22.6 C
Athens

Aκάρ: Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα αν απειληθούν τα δικαιώματά μας

Nέες απειλές από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας • Ανεβάζει τους τόνους για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο η Τουρκία

Απειλών συνέχεια από πλευράς Τουρκίας, που ανεβάζει τους τόνους για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο. Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέρει ότι «η Αγκυρα δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο και καμία ελληνική παρέμβαση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή».

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», διεμήνυσε ότι αν ληφθεί απόφαση αντίθετη προς τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας του στο Αιγαίο Πέλαγος η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο, χωρίς στενές συγκρούσεις.

Τονίζει επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ άλλη παρενόχληση σε οποιοδήποτε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενος προφανώς στο πρόσφατο περιστατικό με το ερευνητικό «Barbaros».

Σημειώνεται ότι χθες η Τουρκία προειδοποίησε πως ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί casus beli.

Τη σκυτάλη στην επιθετική ρητορική είχε πάρει ήδη από τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, δηλώνοντας: «Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα σχέδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου είναι μηδενικές. Άπαντες οφείλουν να απέχουν από ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την περιοχή».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, γνωστές ως “η Βασίλισσα του προφήτη” θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις αξιώσεις της χώρας μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, πάντα σε εναρμόνιση με τις διεθνείς εγγυήσεις και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις συμμαχικές δυνάμεις και αφορούν το νησί της Κύπρου», είχε υπογραμμίσει, προσθέτοντας: «Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό, όλοι οφείλουν να πράξουν αναλόγως».

Είχαν προηγηθεί σκληρές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα για «λαϊκισμό» ως προς το ζήτημα των 12 ν.μ., ενώ οι τουρκικές απόψεις παρουσιάστηκαν χθες το πρωί εκ του σύνεγγυς στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή.

«Οποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, παραπέμποντας και αυτός στις αποφάσεις της τουρκικής Βουλής που οδήγησε στην πολιτική του «casus belli» των τελευταίων 23 ετών.

Η Αθήνα δια του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικού απάντησε: «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.  Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς