24.6 C
Athens

Η «μυωπία» του συλλογικού μικροσυμφέροντος θρέφει τη βία

«Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς στην ΑΕΚ», «Αλλοίωση πρωταθλήματος με -3 και 2 αγωνιστικές», «Βαριά καμπάνα», «Άδικη τιμωρία», «Απόφαση κόλαφος για ΑΕΚ». Αυτά, μεταξύ άλλων, διάβαζα στα σάιτ την ημέρα που βγήκε η απόφαση για τα επεισόδια στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, αλλά και στις εφημερίδες τις επόμενες ημέρες.  Ο καθένας βλέπει βέβαια την απόφαση αναλόγα με το τι ομάδα υποστηρίζει, καθώς κάπως έτσι έγινε και πέρυσι με την περίπτωση της τιμωρίας του ΠΑΟΚ, που θεώρησε και ακόμα θεωρεί ότι άδικα έχασε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ, όταν ένας ανόητος οπαδός του κτύπησε με αντικείμενο τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού και όταν ο διοικητικός του ηγέτης δεν κρατήθηκε και μπουκάρισε στο γήπεδο στον αγώνα με την ΑΕΚ.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι έχουμε χάσει κάθε μέτρο και αίσθηση και δεν μπορούμε να δούμε κατάματα με λογική την πραγματικότητα, ούτε μπροστά στα μάτια μας. Τα επεισόδια, τα μπουκαρίσματα στο γήπεδο, είτε πρόκειται για φιλάθλους, είτε για παράγοντες, είτε πρόκειται για τον οποιονδήποτε πρέπει να τιμωρούνται και μάλιστα αυστηρά, εάν θέλουμε κάποια στιγμή να εκλείψουν από το ποδόσφαιρό μας. Δυστυχώς, όμως την πραγματικότητα που είναι ξεκάθαρη τη βλέπουμε με γυαλιά, κίτρινα, πράσινα, κόκκινα και ασπρόμαυρα, τα οποία τη διαστρεβλώνουν και κάνουν φιλάθλους και παράγοντες να βάζουν «κάτω από το χαλί» τα προβλήματα βίας και να ζητούν εκπτώσεις στις τιμωρίες και μάλιστα όταν τα περιστατικά είναι καραμπινάτα. Δεν λέω γινόταν και στο παρελθόν, όμως το ότι εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα πρέπει να μας ενοχλεί.

Κάποτε λοιπόν θα πρέπει να δούμε κατάφατσα την κατάσταση και να παραδεχθούμε ορισμένα πράγματα, ακόμα και όταν αυτά είναι εναντίον στο συμφέρον της ομάδας μας, προκειμένου επιτέλους να αλλάξει κάτι.

Δικαιολογούμε καταστάσεις βίας και έτσι επαναλαμβάνονται

Και εδώ έχουμε και λέμε. Σύμφωνα με την ωμή πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ έχασε δίκαια το πρωτάθλημα πέρυσι και μάλιστα από δικά του λάθη, καθώς δεν κατάφερε να προστατέψει την ομάδα του και τα όσα είχε καταφέρει, από τους ίδιους του τους οπαδούς και τους παράγοντες. Όσο όμως δίκαιη ήταν η περσινή απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης, άλλο τόσο δίκαιη, παρά την αυστηρότητά της, είναι και η πρωτοβάθμια απόφαση για τα επεισόδια στον ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός, και αυτό γιατί κάποτε θα πρέπει να διαχωρίσουμε από μέρος του ποδοσφαίρου τα επεισόδια και τις παρεκτροπές και αυτό θα πρέπει να το κάνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα οι ίδιες οι ΠΑΕ και όχι να βρίσκουν δικαιολογίες για καταστάσεις ζούγκλας, κάνοντας τα φαινόμενα αυτά να επαναλαμβάνονται.

Θα περίμενα τόσο από τον ΠΑΟΚ, ως μεγάλη ομάδα, αλλά και από την ΑΕΚ, που επίσης είναι μεγάλη ομάδα, αλλά και από τις άλλες μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου μας, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Άρη, εάν έχουν στο μέλλον εις βάρος τους αποφάσεις που να τις καταδικάζουν για πραγματικά φαινόμενα βίας και άσχημες συμπεριφορές, να στηρίζουν αυτές τις αποφάσεις ως μέτρο καταπολέμησης της βίας και να προσπαθούν να μην ξαναγίνουν όλα όσα βλέπουμε συχνά πυκνά στα γήπεδα.  Γιατί αν αθωώνουμε τέτοιες συμπεριφορές και καταστάσεις και τις δικαιολογούμε είτε αμέσως, είτε εμμέσως, τότε θα έρθουν και τα ακόμα χειρότερα στα γήπεδα. Ας το κάνουν τελικά οι διοικητικοί ηγέτες των ΠΑΕ, τουλάχιστον για να διασώσουν τις επενδύσεις τους και ένα δικό τους προϊόν που έχει εκατομμύρια φίλους και εν δυνάμει πελάτες τους σε όλη την Ελλάδα, ένα προϊόν που όμως υποβαθμίζεται με την ατιμωρησία στη βία.

Και κλείνω με αυτό. Σκεφτείτε, σκεφτείτε την πιθανότητα στο Πανιώνιος – ΠΑΟΚ η φωτοβολίδα ευθείας βολής, που εκτόξευσε ένας ακόμα ανόητος, να είχε κτυπήσει άνθρωπο….

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς