20.1 C
Athens

Σάβιτς: Η κατάσταση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα στη Euroleague είναι μια καταστροφή

Καταστροφική χαρακτήρισε την υπάρχουσα κατάσταση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ευρωλίγκα ο Ζόραν Σάβιτς.

Ο General Manager της Παρτιζάν, που θέλει να δει την ομάδα του να παίζει του χρόνου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, θεωρεί μάλιστα πως οι Σέρβοι αξίζουν να παίζουν στη Euroleague περισσότερο από κάποιους συλλόγους που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο.

«Το μπάσκετ ήταν το άθλημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Στη δεκαετία του ’90, τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ιταλία άξιζαν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Πριν από 30 χρόνια ήταν ίσως 10 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία σεζόν που έπαιξα μπάσκετ, το 2002, πλήρωναν 100.000 ευρώ για όλη τη λίγκα. Και ρωτάτε γιατί το μπάσκετ είναι τώρα σε αυτήν την κατάσταση; Είναι από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αν έχεις τηλεοπτικά δικαιώματα, έχεις τα πάντα.

Η κατάσταση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι μια καταστροφή αυτή τη στιγμή. Έβλεπα συλλόγους να παραπονιούνται πάντα ότι η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη στην EuroLeague. Αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα ήταν ο κορωνοϊός, που κατέστρεψε τα πάντα. Η τηλεόραση είναι το κλειδί. Τι παίρνει η EuroLeague από τρεις ρωσικές ομάδες; 300 χιλιάδες ευρώ;

Και έχεις μία ομάδα στη Σερβία με τη σερβική τηλεόραση να πληρώνει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ! Τι φέρνουν οι γαλλικές ομάδες; Ακόμη και η IMG χάνει χρήματα με τους γαλλικούς συλλόγους επειδή η τηλεόρασή τους δίνει μηδέν ευρώ. Παίρνει περισσότερα χρήματα από τη σερβική τηλεόραση παρά με δύο ομάδες που παίζουν στην EuroLeague από τη Γαλλία.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάνουν τη διαφορά στο ΝΒΑ. Βάζουν όλο και περισσότερα χρήματα, επειδή τα εισιτήρια είναι περιορισμένα.

Δεν είναι το ίδιο να πουλάς εισιτήρια στην Ιταλία. Για παράδειγμα, οι οπαδοί της Virtus πληρώνουν 500€ για την πρώτη σειρά. Στη Βαρκελώνη, οι καλύτερες θέσεις για όλες τις σεζόν κοστίζουν ίσως 300€. Νομίζω ότι βγάζουμε περισσότερα χρήματα από τα εισιτήρια στην Παρτιζάν παρά στην Μπαρτσελόνα», είπε ο Σάβιτς.

Η Μακάμπι έλαβε 12 εκατομμύρια ευρώ από τα εισιτήρια. Η Άλμπα είχε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Αν παίξουμε στην EuroLeague, θα μπορούσαμε να είμαστε η τρίτη ομάδα σε εισπράξεις από εισιτήρια.

Η Παρτίζαν αξίζει περισσότερο να βρίσκεται στη EuroLeague από κάποιες ομάδες που ήδη παίζουν εκεί και έχουν εγγυημένο συμβόλαιο», κατέληξε ο βετεράνος σέντερ, μιλώντας στο Basketnews.com.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς