19.3 C
Athens

Στο τραπέζι του Eurogroup οι περικοπές συντάξεων και τα αναδρομικά

O χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα την ευκαιρία να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του

Παρόλο που το θέμα της Ιταλίας θα κυριαρχήσει στο Eurogroup και η Ελλάδα για άλλη μια φορά δεν βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, εντούτοις θεωρείται παραπάνω από βέβαιο πως και το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί, δεδομένου ότι οι ημέρες λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Μέχρι την κατάθεση προς ψήφιση του ελληνικού προϋπολογισμού έχουν μείνει μόλις δύο εβδομάδες, ενώ από την άλλη και στον ΕΦΚΑ πρέπει να γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα υπολογίσουν τις συντάξεις και τα δώρα Χριστουγέννων.

Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου πιέζει ώστε ενόψει Χριστουγέννων οι συντάξεις του Ιανουαρίου να καταβληθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα, αλλά στον ΕΦΚΑ έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ποιες συντάξεις θα καταβάλλουν; Τις «κομμένες» όπως ορίζει ο νόμος ή αυτές που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και για τον μήνα Δεκέμβριο;

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα προβλήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών συγκριτικά με την Ελλάδα.

Υπάρχουν κι άλλα και πιο συγκεκριμένα:

  • Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του «δημοσιονομικού κενού» που έχει εντοπιστεί και για το οποίο ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στην τελευταία συνεδρίαση του EWG
  • Η επιμονή του ΔΝΤ στο να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα μέτρα, δηλαδή η περικοπή των συντάξεων. Μπορεί το ΔΝΤ να μην έχει πλέον δικαίωμα βέτο, ωστόσο η θέση του λαμβάνεται σοβαρά υπόψη λόγω της πιθανής επιρροής στις αγορές
  • Τα «σύννεφα» που έχουν μαζευτεί στην Ελλάδα λόγω των δικαστικών διεκδικήσεων από ολοένα και περισσότερους πολίτες (σε αυτή τη φάση κατά κύριο λόγο συνταξιούχους). Οι Ευρωπαίοι, είναι πλήρως ενήμεροι για τα κύματα αγωγών και αναμένεται να ζητήσουν διευκρινήσεις στα «πηγαδάκια» από τον κ. Τσακαλώτο.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στις 5 Νοεμβρίου ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά. Το πιο πιθανό είναι ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί αναλυτικά σε έκτακτο Eurogroup δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δημοσιονομικό επίπεδο ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και όχι κατ’ ανάγκη στη συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου.

Oι τελικές αποφάσεις για τις ελληνικές συντάξεις, αλλά και τις παροχές που θέλει να ενεργοποιήσει η ελληνική πλευρά, αναμένεται να περάσουν και από τουλάχιστον τρία κοινοβούλια. Κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση αναμένεται να εξελιχθεί σε… θρίλερ.

Αυτό που υπάρχει επί του παρόντος στο τραπέζι είναι μια διαφορά περίπου 300 εκατ. ευρώ, η οποία καθιστά απαγορευτική μια συμφωνία-πακέτο, που θα περιλαμβάνει δηλαδή και τη διάσωση των συντάξεων και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Επισήμως, η ελληνική πλευρά αρνείται να μπει στη συζήτηση για το ποια ή ποιες από αυτές τις εξαγγελίες θα αναβληθούν ή θα «σπάσουν» σε περισσότερα έτη, ωστόσο αν η απόκλιση με τους Ευρωπαίους παραμείνει, τότε είτε η κυβέρνηση θα επιλέξει τι θα κρατήσει στην άκρη είτε θα νομοθετήσει μονομερώς, επιλογή η οποία επί του παρόντος δεν είναι η βασική.

Αυτήν την εβδομάδα, θα πάνε στη Βουλή οι διατάξεις για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, τα οποία είναι δημοσιονομικά αδιάφορα, καθώς το κόστος καλύπτεται από το φετινό πλεόνασμα. Ωστόσο, έχει προγραμματιστεί και το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του 2019 με 177 εκατ. ευρώ. Αν οι εν λόγω διατάξεις φτάσουν στη Βουλή, τότε αυτομάτως το παζάρι περιορίζεται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, που έχει κόστος 263 εκατ. ευρώ, στην επιδότηση ενοικίου (200 εκατ. ευρώ) και στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών νέων μισθωτών (103 εκατ. ευρώ), η οποία είναι προϋπόθεση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς