16.2 C
Athens

Ματιέ Βαλμπουενά: Το άγγιγμα του Μίδα

Η ποδοσφαιρική ευφυΐα και η ατομική ποιότητα χρόνια δεν κοιτούν. Αυτό είναι κάτι που αναμφίβολα αποδεικνύει στο χορτάρι από τον περασμένο Ιούλιο φορώντας τα ερυθρόλευκα ο Ματιέ Βαλμπουενά.

GAME CHANGER

Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός αποδεικνύει σε κάθε παιχνίδι πως στα 36 του δεν ήρθε στην Ελλάδα απλά για να κολλήσει τα τελευταία του ένσημα, αλλά για να χαρεί το ποδόσφαιρο και παράλληλα να χαροποιήσει όσους τον απολαμβάνουν. Και αυτοί είναι πολλοί. Ειδικά όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο στο ματς με τη Λαμία.

Ο μικρόσωμος αλλά θαυματουργός Γάλλος διανύει δεύτερη νιότη στο Λιμάνι. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς πως δουλεύει σε μια καλοκουρδισμένη ομάδα με σαφείς ρόλους στο ρόστερ. Δεν περίμενε κανείς να μπει στο χορτάρι και να κάνει χατ τρικ από ασίστ, που έφεραν πρόκριση στον Ολυμπιακό, προκειμένου να πεισθεί για το πόσο απαραίτητος είναι ο Βαλμπουενά.

Τα νούμερα είναι απίστευτα για έναν παίκτη που προερχόταν από μια μέτρια προς κακή σεζόν στην ασύνδετη και χωρίς στόχους, Φενέρμπαχτσε. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απαξίωσαν τη μεταγραφή όταν έγινε. Κι ας ήρθε ελεύθερος. Kι ας ήρθε για να πλαισιώσει τον Φορτούνη.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ

Ο Βαλμπουενά «αναγκάστηκε» να κάνει κάτι διαφορετικό. Όταν ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε μεγάλο και κομβικό κομμάτι της σεζόν, ο Γάλλος μέσος ανέλαβε να παίξει ως καθαρό δεκάρι, να μοιράσει την μπαγκέτα, να ξεκλειδώσει κλειστές άμυνες σε ένα χαμηλού επιπέδου ποιοτικά, πρωτάθλημα και παράλληλα να μπει στα παπούτσια του Φορτούνη. Όχι σε ποιότητα, αλλά σε νούμερα.

Βρισκόμαστε στα μέσα Φλεβάρη και ο Γάλλος μεσοεπιθετικός μετρά οχτώ γκολ και δεκαεπτά ασίστ σε 26 ματς! Μιλάμε για ασίστ που τροφοδότησαν συμπαίκτες του και έφεραν τρίποντα ή προκρίσεις. Ενδεικτικά παραδείγματα, το ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, όταν έδωσε στον Χασάν που έγραψε το 0-1 στις καθυστερήσεις, καθώς και το ματς με τη Λαμία.

ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΗΜΕΝΩΝ

Ο Βαλμπουενά πέρασε στο ματς στο δεύτερο μέρος και μοίρασε τρεις ασίστ σε Χασάν και Σισέ για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε ανατροπή και πρόκριση στα ημιτελικά, γλιτώνοντας τον από μεγάλο κάζο που θα μπορούσε να πάθει για δεύτερη σερί σεζόν στο Κύπελλο.

Ο τρόπος που εκτέλεσε τις στημένες φάσεις στο πρώτο δοκάρι, εξηγούν πλήρως τον λόγο που ο Κώστας Φορτούνης άφησε στον Γάλλο τις εκτελέσεις. Ακόμα και όταν πολλές φορές σε κανονική ροή αγώνα δυσκολεύεται να βρει χώρους και να τροφοδοτήσει κάθετα τον φορ του, έχει πάντα αυτή τη γλυκιά σέντρα που είναι τρομερά δύσκολο να μείνει αναξιοποίητη.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ

Η διάθεση που βγάζει και μεταδίδει στους συμπαίκτες του εμπνέοντας του είναι αξιοθαύμαστη σε αυτή την ηλικία. Ο Πέδρο Μαρτίνς μετά το φινάλε του ματς το είπε καθαρά: «Eίναι παίκτης που παίζει με χαρά και τη μεταδίδει. Παρασύρει την ομάδα για να παίξει με πάθος και όρεξη».

Ο ίδιος εκφράζει πλέον τη διάθεση να συνεχίσει να φορά και του χρόνου την ερυθρόλευκη. Στο Λιμάνι περνά μια δεύτερη νιότη έχοντας το άγγιγμα του Μίδα. Εφόσον όλα πάνε καλά και ανανεώσει, τότε αυτό θα είναι το καλύτερο νέο για τον Ολυμπιακό. Γιατί κυρίως, θα έχει στο ρόστερ του έναν ηγέτη που δείχνει ικανός να επαναφέρει τους Ερυθρόλευκους στην κορυφή.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς