22.1 C
Athens

«Σκιές» στο ημίφως του «Γεντί Κουλέ»

Ο προτελευταίος ΟΦΗ νίκησε τον κακό Ολυμπιακό με γκολ του Βουό και οι Πειραιώτες καλούνται πλέον να ανατρέψουν το -6 που τους χωρίζει από την κορυφή * Μπορούσε να δώσει πέναλτι ο Σέζος στο 91', αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια...

Πρόβλημα; Πρόβλημα. Όταν παίζεις κόντρα στην προτελευταία ομάδα με τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος, είσαι υποχρεωμένος να νικήσεις. Ακόμα περισσότερο όταν έχουν περάσει αέρας από την έδρα της οι δυο έτεροι συνδιεκδικητές του τίτλου…

Ο ΟΦΗ νίκησε τον Ολυμπιακό ή ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΟΦΗ. Διαλέγετε και παίρνετε. Όπως και να το δεις, η πραγματικότητα είναι μια: οι ερυθρόλευκοι δεν είναι καλά. Και το χειρότερο γι’ αυτούς είναι πως η καλύτερη φετινή τους εμφάνιση, το 90λεπτο μονότερμα κόντρα στον ΠΑΟΚ, συνοδεύτηκε από μια πικρή ήττα. Δεν ήταν μόνο οι τρεις βαθμοί που χάθηκαν, αλλά και οι τρεις που πήρε ο νυν πρωτοπόρος και πλέον απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος…

Στο πρώτο ημίχρονο επί της ουσίας δεν υπάρχει Ολυμπιακός. Δεν λειτούργησε τίποτε σωστά σε άμυνα, κέντρο και επίθεση και κάπως έτσι εξηγείται επαρκώς και το προβάδισμα του ΟΦΗ (ακόμα ψάχνει τον Βουό ο δυστυχής Μιράντα), αλλά και ότι η μοναδική σημαντική στιγμή των Πειραιωτών ήρθε από σπόντα: κυριολεκτικά, μια και η σέντρα του Τσιμίκα κόντραρε και εντέλει σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι…

Ήταν περισσότερο από προφανές ότι ο Τουρέ αποτελούσε βαρίδι στην ανάπτυξη(;) του Ολυμπιακού, αλλά και ότι οι ερυθρόλευκοι αδυνατούσαν έστω και στοιχειωδώς να ελέγξουν τον ρυθμό. Αφού δεν μπορούσαν να απειλήσουν, τουλάχιστον να εξασφαλίσουν το ότι δεν θα έτρωγαν φάσεις. Μετά το 1-0 ο ΟΦΗ βγήκε πονηρεμένος στο β’ μέρος, γνωρίζοντας ότι θα έπρεπε να παίξει το ρόλο του ποντικιού που προσπαθεί να το στριμώξει η γάτα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όμως, η γάτα ήταν βραδυκίνητη.

Φετφατζίδης και Νάτχο έδωσαν σίγουρα περισσότερες ιδέες στην επίθεση και με λίγη τύχη θα μπορούσαν να έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στο ματς. Ο Γιάννης με τις δημιουργίες του από δεξιά (όπως η σέντρα – μισό γκολ στον Γκερέρο), ο Μπίμπαρς με τη διπλή ευκαιρία στο τέλος. Η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε πέναλτι, αφού ο Ποτουρίδης βάζει ενστικτωδώς το χέρι μπροστά στο σώμα του και η μπάλα σταματά ακριβώς εκεί. ΟΚ, η μπάλα θα έβρισκε στο σώμα του αν δεν υπήρχε το χέρι, ωστόσο κανένας κανονισμός δεν προβλέπει «παίζεται» σε μια τέτοια περίπτωση.

Εν ολίγοις, ό,τι έκανε ο Ολυμπιακός από το 80φεύγα κι έπειτα, δεν το έκανε σε ολόκληρο τον αγώνα. Άτυχος; Νομίζουμε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός πλέον δεν είναι ακριβής. Στατιστικά, δε γίνεται κάποιος να είναι μονίμως άτυχος. Ειδικά όταν δεν είναι καλός και «όπως πρέπει».

Και τώρα τι; Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Το -6 κρέμεται πλέον σαν γκιλοτίνα πάνω από το κεφάλι της ομάδας του Μαρτίνς, η οποία έβαλε μόνη της το κεφάλι της στον τορβά. Ειδικά στο συγκεκριμένο ματς, η επίκληση στη διαιτησία δεν ωφελεί, ασχέτως αν δεν είναι άστοχη. Μια τέτοια κουβέντα είχε νόημα – και έγινε – μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Εδώ όμως, τα δεδομένα είναι απλά: όταν παίζεις με τον 15ο της Σούπερ Λιγκ, δεν μπορείς να δείχνεις αυτό το πρόσωπο. Όχι για 80′, αλλά ούτε για 10′. Από το πως θα διαχειριστεί ο οργανισμός Ολυμπιακός το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, θα διαφανεί εν πολλοίς και το προς τα που πηγαίνει η σεζόν…

 

ΤΑ HIGHLIGHTS ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Πλατέλλας απείλησε στο 19’ με ένα μακρινό σουτ.

Η σέντρα του Κοροβέση από αριστερά έφτασε στην καρδιά της ερυθρόλευκης άμυνας, ο Μιράντα έχασε τον Βουό και ο τελευταίος με κοντινή κεφαλιά κάρφωσε τον Γιαννιώτη για το 1-0.

Ο Τσιμίκας σέντραρε, η μπάλα βρήκε σε σώμα αμυντικού και κατέληξε με πολλά φάλτσα στο οριζόντιο δοκάρι του Στρέζου. Νωρίτερα, ο γκολκίπερ του ΟΦΗ είχε δυσκολευτεί από ένα χαμηλό βολέ του Λάζαρου εκτός περιοχής.

Χρειάστηκε να περάσουν 71 λεπτά μέχρι ο Ολυμπιακός να βγάλει μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία: εξαιρετική σέντρα του Φετφατζίδη, αλλά ο Γκερέρο σημάδεψε με ακρίβεια το… σώμα του Στρέζου.

Ο Μάνος υποδείχθηκε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ στο 72’.

Ο Μεριά πούλησε την μπάλα δίχως πίεση και στην κατάληξη της φάσης ο Βουό απείλησε ξανά τον Γιαννιώτη (78’).

Η κεφαλιά του Μιχόγεβιτς στο 87’ πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Γιαννιώτη.

Ο Νάτχο απειλεί με δεξί και αριστερό πόδι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Αρχικά η μπάλα σταμάτησε στον Ποτουρίδη (ο οποίος απέκρουσε με το χέρι μαζεμένο μπροστά στο στήθος του), στη συνέχεια πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια.

Ο Ποντένσε στέλνει μια παλικαρίσια κεφαλιά λίγο άουτ.

ΟΦΗ – Ολυμπιακός 1-0

Διαιτητής: Αθανάσιος Σέζος

Σκόρερ: Βουό 35’

ΟΦΗ (Παπαδόπουλος): Στρέζος, Αργυρόπουλος, Μιχόγεβιτς, Ποτουρίδης, Νάστος, Κοροβέσης (68’ Κοιλιάρας), Κυριακίδης, Μεγιάδο, Κουτσιανικούλης (76’ Κομεσίδης), Πλατέλλας, Βουό (81’ Αραβίδης).

Στον πάγκο έμειναν: Σωτηρίου, Ντίνας, Δεληγιαννίδης, Σασί.

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Μιράντα, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Καμαρά (46’ Φετφατζίδης), Τουρέ (46’ Νάτχο), Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλος (65’ Μάνος), Γκερέρο.

Στον πάγκο έμειναν: Σα, Σισέ, Τοροσίδης, Μπουχαλάκης.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς