21.5 C
Athens

Μαρτίνς: Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει να παίζεις στο γεμάτο «Καραϊσκάκης»

Με αφορμή την παραμονή του στον Ολυμπιακό, η A Bola φιλοξένησε τον Πέδρο Μαρτίνς στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο, μιλώντας αναλυτικά με τον Πορτογάλο προπονητή για τη διετία που ολοκλήρωσε στον ερυθρόλευκο πάγκο, την απόφασή του να ανανεώσει και φυσικά τη νέα πραγματικότητα που επέφερε ο κορωνοϊός.

Ήταν εύκολη η απόφαση να μείνεις στον Ολυμπιακό;
Ανανέωσα για πολλούς λόγους. Όλα ξεκίνησαν το 2018 και η αλήθεια είναι πως τότε πραγματοποιήσαμε μια επανάσταση στον Ολυμπιακό. Πραγματοποιήσαμε την αλλαγή που επιθυμούσε και μου ζήτησε ο πρόεδρος. Το ταξίδι μας δεν ολοκληρώθηκε. Έχουμε ένα γκρουπ καλών παικτών, με ποιότητα. Νιώθω σεβασμό για αυτή την ομάδα. Όλα είναι εξαιρετικά και δεν είχα άλλο δρόμο από το να ανανεώσω.
Φτάσαμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα, σε πέντε με δέκα λεπτά! Το είχαμε αποφασίσει από τον Απρίλιο και έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε κάποιες λεπτομέρειες του συμβολαίου. Που ήταν απλά λεπτομέρειες.

«Επενδύσαμε σε νεότερους παίκτες με ποιότητα»

Όταν έφτασες στην Αθήνα ήταν δύσκολο να προσαρμοστείς;
Νόμιζα ότι θα ήταν πιο δύσκολο εξαιτίας της μεγάλης αλλαγής που έπρεπε να πραγματοποιήσουμε στον σύλλογο. Η ομάδα είχε ποιοτικούς παίκτες και ακόμα έχει. Όμως ήταν κυρίως παίκτες με εμπειρία σε διεθνές επίπεδο και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Το αλλάξαμε αυτό και επενδύσαμε στα νεότερα παιδιά με πολλή ποιότητα. Πίστευα πως θα ήταν περίπλοκο όλο αυτό, αλλά δεν ήταν έτσι. Δεν κερδίσαμε το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, ούτε και φέτος μέχρι στιγμής, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, έχοντας κερδίσει μια σημαντική διαφορά. Οι οπαδοί κατανόησαν πως απαιτείται χρόνος και άρχισαν να γεμίζουν περισσότερο το στάδιο. Είναι γεμάτο πλέον σε κάθε παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή αξία του συλλόγου είναι πολύ διαφορετική από αυτή που βρήκα όταν ήρθα στην ομάδα.

Έχετε μια σπουδαία σεζόν φέτος, αφήνοντας αρκετούς βαθμούς πίσω σας τον ΠΑΟΚ!
Αν υπολογίσουμε και δέκα παιχνίδια από την περασμένη σεζόν, μετράμε 36 ματς χωρίς να χάσουμε.

«Αν μας έμαθε κάτι αυτή η πανδημία, είναι πως για πρώτη φορά στη ζωή μας δεν είχαμε τον έλεγχο της κατάστασης»

Τι σημαίνει να είσαι ηγέτης ενός συνόλου αυτή την περίοδο;
Κατ’ αρχάς υπάρχει ανυπομονησία να ξεκινήσουμε ξανά τις ζωές μας και να ξεκινήσουμε ξανά το πρωτάθλημα, γιατί μόνο όταν τελειώσει θα νιώσουμε πρωταθλητές. Ξεκινήσαμε προπονήσεις και έχω το ίδιο συναίσθημα με εκείνο που είχα έξι εβδομάδες πριν. Έχουμε μπροστά μας τα ημιτελικά του κυπέλλου και τον επαναληπτικό με τη Γουλβς. Η πρόκριση θα κριθεί στις 6 Αυγούστου πιθανότατα. Θα δούμε. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες. Αν μας έμαθε κάτι αυτή η πανδημία, είναι πως για πρώτη φορά στη ζωή μας δεν είχαμε τον έλεγχο της κατάστασης. Είναι ένα μεγάλο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε, αν πρόκειται να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.

