά από αυτή την εξέλιξη η συμφωνία έμοιαζε να είναι «στον αέρα», αφού όπως αναφερόταν στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου: «Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».

Όμως, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα εκδόθηκε ανακοίνωση-απάντηση στα όσα έγιναν από το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Αφού επισημαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου στο πλαίσιο της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου ξεκαθαρίζεται το εξής: «Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Ιερώνυμος: Χαιρετίζω με ικανοποίηση τη δήλωση του Πρωθυπουργού

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από το Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαιρέτισε την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς