Η απόφαση του Ολυμπιακού να διατηρήσει τον κορμό του δεν σήμαινε πως ταυτόχρονα δεν θα υπάρξουν και ορισμένες αλλαγές με στόχο το κάτι παραπάνω, σε πρώτη φάση στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας.
Ο Αντρέα Γκαρντίνι γνωρίζει από πρώτο χέρι μετά την πολυετή θητεία του στη σκληρή πολωνική λίγκα πως σημαντικό στοιχείο στην ομάδα είναι η αθλητικότητα και για αυτό είδε θετικά την περίπτωση του Τζον Γκόρντον Πέριν. Οι Ερυθρόλευκοι έδωσαν ένα μεγάλο συμβόλαιο στον Καναδό που μετά από μια πολύ καλή χρονιά στη Χάλκμπανκ αποφάσισε να συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό σε μια ομάδα με μεγαλύτερη όμως πίεση.
Όταν τη Δευτέρα του Πάσχα αποκαλύφθηκε στον ΑΘΛΟ το όνομα του Καναδού αναφέραμε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι μια δύσκολη περίπτωση, αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για έναν παίκτη που επί σειρά ετών αγωνίζεται σε κορυφαία πρωταθλήματα και που το κασέ του μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι».
Αρκετοί φίλοι του Ολυμπιακού αντιμετώπισαν με επιφύλαξη το όνομα του Καναδού ακραίου, όχι για τις ικανότητές του αλλά γιατί είχαν δεθεί με τον Σαλβαδόρ Ιντάλγκο που συνέδεσε το όνομά του με τεράστιες επιτυχίες.
Μερικές φορές όμως η αλλαγή είναι απαραίτητη όταν πια ένας παίκτης έχει φτάσει στο πικ των ικανοτήτων του σε μια ομάδα. Η αγορά στους ακραίους το 2024 είναι με διαφορά η πιο δύσκολη και σίγουρα όταν ένα όνομα όπως αυτό του Πέριν πέφτει στο τραπέζι, οφείλεις να το εξετάσεις σοβαρά και να ζυγίσεις θετικά και αρνητικά.
Ο Καναδός έχει το βαρύ όνομα, τις ατομικές διακρίσεις, το σπουδαίο βιογραφικό για να αγωνιστεί σε μια ομάδα που ξεκινάει τη σεζόν με στόχο να βρεθεί ξανά στους ομίλους του CEV Champions League. Ηλικιακά είναι νεότερος του Ιντάλγκο (έπρεπε να πέσει κάπως ο μέσος όρος από τη στιγμή που έμειναν Παγένκ και Τράβιτσα) ενώ αγωνιστικά έχουν σημαντικές διαφορές.
Καταρχάς, οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν αποκτήσει τον Πέριν για σκόρερ όπως τον Κουβανό. Αγωνιστικά ο Γκαρντίνι θέλει έναν παίκτη που να προσαρμοστεί στην τακτική του, να καλύπτει καλύτερα τους χώρους και να είναι πιο ακριβής στην πρώτη μπάλα (στην καριέρα του έχει σταθερή υποδοχή και κατά κανόνα έχει παίξει στο πλευρό ακραίων με επίσης καλά ποσοστά σε αυτόν τον τομέα).
Ο Καναδός στην Ελλάδα δεν θα συναντήσει αντίστοιχη πίεση από το αντίπαλο σερβίς όπως συνέβη στα κορυφαία πρωταθλήματα (Πολωνία, Ιταλία, Τουρκία, Ρωσία) κι αν παρουσιάσει την εικόνα που έδειξε πέρυσι, τότε ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει ισορροπία στον τομέα που αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα την τελευταία διετία.
Στο μυαλό του Ιταλού προπονητή, ο Πέριν λόγω τεχνικής και ύψους θα δυναμώσει στο φιλέ τον Ολυμπιακό (εκεί όπου πέρυσι ήταν εξαιρετικός στο μπλοκ άμυνα), με τα νούμερα να πιστοποιούν πως ο πολύπειρος και πολυταξιδεμένος ακραίος ανεβάζει επίπεδο το μπλοκ των ομάδων του. Κι όλα αυτά σε μια ομάδα που θα υπάρχουν παίκτες όπως ο Τράβιτσα, ο Τζούριτς, ο Κουμεντάκης…
Είναι ξεκάθαρο πάντως πως ο Καναδός δεν αποκτήθηκε για να παίρνει όλες τις μπάλες από τον Τράβιτσα: σκεφτείτε πάντως πως με τον Πέριν προστίθεται μια έξτρα απειλή από το «6» που λείπει ως τώρα, αφού θυμίζουμε πως ελάχιστη pipe έπαιζε ο Ολυμπιακός και είναι ένα στοιχείο που μπορεί πια να προσθέσει στο παιχνίδι του μέσα από την προετοιμασία για να αιφνιδιάζει τον αντίπαλο.
Συν τοις άλλοις, ο πρώην ακραίος της Χάλκμπανκ απειλεί αρκετά και από το «2» παίζοντας κοντά στην πάσα. Άρα ουσιαστικά, οι Ερυθρόλευκοι επενδύουν σε έναν παίκτη που πέρα από εμπειρία, τίτλους και διακρίσεις, κουβαλάει αρκετά χαρακτηριστικά που δεν είχε το περυσινό ρόστερ.
Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του Αντρέα Γκαρντίνι το πώς θα τον διαχειριστεί, τι άλλο θα του ζητήσει να κάνει στο τάραφλεξ αλλά και τι αγωνιστικό ντόμινο θα δημιουργηθεί στο επιθετικό κομμάτι. Ο Πέριν διαθέτει ποικιλία στα χτυπήματά του, παίζει πολύ στη μικρή διαγώνιο δεν κάνει αρκετά λάθη στην επίθεση αλλά…
Θα είναι λάθος να περιμένει κανείς την ενέργεια και το πάθος που έβγαζε ο Ιντάλγκο λόγω ιδιοσυγκρασίας. Υπήρχαν για παράδειγμα στιγμές που όταν ο Κουβανός πήγαινε στο σερβίς αρκετοί προσδοκούσαν στον άσο και εκείνος δεν απογοήτευε.
Ο Πέριν αυτό δεν το έχει και για να είμαστε δίκαιοι, είναι ο τομέας στον οποίο υστερεί περισσότερο. Ναι, θα δώσει ισορροπία, αθλητικότητα, άμυνα, μπλοκ και νέα στοιχεία στην επίθεση αλλά δεν θα ξεσηκώσει με το σερβίς του, πιθανότατα ούτε και με τις αντιδράσεις του. Είπαμε, άλλοι παίκτες, άλλα χαρακτηριστικά.
Όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα και με όλους τους παίκτες, έτσι και στην περίπτωση του Καναδού τα πάντα κρίνονται στο τάραφλεξ. Οι Ερυθρόλευκοι κοίταξαν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή παρότι δεν ήταν εύκολο το αντίο στον Ιντάλγκο και μένει να διαπιστωθεί αν θα δικαιωθούν στην πράξη. Η λογική λέει πως ήταν η στιγμή για μια αλλαγή στη φιλοσοφία, με τον τρόπο ειδικά που θέλει να δουλέψει ο σπουδαίος Αντρέα Γκαρντίνι.
ΥΓ.1: Το ότι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ (ειδικά ο πρώτος) έριξαν το μπάτζετ, αυτό δεν σημαίνει πως δεν παραμένουν διεκδικητές των τίτλων. Οι Πράσινοι μάλιστα έχουν στήσει ομάδα που μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα το μοντέλο που προτιμά διαχρονικά ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος.
ΥΓ.2: Θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα και η προκήρυξη του προηγούμενου δεν θα είναι καν αναρτημένη στο site της ΕΣΑΠ. Μιλάμε για οργάνωση.
ΥΓ.3: Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση ούτε των ομοσπονδιακών προπονητών ούτε των αθλητών που θα κάνουν μια άχαρη προετοιμασία ενάμιση μήνα για να δώσουν δύο παιχνίδια προκριματικών Eurovolley τον Αύγουστο. Για την ώρα, την εθνική ομάδα την έχει απαξιώσει πρώτα η ίδια η ομοσπονδία και ακολούθως οι παίκτες που δεν φωνάζουν δημόσια για το αυτονόητο: ότι πρέπει να παίζουν σε τουρνουά κάθε καλοκαίρι. Ή είναι καλύτερο να αναδεικνύονται Έλληνες αθλητές για να παίζουν οχτώ μήνες τον χρόνο σε πρωτάθλημα εννέα ή δέκα ομάδων;