Προέκυψε κάτι καλό από αυτή τη διαδικασία;
Ακούω πολλά πράγματα από συναδέλφους μου που δεν είχα ακούσει ποτέ. Βλέπω συζητήσεις και όλοι μιλούν για το ποδόσφαιρο του μέλλοντος. Δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς αυτή την κατάσταση. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά. Πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου που είχαν ξεχαστεί ή ήταν στη σκιά επέστρεψαν στα μέσα και στον τύπο. Είναι εκπληκτικό. Η Πορτογαλία κατάφερε να προσαρμοστεί, είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει.

«Το ποδόσφαιρο είναι κάτι μεταξύ παικτών και οπαδών, αλλιώς είναι αποτυχία»

Πώς είναι να παίζεις απέναντι στη Γουλβς σε άδειο στάδιο;
Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι είναι να παίζεις στο Γ. Καραϊσκάκης μπροστά σε 35.000 θεατές! Είναι πολύ πιθανό σε στάδια με χωρητικότητα 50 και 60 χιλιάδων θεατών να μην δημιουργείται αυτή η ατμόσφαιρα. Οι φίλοι της ομάδας τραγουδούν από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Το πάθος και η ατμόσφαιρα είναι φανταστικά. Χωρίς το κοινό μας δεν είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει η φλόγα. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι μεταξύ παικτών και οπαδών, αλλιώς είναι αποτυχία.

H δουλειά του προπονητή είναι περισσότερη σε αυτές τις περιπτώσεις;
Δεν είναι δουλειά μου να τους δίνω κίνητρο, αλλά να τους κρατάω σε εγρήγορση. Οι παίκτες για να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι χρειάζονται τη βοήθεια του κοινού και χωρίς αυτή για 90 λεπτά δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν το ποδόσφαιρο διαφορετικό.

«Το ματς με την Άρσεναλ θα μείνει στην ιστορία του συλλόγου»

Πρέπει να ήταν τεράστια αλλαγή μετά το ανατριχιαστικό ματς με την Άρσεναλ.
Αυτή η ομάδα έχει αγωνιστεί σε σπουδαία ματς. Πέρυσι αποκλείσαμε τη Μίλαν. Για τη φετινή σεζόν δεν θα ήθελα να σταθώ μόνο στο ματς με την Άρσεναλ. Κάναμε μια εκπληκτική πορεία στα προκριματικά. Παίξαμε με την Μπασακσεχίρ που απέκλεισε τη Σπόρτινγκ, παίξαμε με την Κράσνονταρ που απέκλεισε την Πόρτο και με τη Βικτόρια Πλζεν. Ήταν πολύ δύσκολοι αντίπαλοι. Παίξαμε δύο καλά παιχνίδια με την Μπάγερν και την Τότεναμ στο σπίτι μας. Το επίπεδο της απόδοσης μας δεν αντικατοπτρίζεται στη βαθμολογία που μας έστειλε στο Europa League. Παίξαμε καλά στα ματς με την Άρσεναλ και είχαμε λίγη τύχη στο τέλος. Ήταν τεράστια η χαρά όταν πετύχαμε το γκολ της πρόκρισης. Είναι ένα από τα μεγάλα παιχνίδια και θα μείνει στην ιστορία του συλλόγου, χωρίς αμφιβολία.

«Ο Ολυμπιακός έχει το DNA του πρωταθλητή»

Είναι η κορυφαία σου σεζόν σαν προπονητής;
Είχα και στο παρελθόν επιτυχίες. Είχα καλά αποτελέσματα με τη Μαρίτιμο, όπου πετύχαμε την κορυφαία θέση του συλλόγου στο πρωτάθλημα. Και οι δύο σεζόν στη Ρίο Άβε ήταν καλές. Τη μία σεζόν παίξαμε στους ομίλους του Europa League και την επόμενη στα προκριματικά. Με τη Βιτόρια Γκιμαράες βρεθήκαμε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος και στον τελικό του Κυπέλλου. Δεν μπορώ να συγκρίνω τους συλλόγους και την οικονομική τους δύναμη, αλλά δεν μπορώ να τους ξεχάσω. Καμία από αυτές τις ομάδες δεν είχε το DNA του πρωταθλητή και ο Ολυμπιακός το έχει. Ήταν σημαντικό να ανακτήσουμε το διεθνές πρεστίζ του συλλόγου. Τώρα θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές και να περάσουμε αυτή τη φάση του Europa League. Οι κόποι μας αποδίδουν καρπούς».

