16.7 C
Athens

«Βόμβες» από Ρωσία: «Η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ χειραγωγήθηκε από τις ΗΠΑ»

Νέα ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον • Το ρωσικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει ότι ο Αμερικανός πρέσβης βρισκόταν μέσα στη σκοπιανή Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας

Για χειραγώγηση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων που άνοιξε το δρόμο για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει παρέμβασή των ΗΠΑ στην ψηφοφορία της Παρασκευής στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, στην οποία μετά από μια διαδικασία θρίλερ εγκρίθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν μια άδικη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για την αλλαγή της ονομασίας παρά το γεγονός του αποτυχημένου δημοψηφίσματος.

«Θεωρούμε όσα έγιναν ως ρητή παραβίαση όλων των κανόνων τόσο σε νομικό όσο και σε ηθικό επίπεδο», αναφέρει στην ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και συνεχίζει: «Οι 8 ψήφοι που έλειπαν για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία βρέθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και δωροδοκιών σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην “Μακεδονία” ήταν μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου έως το τέλος της συνεδρίασης και γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενορχήστρωσε όλη την διαδικασία. Τέτοιες βρώμικες πρακτικές χειραγώγησης δεν μπορούν να θεωρηθούν ως βούληση των βουλευτών. Η γνώμη των δύο τρίτων των πολιτών της χώρας, που αρνήθηκαν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου αγνοήθηκε επιδεικτικά», σημειώνει ακόμη η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η λύση στη διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων θα έπρεπε να βασίζεται σε νομικά θεμέλια, με την ευρεία στήριξη του κόσμου και όχι να διχάζει την κοινωνία».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια στο Twitter, με την οποία ξεκαθαριζόταν η θέση της για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

«Η Ρωσία αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα πριν από περισσότερα από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της», αναφέρει στην ανάρτησή της.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, έστειλαν σήμερα στα Σκόπια τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, για μια επίσκεψη που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την εκτόνωση της έντασης.

Σύμφωνα με tweet της αμερικανικής πρεσβείας στην πΓΔΜ, ο κ. Πάλμερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διεμήνυε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών, «έρχεται για να υποστηρίξει τη συμφωνία και τη σημασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της χώρας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς