Απίστευτο: Πώς να βράσετε μακαρόνια με σβηστό μάτι κάνοντας οικονομία στο ρεύμα!

«Για να βράσετε μακαρόνια με σβηστό μάτι, το σημαντικότερο είναι να κρατάτε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσω της εξάτμισης», πρότεινε ο ο θεωρητικός της Κβαντικής Φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίζι

Συμπληρώνοντας τη δέσμη των συστάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας της κυβέρνησης Ντράγκι, ο θεωρητικός της Κβαντικής Φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίζι, πρότεινε στους Ιταλούς να βάζουν τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, να τα φέρουν στο σημείο βρασμού, να περιμένουν δύο λεπτά και μετά να σβήνουν το μάτι.

Σε ανάρτησή του, που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο 74χρονος επιστήμονας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτόν εξοικονομούνται «τουλάχιστον οκτώ λεπτά κατανάλωσης ενέργειας».

«Το σημαντικότερο είναι να κρατάτε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσω της εξάτμισης. Αφού βράσω τα ζυμαρικά, βάζω το γκάζι στο ελάχιστο, ώστε να συνεχίζεται το βράσιμο με ελάχιστη κατανάλωση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να το σβήσετε (…). Προφανώς, με τον τρόπο αυτόν καταναλώνετε λιγότερο αέριο, ενώ τα ζυμαρικά ψήνονται ομοιόμορφα».

Η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών στο πλευρό του κβαντοφυσικού

«Σίγουρα θα εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά θα κάνει τα μακαρόνια να είναι κολλώδη», σχολίασε ένας κορυφαίος Ιταλός σεφ, ο Αντονέλο Κολόνα, ενώ ένας άλλος, ο Λουίτζι Πομάτα, είπε ότι η μέθοδος αυτή θα ήταν «καταστροφή» και συμβουλεύει τον φυσικό να μείνει έξω από την κουζίνα.

«Ας αφήσουμε το μαγείρεμα στους σεφ και τα εργαστηριακά πειράματα στους φυσικούς», σχολίασε.

Η Ιταλία κατεβάζει τον θερμοστάτη σε σπίτια και επιχειρήσεις στους 19°C

Στο πλευρό του 74χρονου φυσικού, ωστόσο, έσπευσαν συνάδελφοί του επιστήμονες, αλλά και η ίδια η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών.

Μαγείρεμα χωρίς φλόγα, μια αρχαία τεχνική

Ήδη από το 1700, ένας από τους ιδρυτές της θερμοδυναμικής, ο Benjamin Thompson, συνειδητοποίησε ότι το φαγητό μαγειρεύτηκε όχι επειδή έβραζε το νερό, αλλά επειδή ήταν καυτό και παρέμενε ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το παθητικό μαγείρεμα, το οποίο σου επιτρέπει να μαγειρεύεις ζυμαρικά με κλειστή φωτιά. Με αυτή την αρχαία τεχνική , στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο το νερό να βράζει, αλλά να παραμένει ζεστό.

Ο καθηγητής Χημείας Ντάριο Μπρεσανίνι εξηγεί το φαινόμενο

«Βασικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά το μαγείρεμα των ζυμαρικών, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης νερού από το άμυλο και της πήξης της γλουτένης, συμβαίνουν στους 80 βαθμούς Κελσίου, επομένως δεν εξαρτώνται από τον βρασμό του νερού». Και προσθέτει: «Όσο καλύπτετε το τηγάνι, αφού σβήσετε το αέριο, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι ακόμα πάνω από 85 βαθμούς Κελσίου μετά από 15 λεπτά. Τα ζυμαρικά δεν κολλάνε, αν χρησιμοποιείτε ποιοτικά ζυμαρικά με 13% περιεκτικότητα σε γλουτένη».

Η Unione Italiana Food, η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο, υποστηρίζει πάλι ότι με την εφαρμογή της πρότασης του Τζιόρτζιο Παρίσι θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έως και το 47% της ενέργειας που χρησιμοποιείται συνήθως. Και ανέφεραν αναλογικά κι ένα άλλο θέμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους Ιταλούς, το ποδόσφαιρο: Εάν ολόκληρη η χώρα ακολουθούσε τη συμβουλή του Τζόρτζιο Παρίσι για έναν χρόνο, θα εξοικονομούνταν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν τα φώτα κάθε γηπέδου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη επί 24 χρόνια.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Χρυσοχοΐδης για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Είχαμε συμπεριφορές παραγόντων που είναι αξιόποινες, κανείς πάνω από τον νόμο»

Η τοποθέτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για όλα όσα έγιναν στον επεισοδιακό χθεσινό τελικό στο ΣΕΦ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είχαμε συμπεριφορές παραγόντων που είναι αξιόποινες κι αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη» ενώ πρόσθεσε πως «κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο»

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Αυτά αναφέρει το Φύλλο Αγώνα για τις χειρονομίες Γιαννακόπουλου και τις τεχνικές ποινές σε Σλούκα – Αταμάν

Αυτά αναφέρει το Φύλλο Αγώνα των διαιτητών για τον επεισοδιακό 2ο τελικό της GBL: Οι χειρονομίες Γιαννακόπουλου στην εξέδρα, η ατάκα του Σλούκα στους διαιτητές και η απρεπής συμπεριφορά του Αταμάν σε παίκτη του Ολυμπιακού

Το VIDEO-απόδειξη της σοκαριστικής καταγγελίας Αγγελόπουλων για Γιαννακόπουλο: «Θα σου γα….ω την κόρη»

Οι καταγγελίες των προέδρων της ΚΑΕ Ολυμπιακός επιβεβαιώνονται και μέσα από τα όσα καταγράφηκαν σε VIDEO στο ΣΕΦ, με τις χυδαίες και σοκαριστικές απειλές του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που εκπροσωπούν την υποκρισία και την παντελή έλλειψη ηθικής, ήρθε η ώρα κάποιος να τους μαζέψει»

Με ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Παναθηναϊκός απάντησε στα όσα σοκαριστικά κατήγγειλαν οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός αναφέροντας πως «μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που εκπροσωπούν την υποκρισία και την παντελή έλλειψη ηθικής», ενώ ζήτησε «κάποιος να τους μαζέψει»

Δ. Γιαννακόπουλος: «Ζούμε στη χώρα που κράτος είναι ο Ολυμπιακός, να ασχοληθεί η Πολιτεία»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας μετά...

Χρυσοχοΐδης για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Είχαμε συμπεριφορές παραγόντων που είναι αξιόποινες, κανείς πάνω από τον νόμο»

Η τοποθέτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για όλα όσα έγιναν στον επεισοδιακό χθεσινό τελικό στο ΣΕΦ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είχαμε συμπεριφορές παραγόντων που είναι αξιόποινες κι αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη» ενώ πρόσθεσε πως «κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο»

Η Κρους Ασούλ του Γιακουμάκη κατέκτησε με θρίαμβο το CONCACAF Champions Cup

Η Κρους Ασούλ του Γιώργου Γιακουμάκη κατέκτησε το 7ο...

Η ανάρτηση του Γκραντ μετά τον 2ο τελικό στο ΣΕΦ: «Ντροπή»

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στον επεισοδιακό δεύτερο τελικό από τον...

Η κίνηση του Σλούκα στον κόσμο του Ολυμπιακού: «Εγώ 4 Ευρωλίγκες, εσείς 3»

Ο Κώστας Σλούκας για άλλη μία φορά είχε σκοπό...