Πώς πέρασες το διάστημα της καραντίνας;
Δεν ήθελα να φύγω από την Ελλάδα πριν διευθετήσω κάθε λεπτομέρεια. Αρχικά δεν γνωρίζαμε πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα και στη συνέχεια, όλα εξελίχθηκαν αρνητικά. Αποφάσισα να μείνω περισσότερο και τα αεροδρόμια έκλεισαν. Αποφάσισα να πάρω μια άδεια, αλλά ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ανανέωση και αποφάσισα να μην φύγω από την Ελλάδα. Ακόμα και με κάποιο ρίσκο. Η οικογένεια μου είναι καλά και μπορώ να επικοινωνώ μαζί τους χάρη στις νέες τεχνολογίες. Περνούσα αρκετό χρόνο στο σπίτι, έβγαινα 1-2 φορές την εβδομάδα για ψώνια. Περπατούσα αργά το απόγευμα, όταν δεν υπήρχε κόσμος στο δρόμο. Είδα ταινίες και διάβασα βιβλία.

«Ο σύλλογος μας παρέχει όλα τους απαραίτητους ελέγχους»

Επιστρέψατε στις προπονήσεις. Πώς ήταν η αλλαγή;
Πραγματοποιήσαμε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Αρχικά κανείς παίκτης δεν είχε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της ομάδας. Ούτε στο γυμναστήριο ή στους ξενώνες. Φτιάξαμε έναν χώρο εκγύμνασης σε εξωτερικό χώρο. Στην Ελλάδα αυτό είναι εφικτό γιατί οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Με το φαγητό κάνουμε κάτι ανάλογο. Κανείς δεν αγγίζει το φαγητό. Στο τέλος της προπόνησης έχουμε ετοιμάσει ένα κουτί για κάθε ποδοσφαιριστή, το οποίο παίρνει στο σπίτι. Φορούν μάσκες και γάντια. Κανείς δεν κάνει μπάνιο στα αποδυτήρια. Όλοι παίρνουν τα ρούχα τους στο σπίτι. Προπονούμαστε σε γκρουπ των έξι. Περιμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης στις 18 Μαΐου και ίσως η προπονητική διαδικασία εξελιχθεί. Κάνουμε αναλύσεις και μετρήσεις κάθε εβδομάδα. Κάναμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον ιό και συνεχίζουμε σχολαστικά. Ο σύλλογος μας παρέχει όλα τους απαραίτητους ελέγχους.

Κάνετε προπονήσεις με μάσκες;
Χωρίς μάσκες. Δεν μπορώ να προπονήσω με μάσκα, αλλά τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Αλλά όταν αρχίσουμε τους αγώνες θα υπάρχουν επαφές όπως καταλαβαίνετε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Προφανώς σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκες, αλλά στον αγωνιστικό χώρο δεν γίνεται. Θα πρέπει να υπάρχει επαφή”.

Επηρέασε το σύλλογο η ασθένεια του προέδρου;
Μας διαβεβαίωσε πως ήμασταν μαζί του 15 μέρες πριν προσβληθεί. Μετά το ματς με την Άρσεναλ ήμασταν μαζί του στα αποδυτήρια, αλλά στη συνέχεια δεν τον είδαμε ξανά. Ίσως προσβλήθηκε στο Λονδίνο. Ο ίδιος δεν ήξερε που κόλλησε τον ιό.

Πρέπει να δημιουργήσετε προπονητικές ρουτίνες; Αυτές οι καταστάσεις δεν υπάρχουν στα βιβλία!
Σίγουρα! Έχω τέσσερις τερματοφύλακες και τρία γκρουπ. Αυτή την εβδομάδα προπονηθήκαμε τμηματικά. Αμυντικοί, μέσοι και επιθετικοί. Κάνουμε συγκεκριμένη δουλειά για τις ανάγκες κάθε θέσης και κάθε προπόνηση είναι διαφορετική. Αυτή την εβδομάδα θα μπερδέψω τα γκρουπ για να γίνει συλλογική δουλειά. Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ξεκινάμε στις 9 το πρωί και τελειώνουμε στις 2 το μεσημέρι. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και πρέπει να αλλάξουμε τις απαιτήσεις της προπόνησης στο νέο πρόγραμμα. Γενικά πρέπει να προσαρμοστούμε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς