17 C
Athens

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε συναγωγή στις ΗΠΑ – Τουλάχιστον 11 νεκροί (pics, video)

Τραυματίας ο δράστης • Είναι 46 ετών με νεοναζιστικές αντιλήψεις και έφερε πάνω του τέσσερα όπλα • Φώναξε «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν»

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έξι τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως μέσα σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και τρεις αστυνομικοί, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Πίτσμπουργκ, δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των θυμάτων.

Ο δράστης, ο οποίος βρισκόταν μέσα στον χώρο της συναγωγής, τελικά παραδόθηκε και βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ φέρεται να έχει τραυματιστεί. Πρόκειται για έναν λευκό άνδρα, 46 ετών με μούσι, που φώναζε πριν παραδοθεί ότι «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν. Δεν θέλω να ζει κανείς απ’ αυτούς».

«Μην βγαίνετε από τα σπίτια σας»

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10 το πρωί του Σαββάτου, ημέρα αργίας των Εβραίων, με αρκετούς πιστούς να έχουν συγκεντρωθεί στη συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής» για τη λειτουργία. Έπειτα από δεκάδες κλήσεις που έγιναν την αστυνομία του Πίτσμπουργκ, περιπολικά περικύκλωσαν τη συναγωγή.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες όπου διακρίνονται αστυνομικοί να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κρατώντας αυτόματα και φορώντας κράνη. Ασθενοφόρα βρίσκονται επίσης κοντά στη συναγωγή και η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δρόμους.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν τεράστια, ενώ τη συναγωγή μετέβη και κλιμάκιο της επίλεκτης ομάδας SWAT, ενώ ζητήθηκε ειδικός εξοπλισμός για να ανοίξουν κλειδωμένες πόρτες στους πάνω ορόφους. Όπως έγινε γνωστό ο δράστης ανέβηκε στον τρίτο όροφο του κτιρίου και άρχισε να πυροβολεί προς τους αστυνομικούς.

Τις έρευνες για το περιστατικό αναλαμβάνει το FBI.

Οπλισμένος σαν αστακός ο μακελάρης

Αυτόπτες μάρτυρες, που κάλεσαν την αστυνομία, ανέφεραν ότι ο ένοπλος, ο οποίος φορούσε πράσινο τζάκετ, μπλε πουκάμισο και τζιν παντελόνι, προχώρησε προς το χώρο της συναγωγής και άρχισε να πυροβολεί.

Ο δράστης κρατούσε ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15  και ένα πιστόλι τύπου Glock. Ακόμη στον αστράγαλό του βρέθηκε ένα ακόμη όπλο, όπως επίσης και ένα ακόμη πιστόλι στη ζώνη του.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται ένα «πακέτο στρατιωτικού τύπου» ελέγχεται στο χώρο της συναγωγής, έπειτα από αναφορές για εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο ένοπλος έχει γεννηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 1972, με ακραίες απόψεις περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, ενώ διέθετε λογαριασμό στο Gab, μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ακροδεξιούς εξτρεμιστές και νεοναζί.

«Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής. Η περιοχή Σκουίρελ Χιλ είναι μια συνοικία με κυρίως εβραϊκό πληθυσμό στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τραμπ: Υπάρχουν πολλά θύματα, ο θεός μαζί τους

Με μήνυμά του στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα στο Πίτσμπουργκ. «Παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στο Πίτσμπουργκ. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο. Άνθρωποι στην περιοχή Σκουίρελ Χιλ πρέπει να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί. Προσοχή στον ένοπλο. Ο Θεός μαζί σας»!

Σε δεύτερο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «τα γεγονότα στο Πίτσμπουργκ είναι πολύ πιο λυπηρά από ό,τι θεωρούνταν αρχικά. Μίλησα με τον δήμαρχο και τον κυβερνήτη για να τους ενημερώσω ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι και θα είναι μαζί τους. Θα μιλήσω στα μέσα ενημέρωσης σύντομα και θα κάνω περαιτέρω ανακοινώσεις».

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή ένοπλη επίθεση στη συναγωγή ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Ο Ουέντελ Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς