18.6 C
Athens

Η ΑΕΚ… παρακαλετά κι όχι «τσαμπουκάδες» στην ΟΥΕΦΑ

Στην ΟΥΕΦΑ «δεν παίζουν» με τα καπνογόνα των οπαδών της ΑΕΚ στο ματς με την Μπάγερν, ούτε δέχονται «τσαμπουκάδες» κι αμφισβητήσεις αποφάσεων όπως στην Ελλάδα

Ο τίτλος «παραπλανητικός» ή για να ακριβολογούμε … βαλκανικής περί το ποδόσφαιρο και τα δεδομένα του νοοτροπίας και αντίληψης: Τι υποστηρίζει; «Σε απολογία η ΑΕΚ – Κίνδυνος για «βαριά» τιμωρία».

Ο λόγος, βεβαίως, όχι για την ίδια την ΑΕΚ, αλλά για κάθε ΑΕΚ αυτής της χώρας που μετέχει στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις (UEFA Champions League – UEFA Europa League).

Στην προκειμένη περίπτωση αφορμή είναι η ΑΕΚ, καθώς με βάση την ειδησεογραφία, όπως εγχωρίως παρουσιάζεται και αναλύεται, «κλήθηκε σε απολογία από την UEFA για τρεις λόγους: την κατάληψη των διαδρόμων των εξεδρών του γηπέδου, τη ρίψη αντικειμένων και το άναμμα πυρσών, με την τελευταία κατηγορία να είναι η σοβαρότερη, καθώς είχε προειδοποιηθεί αρμοδίως η ΠΑΕ».

Αφήνουμε κατά μέρος την πραγματική δυνατότητα της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ (δηλαδή, κάθε ελληνικής ΠΑΕ), ακόμη και εγκαίρως προειδοποιημένης, να προλάβει ή να αντιμετωπίσει την οπαδική μανία να δηλώνεται, δια πυρσών και καπνογόνων, η μαζική ηλιθιότητα και η δήθεν αγάπη προς την ομάδα, για να περάσουμε στο ακριβές.

Σε καμία απολογία δεν κλήθηκε η ΑΕΚ Ούτε κανείς ευρωπαϊκός «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας» (απίστευτο ελληνικό φρούτο) της άσκησε κάποια δίωξη. Στην ΑΕΚ ανακοινώθηκε, δι’ επιστολής από την UEFA, ότι ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της ομάδας με βάση την έκθεση του παρατηρητή του αγώνα με την Μπάγερν.

Στην επιστολή αναφέρονται τα γεγονότα και οι χρόνοι που συνέβησαν και διατυπώνονται οι παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι θεατές για τη συμπεριφορά των οποίων η ομάδα ενέχει αντικειμενική ευθύνη. Δίνεται δε στην ΑΕΚ ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο «να διαβιβάσει εγγράφως, εάν επιθυμεί, στην UEFA τις θέσεις της επί των γεγονότων και των κατηγοριών». Τέλος, δηλώνεται πότε θα συνεδριάσει η αρμόδια πειθαρχική επιτροπή. Έτερον ουδέν.

Η ΑΕΚ θα αναμένει απλώς την ανακοίνωση της ποινής που θα της επιβληθεί και θα παρακαλάει να είναι χρηματικό πρόστιμο. Χωρίς τσαμπουκάδες και χωρίς φωνές.

Σε καμία διαδικασία εκδίκασης δεν θα πάρει μέρος. Καμία αναβολή εκδίκασης δεν δικαιούται να ζητήσει. Κανείς δικηγόρος ή άλλος νομικός δεν θα την εκπροσωπήσει. Κανένας μάρτυρας δεν θα αναζητηθεί για να προσέλθει να καταθέσει στο δικαστήριο. Κανένας δικηγόρος δεν θα επικαλεστεί «την αναλογικότητα» και άλλες συνταγματικές προβλέψεις για να μειώσει την ποινή. Καμία συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο δεν πρόκειται να έχει στην πειθαρχική διαδικασία. Δεν θα αναζητήσει το γενεαλογικό δένδρο των τακτικών (;) δικαστών ή την κομματική τους αναφορά, ούτε θα ψάξει να βρει άκρη στο πρωτοδικείο μπας και μπορέσει να κάνει κόλπο. Δεν θα παραταθεί η ανακοίνωση της ποινής επειδή ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την έδρα της ομάδας. Δεν θα εκδοθεί η απόφαση στις 02.00 «μαύρη ειν’ η νύχτα στα βουνά, στους κάμπους πέφτει χιόνι»…

Ξέρει ότι «θα την δικάσουν» νομικοί και άνθρωποι του αθλήματος με γνώση και εμπειρία. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Ούτε θα διανοηθεί να ασκήσει έφεση. Ξέρει ότι μια φορά το ‘κανε ο γίγας Σαλιαρέλης και βρέθηκε ο Ολυμπιακός με ποινή έδρας αντί για χρηματικό πρόστιμο.

Προσευχές και σταυρούς θα κάνει να πέσει στα μαλακά και να μην πληρώσει τη μαζική ηλιθιότητα των δήθεν φανατικών οπαδών της με τις εισπράξεις του αγώνα με τον Άγιαξ συν το επιπλέον χρηματικό πρόστιμο, που θα της επιβληθεί έτσι ή αλλιώς.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να συνεννοηθούμε μεταξύ μας τι ακριβώς σημαίνει «ποδόσφαιρο», πως είναι δομημένο, πως λειτουργεί και πως επιβεβαιώνει την εξουσία του.

Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν δηλαδή της βαλκανικής μας νοοτροπίας!

 

 

 

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 11-3: Ερυθρόλευκη κυριαρχία και προβάδισμα για τους τελικούς της Α1 πόλο ανδρών

Οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν ξανά με άνεση τον αιώνιο αντίπαλό τους και πήραν προβάδισμα για την πρόκριση στους τελικούς του πρωταθλήματος για άλλη μία χρονιά

«Ο Ολυμπιακός διαπραγματεύεται με την Πόρτο για την οψιόν αγοράς του Κάρμο, δεν θα κρατήσει τον Ναβάρο»

Οι Ερυθρόλευκοι δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν τον Νταβίντ Κάρμο στο ρόστερ, με τους Πορτογάλους να δίνουν λεπτομέρειες για τις νέες επαφές με την Πόρτο αλλά και το μέλλον του Φραν Ναβάρο στον Πειραιά

Ο Χρήστος Κόντης και επίσημα στον πάγκο του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την πρόσληψη του πρώην συνεργάτη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστου Κόντη, ο οποίος διαδέχθηκε τον Φατίχ Τερίμ και καλείται να κάνει το 2/2 στα παιχνίδια με Ολυμπιακό και Άρη