16.5 C
Athens

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει

H πρώτη κίνηση Τσίπρα ως υπουργού Εξωτερικών • Νωρίτερα είχε εκδώσει ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ: Υπενθυμίσαμε στον Ελληνα πρέσβη το casus belli

Η πρώτη επίσημη ημέρα του Αλέξη Τσίπρα ως υπουργού, στο υπουργείο Εξωτερικών, συνέπεσε με την ένταση που δημιουργήθηκε με την Τουρκία για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που την χαρακτηρίζει casus belli (αιτία πολέμου).

Ετσι η πρώτη επίσημη ενέργειά του ήταν η ανακοίνωση που εκδόθηκε υπό τις οδηγίες του από το υπουργείο Εξωτερικών με τον εκπρόσωπό του να διαμηνύει προς την Τουρκία ότι το δικαίωμα επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης ισχύει για όλη την επικράτεια.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Υπενθυμίσαμε στον Ελληνα πρέσβη το casus belli

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως απάντηση στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την κλήση του Ελληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τις ειδήσεις που αφορούν τα σχέδια επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας διαβιβάστηκαν στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Πέτρο Μαυροειδή που σήμερα το πρωί μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για συνάντηση που είχε προγραμματιστεί από την Παρασκευή.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια.

Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς