22.4 C
Athens

ΑΕΚ: Αυτές τις ευκαιρίες δεν τις πετάς!

Ο Σταμάτης Βούλγαρης καταγράφει τα δεδομένα της γκέλας κόντρα στον Παναθηναϊκό, αναλύει και εξηγεί γιατί δεν έχει καμία λογική η απόλυτη ισοπέδωση

Από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις. Ήταν τόσο τραγική η εικόνα της ΑΕΚ χθες στο ΟΑΚΑ κόντρα σε αυτό τον νεανικό και παθιασμένο Παναθηναϊκό που και ο βαθμός της ισοπαλίας μοιάζει με… νίκη. Διότι την ώρα που ξέρεις ότι ο ΠΑΟΚ έχει χάσει δύο βαθμούς στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο που έπαιζε χωρίς τους καλύτερους παίκτες του και έχεις την ευκαιρία να πας στο -4, το γεγονός ότι δεν βρέθηκες τελικά στο -7, είναι επιτυχία!

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η ΑΕΚ κατέβηκε στο ντέρμπι απροετοίμαστη. Κυρίως ψυχολογικά. Οι παίκτες της ενδεχομένως να πίστευαν ότι η ποιότητά τους αρκεί για να κερδίσουν μία ομάδα. Λάθος! Οι ίδιοι πρώτοι από όλους θα έπρεπε να το ξέρουν. Όταν έχεις αποκλείσει τη Σέλτικ γιατί σε έχει υποτιμήσει ως ένα βαθμό, δεν υποτιμάς την ομάδα που έχεις να της κάνεις διπλό στο πρωτάθλημα από το 2006 και στα 7 προηγούμενα παιχνίδια της έχεις βάλει μόνο ένα γκολ. Αυτό πέρσι με τον Λιβάια στη Λεωφόρο.

Από την άλλη βέβαια, αν χρειάζεσαι κίνητρο για να παίξεις σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τότε κάτι έχεις κάνει λάθος. Αν δεν καταλαβαίνεις που είσαι και που βρίσκεσαι και τι απαιτήσεις έχει αυτή η φανέλα, τότε εσύ που φοράς τη φανέλα της ΑΕΚ κάτι δεν έχεις καταλάβει. Σε 93′ αγώνα η ΑΕΚ κατάφερε μόνο για ένα 20λεπτο να δείξει ότι υπάρχει στο γήπεδο. Από το 50′ μέχρι το 70′. Όταν ψάχνεις λοιπόν διακριθέντα με το κιάλι και παίζεις καλό ποδόσφαιρο σε ντέρμπι για 20′ δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις. Και πάλι καλά να λες που ένα από τα τόσα σουτ που πέρασαν ελάχιστα έξω από την εστία του Μπάρκα δεν κατέληξαν εντός…

Χαίρομαι διότι κατά γενική ομολογία, η ομάδα είχε μαύρα χάλια. Κανένας δεν προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι. Να βρει δικαιολογία στο ματς με τη… Μπάγερν, ή να μιλήσει για… πέναλτι στη φάση του Λιβάια. Αυτά τα κάνουν άλλοι. Όλοι εστίασαν στην κακή εμφάνιση. Αν θέλεις να ψάξεις να βρεις δικαιολογίες μπορείς να το κάνεις πανεύκολα. Όχι εμείς όμως. Όχι εδώ.

Το κύριο ζητούμενο λοιπόν ήταν η προετοιμασία πριν από το ντέρμπι. Εκεί η ΑΕΚ πήρε ένα τεράστιο μηδενικό. Πάμε παρακάτω. Η αρχική ενδεκάδα της ΑΕΚ ήταν αυτή που θεωρώ ότι θα κατέβαζαν στο γήπεδο. Δεν υπήρχε κάτι που να είχε ξινίσει σε κάποιον πριν το ματς η αναφορά στους 11 που θα ξεκινούσαν. Πάμε λοιπόν στα στραβά του Μαρίνου.

Δε γίνεται να έχεις στην αποστολή και τον Λαμπρόπουλο και τον Τσόσιτς. Δύο στόπερ. Και να αφήνεις τον Μοράν που έκανε καλό παιχνίδι προ ημερών εκτός αποστολής. Κράτα έναν εκ των δύο και άσε τον Βάσκο στον πάγκο. Για να έχεις μία πιο… λογική επιλογή στον άξονα.

Βλέπεις ότι ο Μάνταλος αριστερά δεν τα βγάζει πέρα με τον Κουλιμπαλί και ο Μπογέ τα βρίσκει σκούρα με τον Ινσούα. Αυτό που κάνεις λοιπόν στο 46′ κάνε το στο 20′, στο 25′, στο 30′ στο 35′. Η ομάδα δεν τσουλάει, ανακάτεψε λίγο την τράπουλα αν δεν θες να κάνεις αλλαγή.

Από την αρχή της σεζόν η ΑΕΚ δεν έχει plan B. Η διάταξη είναι 4-4-2 και δεν αλλάζει τίποτα. Στόχος του Ουζουνίδη είναι να μάθει η ομάδα να κάνει κάτι πολύ σωστά και μετά να πάει στο επόμενο. Έτσι όμως μονοδιάστατα πάντα θα έχεις πρόβλημα, όταν κάποιος βρει τρόπο να σε μπλοκάρει. Ο Παναθηναϊκός με το ατελείωτο pressing και την ελαχιστοποίηση των κενών χώρων δεν επέτρεψε στην ΑΕΚ να κινηθεί.

Θα μπορούσε λοιπόν η ΑΕΚ να παίξει με τρία χαφ. 4-3-3. Ή θα μπορούσε να πάει επίσης σε επιλογή με τρεις πίσω. Δεν είδαμε τίποτα. Για να καταλάβετε τι εννοώ, ο Χιμένεθ στην προεργασία των σπουδαίων ματς έπαιρνε πολύ ψηλό βαθμό. Στα άλλα τα έχανε καμιά φορά. Ήταν επίσης διαλλακτικός στο πλάνο του. Ο Ουζουνίδης δεν είναι. Η ΑΕΚ δεν είναι ακόμα στο σημείο να παίζει με όλους το ίδιο.

Όσο για τις αλλαγές; Δε γίνεται να βγαίνει ο Γαλανόπουλος και να μένουν μέσα στο γήπεδο ο Μάνταλος και ο Σιμόες. Ειδικά όταν ως προπονητής είπες ότι οι δύο αμυντικοί σου μέσοι δεν είχαν βοήθειες. Ούτε επιτρέπεται να βγάζεις τον Πόνσε, τον πιο δραστήριο από τα δύο σου φορ. Και ας μην ακούσω δικαιολογίες για κούραση ενόψει Μπάγερν, διότι κούραση Νοέμβρη μήνα και μετά από μία εβδομάδα χωρίς ματς δεν υπάρχει.

Για να μη μακρηγορούμε. Όλοι δικαιούνται να έχουν μία κακή βραδιά. Στην ΑΕΚ την είχαν στο χειρότερο παιχνίδι. Σε αυτό που δεν έπρεπε. Οφείλουν λοιπόν να κάνουν την αυτοκριτική τους. Να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κυρίως όμως θα πρέπει να καταλάβουν πως με τέτοιες εμφανίσεις οι ίδιοι βγαίνουν χαμένοι περισσότερο από τον καθένα.

ΥΓ: Έχω γουρλώσει τα μάτια μου με την απίστευτη ισοπέδωση. Όλοι έχουν βγει άχρηστοι. Η ΑΕΚ έχει βρεθεί πέρσι σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Και όμως το γύρισε. Μου λένε όλοι που θα χάσει βαθμούς ο ΠΑΟΚ. Εάν εσείς θεωρείτε ότι αυτή η ομάδα είναι ικανή να πάει τρένο τότε σταματήστε να ασχολείστε άλλο με το φετινό πρωτάθλημα και περιμένετε το επόμενο.

Δηλαδή δε θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό που ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε τον Ατρόμητο που έπαιξε χωρίς τους καλύτερους παίκτες του και θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό το ότι δεν κέρδισε η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό που στο κάτω κάτω έχει κερδίσει στο γήπεδο τους ίδιους βαθμούς με την ομάδα του Περιστερίου και έχει και πιο βαριά φανέλα. Ναι υπάρχει πίκρα, απογοήτευση και προβληματισμός. Αλλά να πατήσουμε και λίγο φρένο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς